Tři hokejisté Hradce Králové měli v play off pozitivní test na doping

Hokejisté extraligového Hradce Králové Kevin Klíma, Graeme McCormack a Martin Štohanzl porušili během semifinálové série play off proti Vítkovicím pravidla o dopingu. Hráči odevzdali vzorek pozitivní na blíže nespecifikovanou zakázanou látku. Vedení Mountfieldu o tom informovalo na svých oficiálních internetových stránkách a oznámilo, že do vyřešení případu všem třem pozastavilo smlouvy a vyřadilo je z kádru.

»Mountfield HK se zcela jednoznačně distancuje od podobných aktivit hráčů a užívání jakýchkoliv doplňků stravy s obsahem zakázané látky, byť šlo o nevědomé a neúmyslné porušení pravidel. Klub se proti takovému chování vymezuje, zároveň se na tomto prohřešku nijak vědomě ani nevědomě nepodílel,« konstatovali Východočeši v oficiálním prohlášení.

Podle webu iSport.cz hráči užili doplněk stravy, na jehož obalu nebyla přítomnost zakázané látky uvedena. Měl jim pomoci lépe se vyrovnat s následky chřipky, kterou předtím prodělali. »Hráči byli pravidelně preventivně upozorňováni na nutnost důkladného prověření všech doplňků stravy v souvislosti se zakázanými látkami,« uvedl klub a dodal, že podle hráčských smluv mají hokejisté konzultovat užívání léků a doplňků stravy s klubovým lékařem. »Což se pravidelně děje. V tomto případě se to však, z neznámého důvodu, nestalo. Došlo tak k individuálnímu porušení tohoto pravidla zmíněnými hráči,« doplnili zástupci Mountfieldu.

Že se jednalo o látky patřící mezi stimulanty, a ne o drogy, potvrdil i ředitel Antidopingového výboru Martin Čížek. »Jde o látky, které jsou zakázané v soutěži, takže to bylo porušení antidopingových pravidel při soutěži,« uvedl Čížek pro web České televize.

Trojici hráčů nyní běží lhůta na vyjádření. Nejvyšší sazbou může být zákaz činnosti na čtyři roky. »Podle různých okolností to jde zkrátit až na dva roky,« dodal Čížek.

Klub uvedl, že Antidopingový výbor České republiky informoval představitele Hradce Králové o dopingovém nálezu v pondělních nočních hodinách. Podle přehledu na webu výboru bylo šest nejmenovaných hokejistů testováno 9. dubna, kdy se hrál čtvrtý zápas semifinále mezi Hradcem Králové a Vítkovicemi. Tři hráči měli test pozitivní.

Případ bude nyní řešit i vedení extraligy. Ředitel soutěže Martin Loukota ČTK řekl, že bude postupovat podle platných řádů. »Jako organizátor soutěže máme přistoupit k přiměřené sankci. Utkání ale vyhrály Vítkovice 2:1, takže i kdybychom ho zkontumovaly, vítěz se nemění,« uvedl Loukota.

Více se Asociace profesionálních klubů (APK LH) a vedení soutěže podle něj vyjádří ke kauze až po získání bližších odborných informací a vyhodnocení případu. »Je ale podle mě na místě iniciovat setkání s předsedou Antidopingového výboru ČR na půdě valné hromady APK LH a pokusit se následně zvýšit informovanost v této oblasti v klubech mezi extraligovými hráči,« konstatoval Loukota v tiskové zprávě.

(čtk)

Související články

1 KOMENTÁŘ

  1. Tak to se oznámilo brzy. Hráli jmenovaní v dalších zápasech? Proč nebyl otestovaný ihned celý mančaft? Vedení o ničem neví. To je jako by to tam řídili Putin s Lavrovem. Toto má být regulérní play-off? No potěš koště.

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy