Třinec je znovu ve finále. Tři vteřiny před koncem nedal Hyka trestné střílení

AKTUALIZOVÁNO

Hokejisté Třince vyhráli v rozhodujícím sedmém zápase semifinále play off extraligy v Pardubicích 2:1 a popáté za sebou jsou ve finále. Dynamo vedlo po brance Petera Čerešňáka, ale ještě v první třetině vyrovnal Erik Hrňa a ve 34. minutě rozhodl Karlis Čukste.

Výborným výkonem se pod výhru šampionů z předešlých tří odehraných sezon podepsal brankář Ondřej Kacetl, který chytil tři sekundy před koncem duelu trestné střílení Tomáši Hykovi.

Pardubice, které vyhrály základní část, obsadí v konečném hodnocení soutěže třetí místo. Třinec se ve finále utká s vítězem sobotního rozhodujícího duelu série mezi Vítkovicemi a Hradcem Králové.

»Jsem šťastný a hráčům děkuji. Pardubice byly výborným soupeřem a celkově to byla skvělá reklama na hokej,« řekl Zdeněk Moták, trenér Třince. Jeho protějšek Radim Rulík k tomu dodal: »Rozhodovaly drobnosti a celkově si myslím, že Třinec využil v duelech dvou silných týmů svých zkušeností.«

Chyběli Cienciala i Vrána

Domácím v rozhodujícím zápase série chyběl zraněný člen elitní útočné formace Cienciala, hosté opět postrádali kapitána Vránu.

V úvodu byli aktivnější Oceláři, ve 4. minutě byl ale vyloučen Roman a Dynamo převzalo iniciativu. Kacetl si připsal několik spolehlivých zákroků, v čase 8:30 jej ale prostřelil od modré čáry obránce Čerešňák.

Z brejku poté zahrozil Hyka, ale akci nezakončil a ve 12. minutě hosté vyrovnali. Voženílek našel přihrávkou zpoza branky volného Hrňu, který se trefil přesně a rychle pod horní tyčku. Při Říčkově vyloučení se mohl Třinec dostat i do vedení, Will si ale s šancí Chmielewského poradil.

Ve 23. minutě se do slibné příležitosti dostal Jeřábek, ale nezamířil přesně. V další početní výhodě prověřil pardubického brankáře Růžička. Skóre změnil až ve 34. minutě Čukste, jenž prostřelil Willa od modré čáry. Brankář Dynama nic neviděl přes clonícího spoluhráče.

Vyrovnat mohl Sedlák, Kacetl byl ale pozorný. V závěru druhé třetiny drsně fauloval Hudáček Sedláka, rozhodčí mu však k velké nevoli vyprodané enteria areny dali jen menší trest. V přesilovce Kousal trefil tyč.

Kacetl hlavní postavou

Východočeši se i nadále tlačili do útoku, ve 44. minutě se sám před Kacetla dostal Hyka, třinecký gólman jeho šanci ale zlikvidoval. Ofenzivní snaha domácích nabízela brejky soupeři, po jednom z nich je mohl přiblížit postupu Růžička. Ani on ale v koncovce neuspěl.

Hlavní postavou závěru utkání byl Kacetl, kterému pomáhali obětavě blokující spoluhráči. Hosté se totiž do útočného pásma dostávali jen sporadicky. V závěrečné power play trefil Kousal tyč. Vyrovnat mohl Hyka poté, co rozhodčí Pražák nařídil za Kacetlovo úmyslné posunutí branky 2,9 sekundy před koncem trestné střílení. Hyka ale trefil beton ležícího gólmana.

»Bojovali jsme jeden za druhého. Jsem moc rád za finále, i když bych se tam radši dostal bez toho nájezdu,« smál se Kacetl. »Udělal jsem to celé dobře, ale nedokázal jsem puk zvednout, je to moje chyba, jako zkušený hráč bych to měl proměňovat,« řekl k rozhodujícímu momentu Hyka.

* * *

HC Dynamo Pardubice – HC Oceláři Třinec 1:2 (1:1, 0:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 9. Čerešňák (Mandát, Rákos) – 12. Hrňa (D. Voženílek, Svačina), 34. Čukste (Kurovský, Marcinko). Rozhodčí: A. Jeřábek, Pražák – Hynek, Rampír. Vyloučení: 2:2. Bez využití. Diváci: 10 194 (vyprodáno). Konečný stav série: 3:4.

(koz, čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy