Pomlouvačná tvrzení o důsledku umožnění návratu ruských a běloruských sportovců na olympijské hry

V dopise prezidentovi ukrajinského Národního olympijského výboru (NOV) Vadymu Huttsaitovi, který viděla agentura Reuters, vyzval předseda Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomas Bach Ukrajinu, aby upustila od hrozby bojkotu olympijských her v roce 2024 kvůli účasti ruských a běloruských sportovců. Dále uvedl, že tvrzení, že umožnění návratu ruských a běloruských sportovců na hry by podpořilo zahájení vojenského útoku na Ukrajinu, jsou »pomlouvačná«.

Sportovci z Ruska a sousedního Běloruska mají od vojenského útoku na Ukrajinu zákaz účasti na mnoha mezinárodních soutěžích. Ukrajina doufá, že se jí podaří získat širokou mezinárodní podporu pro zákaz účasti ruských a běloruských sportovců poté, co jim MOV otevřel dveře k účasti na olympijských hrách v Paříži jako neutrálním sportovcům. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval MOV, aby zakázal Rusku účast na olympijských hrách, a olympijské orgány a zákonodárci v severských a pobaltských regionech Ukrajinu podpořili.

MOV prohlásil, že bojkot by byl v rozporu s olympijskou chartou a že zařazení Rusů a Bělorusů do olympijského hnutí vychází z rezoluce OSN proti diskriminaci v rámci olympijského hnutí.

»O účasti neutrálních sportovců s ruským nebo běloruským pasem na olympijských hrách v Paříži 2024 se zatím ani konkrétně nediskutovalo. Proto váš dopis… adresovaný vašim kolegům z národních olympijských výborů, mezinárodním federacím, členům MOV a budoucím hostitelům olympijských her, v němž na ně vyvíjíte nátlak ve snaze veřejně ovlivnit jejich rozhodování, vnímá naprostá většina z nich přinejmenším jako krajně politováníhodný. Je odpovědností každého národního olympijského výboru… dodržovat základní principy Olympijské charty,« uvedl v dopise Bach.

MOV minulý měsíc oznámil, že sportovci z těchto dvou zemí by mohli získat místa na olympijské hry prostřednictvím asijské kvalifikace a soutěžit jako neutrální, bez vlajek a hymen.

Starostka Paříže Anne Hidalgová prohlásila, že je nemyslitelné, aby ruští sportovci pochodovali jako delegace, zatímco »na Ukrajinu stále padají bomby«.

»Na olympijských hrách Paříž 2024 se neplánuje žádná ruská nebo běloruská delegace ani vlajky těchto zemí. Jedinou možností, která by přicházela v úvahu, jsou individuální neutrální sportovci,« uvedl MOV ve čtvrtek v samostatném prohlášení.

Organizátoři olympiády Paříž 2024 uvedli, že se budou rozhodnutím MOV v této otázce řídit.

(zmk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy