Tvrdík ještě není zdráv, ale jako onkologický pacient se vrací do práce. Potvrdil příchod Tiéhiho

Fotbalová Slavia Praha dotáhla příchod záložníka Christa Tiéhiho. Čtyřiadvacetiletý hráč z Pobřeží slonoviny, jenž je rodákem z Francie, bude v týmu českého vicemistra hostovat z Liberce a součástí dohody je i opce na přestup. Na předsezonní tiskové konferenci o tom informoval předseda představenstva červenobílých Jaroslav Tvrdík.

Tiéhi se už se Slavií připravoval na nedávném soustředění v Rakousku. Defenzivně laděný záložník přišel do Liberce vloni v září z Opavy. V české lize dosud odehrál 41 zápasů, na vstřelenou branku zatím čeká.

Tiéhi se stal šestou letní posilou Slavie. Pražané už předtím angažovali obránce Davida Douděru a Eduarda Santose, křídelníka Ewertona, útočníka Václava Jurečku a záložníka Matěje Valentu. Tiéhiho podle Tvrdíka Slavia zařadí na soupisku pro nadcházející kvalifikaci Evropské konferenční ligy.

Slavia by v létě ještě ráda přivedla středního obránce. Zajímá se o švédského stopera Isaka Hiena či gambijského zadáka Sheriffa Sinyana. »Řešíme dva zahraniční hráče. Je to z důvodu, že Ondra Kúdela zamířil po vypršení smlouvy do zahraničí, David Hovorka je opět dlouhodobě zraněný a Taras Kačaraba si přinesl do evropských kvalifikací trest. Jednání jsou však u obou hráčů velmi komplikovaná,« poznamenal trenér Jindřich Trpišovský.

Vršovičtí v létě usilovali také o návrat útočníka Jana Kuchty, ale český reprezentant dal nakonec přednost rivalovi ze Sparty. »Kdo je Jan Kuchta? Těžko se mi mluví o lidech bez vychování,« poznamenal Tvrdík.

Tvrdík: Budu bojovat měsíce

Tvrdík, který se léčí z onkologického onemocnění, se už cítí lépe. Šéf úřadujícího českého vicemistra sice ještě není úplně zdravý, ale jeho stav mu umožňuje, aby se zhruba po čtyřech měsících mohl vrátit do práce v klubu.

Tvrdíkovi lékaři vážnou nemoc diagnostikovali v březnu. »Jak je známo, měl jsem rakovinu, ta se rychle vyléčit nedá. Jsem onkologický pacient a budu jím mnoho let, možná do konce života. Nejsem úplně zdravý, potýkám se, pevně věřím, že už ne s rakovinou, ale s následky léčby,« řekl Tvrdík na tiskové konferenci před novou sezonou.

»Mám za sebou operaci, ozáření, budu s tím bojovat měsíce, možná roky, ale v této chvíli mi můj zdravotní stav dovoluje, abych se vrátil. Nechci už sedět doma mezi čtyřmi stěnami, strašně se těším do práce. Myslím, že klub potřebuje, abych se vrátil. Věřím, že budu zdráv, jsem hrozně rád, že se vracím do Slavie,« doplnil Tvrdík.

Bývalý ministr poděkoval za podporu, která se mu dostala i ze soupeřových klubů. »Přišly mi tisíce zpráv od fanoušků, byl jsem dojatý a překvapený. Chtěl bych poděkovat i manažerům ostatních klubů, zejména Sparty, Viktorky Plzeň nebo Baníku. Ukázalo se, že když jde o vážnou věc, rivalita jde stranou. Strašně si toho vážím,« uvedl Tvrdík.

Nová identita

Úřadující český vicemistr v nadcházející sezoně oslaví 130. výročí od založení a na dnešní tiskové konferenci představil novou vizuální identitu a logo.

Slavia v minulé sezoně nestačila v nadstavbové části na Plzeň a po třech titulech za sebou tentokrát musela vzít zavděk druhým místem. »Je to sport, je to fotbal. Nemůžete od nás očekávat, že každý rok vyhrajeme titul. Také by to byla neúcta k soupeřům. Plzeň, Sparta, Ostrava, Slovácko nejsou jen sparingpartneři, kteří nám jen chodí pomáhat s tím, abychom každý rok získávali titul,« řekl Tvrdík.

»Ukazatele jako počet bodů, výher, branek byly mimořádné, v některých předchozích letech by nám stačily k titulu. V uplynulé sezoně to nestačilo, ale to neznamená, že sezona byla neúspěšná. Vím, že budeme mít těžké soupeře. Jsem opatrný, vnímám respekt k soupeřům, ale smyslem mého návratu je, že jsme extrémně motivováni a uděláme vše pro to, aby se titul do Edenu vrátil,« doplnil Tvrdík.

(koz)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy