V ulicích argentinských měst propukla modrobílá euforie

Po vítězství Argentiny nad Francií v penaltovém rozstřelu ve finále fotbalového mistrovství světa v Kataru dnes propukly v ulicích argentinských měst oslavy. Všechny kouty země zaplavily národní barvy modrá a bílá, uvedl deník La Nación.

»Euforie na sebe nenechala dlouho čekat: Tisíce lidí opět vyšly do ulic a obarvily všechny kouty země modrou a bílou,« píše list, který atmosféru na svém webu dokládá i fotografiemi fanoušků slavících ve fanouškovských zónách, v ulicích i na plážích.

Lidé mávali modrobílými národními vlajkami, stejné barvy měla i jejich trička. Lidé spontánně zpívali oslavné písně. V hlavním městě Buenos Aires, stejně jako při předchozích vítězstvích národního týmu, za zvuků klaksonů a vuvuzel popojížděly karavany automobilů směrem k Obelisku, symbolu metropole na tamním náměstí Republiky. Lidé slavili i v prostředcích veřejné dopravy. Slávu provolávali kapitánovi týmu Lionelu Messimu, brankáři Emilianovi Martínezovi i celému týmu.

Jenom v Buenos Aires lidé mohli finále sledovat na čtyřech obřích obrazovkách. Shromáždili se u nich už před polednem místního času a po vítězství tu propukly kolektivní oslavy. Podobné projevy »lidové vášně«, ovšem v kulisách pláží, se podle La Nación odehrávaly v přímořském městě Mar del Plata.

V zájmu předcházení incidentům úřady v Buenos Aires nasadily velké množství policistů, městských strážníků, lékařů a hasičů. Od odpoledních hodin byl na některých místech omezen provoz, posílen byl naopak provoz metra.

Podle BBC se davy shromáždily i před domem už zesnulé argentinské fotbalové hvězdy Diega Maradony, který jako kapitán přivedl Argentinu k titulu mistrů světa v roce 1986. Dnešní argentinské euforie se ale nedožil.

(čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy