Tenisový král se loučí. Federer pověsí raketu na hřebík

AKTUALIZUJEME

Bývalý první tenista světa a vítěz dvaceti grandslamů Roger Federer příští týden po Laver Cupu ukončí kariéru. Jednačtyřicetiletý Švýcar o tom informoval na Twitteru.

»Pro návrat do vrcholné formy jsem udělal všechno, ale tělo mi dalo jasnou odpověď. Je mi 41 a za 24 let jsem odehrál přes 1500 zápasů,« uvedl Federer, který v posledních letech víc než tenis řešil zdravotní komplikace.

Podrobil se několika operacím kolena, v roce 2020 odehrál pouze šest zápasů a vloni třináct. Na kurtech se jeden z nejlepších tenistů všech dob naposledy představil loni ve Wimbledonu a ještě nedávno doufal, že se k soutěžnímu hraní vrátí.

Nakonec se však rozhodl ukončit kariéru. »Laver Cup v Londýně bude moje poslední ATP akce. I potom budu hrát tenis, ale ne na grandslamech nebo okruhu,« přidal Federer.

Rodák z Basileje má na kontě celkem 103 titulů a také dvě olympijské medaile. V Pekingu v roce 2008 získal se Stanem Wawrinkou zlato ve čtyřhře, čtyři roky nato v Londýně nestačil ve finále singlu na domácího Andyho Murrayho.

Na gradslamech se Federerovi nejvíc dařilo ve Wimbledonu, kde získal rekordních osm titulů. Šest přidal na Australian Open, pět na US Open a Rolland Garros ovládl jednou.

Právě pořadatelé Wimbledonu jako jedni z prvních reagovali na Federerův konec. »Budeš nám chybět. Díky za všechny ty vzpomínky a radost, kterou jsi všem rozdával,« napsali na Twitteru.

»Rozhodnutí skončit je trochu hořké, protože mi tenis bude hodně chybět. Ale také si uvědomuji, že jsem měl ohromný talent, který jsem využil beze zbytku a navíc mnohem déle, než bych si dokázal představit,« řekl Federer.

»Takže z celého srdce děkuji všem lidem na světě, kteří jste malému podavači míčku z Basileje pomohli splnit dětský sen. A velké dík také patří tenisu – miluji tě a nikdy tě neopustím,« uzavřel Federer.

(pk, čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy