Útočníci Chytil a Chlapík se po zraněních vrátili do tréninku na led

Útočníci Filip Chytil a Filip Chlapík dnes jako jediní v prvním ze dvou volných dnů na mistrovství světa v Rize absolvovali trénink v Daugava Areně. Oba se v dějišti šampionátu vrátili na led poprvé po zranění. Centr elitní formace Chytil odstoupil po úvodní třetině nedělního utkání s Kazachstánem (5:1) po zásahu hokejkou do obličeje. Chlapík byl mimo hru už od pátečního zahajovacího zápasu se Slovenskem (3:2) po zákroku na hlavu.

Svěřenci trenéra Kariho Jalonena po třech utkáních ve čtyřech dnech nastoupí k dalšímu zápasu až ve čtvrtek v 15.20 SELČ proti Slovinsku. Dnešní dobrovolnou přípravu po pondělním večerním prohraném utkání s Lotyšskem 3:4 v prodloužení zvolili v tréninkové hale jen dosavadní marodi s videotrenérem Jiřím Horáčkem.

Chytil, jehož zranil zásahem hokejkou do obličeje v 15. minutě nedělního utkání obránce Danil Butěnko, byl na tréninku s celoobličejovým krytem. S tím už na turnaji nastupuje také útočník Jiří Smejkal, který má po nešťastném zásahu hokejkou od Jiřího Černocha z posledního tréninku před turnajem vyražené dva zuby a zlomenou čelist.

Chlapík utrpěl zranění v první třetině duelu se Slovenskem po zákroku slovenského beka Patrika Kocha na hlavu. Pokračoval sice ve hře, ale odstoupil ve třetí třetině. Od té doby dnes vyjel na led poprvé.

»Chlapík je o trochu pozitivnější, u Chytila musíme jít den po dni. Cítil tlak v místě zásahu. Chtěl si to na ledě zkusit,« řekl kouč Jalonen novinářům.

Lékař českého týmu Antonín Chochola konstatoval, že Chlapík utrpěl poranění v oblasti horní poloviny těla. »Sice byl zásah směřovaný na hlavu, naštěstí ale otřes mozku neutrpěl. Neměl žádné příznaky, které by tato kritéria splňovaly. To je celkem dobrá zpráva. Podstoupil léčbu, fyzioterapii a dnes se vrátil na led,« uvedl Chochola. »Jeho stav vypadá velice příznivě. Mohl by se vrátit do turnaje a plné zátěže,« doplnil Chochola.

Chlapík ano, Chytil otazník

Chlapík by tedy zřejmě mohl být připravený nastoupit do čtvrtečního duelu se Slovinskem. »To není moje rozhodnutí, ale budeme se snažit, abychom Filipa do zápasu připravili. Musíme jít postupnými kroky. Nejdřív musíme vidět, jak snáší tréninky, a pak teprve uvidíme, jestli ho trenéři zařadí do zápasů.«

U Chytila zatím není jasné, kdy by mohl být k dispozici. »Úraz utrpěl po nárazu hokejkou do obličeje, což je velice nepříjemné a bolestivé poranění. Bolestivost přetrvává, dnes jsme zkusili zátěž v tréninku. Jeho první polovina vypadala dobře, v té druhé už se podle něj zdravotní stav zhoršil. Opět nastoupila bolestivost, takže zátěž trochu zmírníme. Jinak budeme pokračovat v léčbě, aby se mohl vrátit do turnaje,« uvedl Chochola.

Nechtěl specifikovat, zda Chytil utrpěl v obličeji zlomeninu. »Rána, kterou je vidět, je naštěstí povrchní. Nějaké stehy tam jsou, ale v obličeji jsou vidět hlavně takové lymfotejpy, kterými se snažíme zmírnit otok. Dominujícím limitem je u něj bolest,« vysvětlil a dodal, že hráči podává léky proti bolesti. Kdy by mohl Chytil být připravený hrát, to zatím netuší. »Uvidíme podle aktuálního stavu. Zatím se k tomu nejsem schopný vyjádřit,« podotkl.

Popsal i zranění Smejkala, který odehrál všechny tři dosavadní zápasy. »Horní čelist je poměrně složitá kost s několika výběžky. Utrpěl zlomeninu jednoho výběžku, ne celé čelisti. I tak je to bolestivá záležitost, ale Jirku jsme připravili, už ani nedostává analgetika,« dodal Chochola.

(koz, čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy