Sparťanské oslavy prohra nepokazila. Bohemka jde do pohárů, Jurečka aspiruje na Krále střelců

AKTUALIZOVÁNO

Prohra Sparty nezabránila jejím fanouškům v hurónských oslavách titulu. Letenští dnes podlehli 0:1 Viktorii Plzeň v závěrečném duelu nadstavby. Ovšem ani prohra v poslední utkání sezony nic, co se týče titulu, neřešila.

»Mistři! Mistři!« znělo dnes epet ARENOU, ačkoli hostující Matěj Vydra byl jediným střelcem zápasu. To Sparta si vylámala zuby na skvěle chytajícím Jindřichu Staňkovi. Neuvěřitelnými zákroky jakoby dal vzpomenout na skvělou loňskou sezonu. Například to, jak chytil čtvrt hodiny před koncem gólovou střelu Krejčího z jednoho metru, to byl čarodějný kousek. V první půli mu po Kuchtově samostatné akci pomohla tyč. Kuchta neproměnil další velkou střelu po změně stran, na Staňkovi si vylámal zuby i Laci, a tak skončila skvostná série 21 duelů Letenských bez porážky.

I tak ale málokomu dnešní výsledek vadil. Potlesk si zasloužili střídající navrátilci po zranění Tomáš Čvančara a Ondřej Čelůstka, který se představil na několikaminutovou porci na trávníku po roce a čtvrt! »Pískej konec!« skandovalo publikum v epet ARENĚ navzdory nepříznivému výsledku. Již devět minut před koncem desítky fanoušků přelezli reklamní panel, aby se vydali na hřiště slavit. Nějakou dobu se tudíž nehrálo, ale ani tak nikomu na Letné nevadilo, že se nenastavovalo. Pak už mohli diváci »beztrestně« přelézt bariéry a slavit přímo na ploše.

»Nesnášíme porážky, proto nás mrzí, že jsme dnes na závěr sezony prohráli. Ale nesmí to zastínit skvělou sezonu, kdy jsme táhli za jeden provaz a máme titul. Nic krásnějšího neexistuje,« řekl Lars Friis, asistent trenéra Sparty Briana Priskeho. »Od úterka jsme slavili, i tak jsme to dnes chtěli zládnout. Nepovedlo se, ale oslavy si dál užijeme. Jako pro odchovance klubu je to pro mě něco, o čem jsem snil,« připojil v rozhovoru pro O2 TV Sport záložník Adam Karabec.

Dnešní večer byl dlouhý. Na Letenské pláni slavili ti příznivci, kteří se na vyprodaný stadion nedostali, a následně i ti, co se mezi ně vpravili po oslavách na pažitu. Mezi natěšené příznivce, zpívající chorály klubu, se po převzetí mistrovského poháru přesunuli i jednotliví fotbalisté. Největší aplaus si vysloužili trenér Priske a kapitán Ladislav Krejčí, který oslavy před zaplněnou plání na improvizovaném pódiu dirigoval.

Oslavy budou pokračovat i zítra odpoledne piknikem přímo na ploše epet ARENY, kde se budou moci fandové vyfotit přímo s mistrovským fotbalem.

Po dnešku je bodový rozdíl mezi mistrovskou Spartou a druhou Slavií nulový. Ve prospěch nových šampionů hovoří lepší postavení po základní části. Červenobílí dnes proti Slovácku koncertovali a z výhry 4:0 proti svému někdejšímu zaměstnavateli měl největší radost útočník Václav Jurečka, který se trefil čtyřikrát a dostal se do čela tabulky střelců před čerstvě nejlepšího útočníka sezony Jakuba Řezníčka, kterého však čeká ještě jeden duel zítra, a to záchranářský mezi jeho Zbrojovkou Brno a Zllnem. Na Jurečku, který se trefil v sezoně dvacetkrát ztrácí jedinou trefu. »V hlavě jsem to měl. Asistent Zdeněk Houštecký mě nabádal celou dobu. A je to blízko. Uvidíme, co zítra, Brno má ještě jeden zápas,« řekl Jurečka. »Zdeněk tím byl skoro posedlý, pořád to připomínal. Ale pro Vencu je to odměna za jeho práci,« dodal hlavní kouč Jindřich Trpišovský.

Slávisté se po sezoně, jež je druhá bez titulu, navíc bouřlivě rozhloučili s odcházejícím Peterem Olayinkou. Pardoxně dobrá nálada panovala i na druhém vršovickém stadionu. Ačkoli tam Bohemians prohráli se Sigmou Olomouc 0:1, pojistili si čtvrté místo, čekají je na podzim poprvé v samostatné české historii evropské poháry. V součtu s československou érou si je zahrají po 36 letech! Čtvrté místo, ale nepohárové, obsadili naposledy v sezoně 2001/2002. »Prohra mě mrzí, ale na druhou stranu, tak příjemnou prohru jsem nikdy v kariéře nezažil. Někde hluboko mám i po ní pocit radosti, co jsme v téhle sezoně dokázali,« řekl Jaroslav Veselý, kouč »Klokanů«.

* * *

Sparta Praha – Viktoria Plzeň 0:1 (0:0)

Branka: 58. Vydra. Rozhodčí: Volek – Kříž, Pospíšil – Hocek (video). ŽK: Kairinen – Kalvach. Diváci: 17 593.

Sparta: Kovář – Vitík (83. Čelůstka), Sörensen (46. Panák), Krejčí – Wiesner, Kairinen, Laci, Zelený – Sadílek (65. Daněk) – Kuchta (83. Čvančara), Minčev (65. Mabil). Trenér: Priske.

Plzeň: Staněk – Kaša, Hejda, Jemelka – Holík (75. Řezník), Kalvach, Bucha (75. Květ), Havel – Durosinmi (83. Mosquera), Vydra (82. Jirka) – Chorý. Trenér: Bílek.

Slavia Praha – 1. FC Slovácko 4:0 (2:0)

Branky: 24., 41. z pen., 61. a 89. Jurečka. Rozhodčí: Všetečka – Hrabovský, Machač – Starý (video). ŽK: Kadlec, Vecheta (oba Slovácko). Diváci: 14 771.

Slavia: Mandous – Douděra (72. Bořil), Holeš, Ogbu, D. Jurásek – Provod (72. Lingr), Oscar, Zafeiris (72. Pech), Olayinka (78. Šmiga) – Jurečka – Tecl (84. Van Buren). Trenér: Trpišovský.

Slovácko: Nguyen – Hofmann, Daníček, Kadlec – Brandner (46. Vecheta), Havlík, Trávník (87. Kudela), Doski (46. Kalabiška) – Holzer (81. Šimko), Mihálik, Juroška (67. Sinjavskij). Trenér: Svědík.

Bohemians Praha 1905 – Sigma Olomouc 0:1 (0:0)

Branka: 87. Beneš. Rozhodčí: Černý – Nádvorník, Hájek – Adámková (video). ŽK: Vraštil (Olomouc). Diváci: 5812.

Bohemians: Valeš – Köstl, Křapka, Hůlka – Dostál, Jindřišek, Jánoš (61. Beran), Kovařík – Jan Matoušek (67. Drchal), Hála (68. Mužík) – Prekop (60. Puškáč, 79. Bartek). Trenér: Veselý.

Olomouc: Trefil – Vraštil (83. Kramář), Beneš, Zmrzlý – Chvátal, Pospíšil, Breite (73. Israel), Sláma (46. Pokorný) – Vodháněl (62. Fortelný), Navrátil (61. Zorvan) – Chytil. Trenér: Jílek.

1.Sparta35239376:3378
2.Slavia35246598:3178
3.Plzeň351871060:3861
4.Bohemians 1905351571356:5852
5.Slovácko3513111140:4650
6.Olomouc3512121153:4748

(koz)

FOTO – Petr Kojzar ml. a REPRO FOTO – O2 TV Sport

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy