Vadlejch ovládl deštivý Odložilův memoriál, Ogrodníková i Staněk druzí

Oštěpař Jakub Vadlejch vybojoval na Memoriálu Josefa Odložila šesté vítězství za sebou. V dešti na pražské Julisce vyhrál výkonem 82,55 metru z první série. Nikola Ogrodníková skončila v soutěži oštěpařek druhá za olympijskou vítězkou z roku 2016 Chorvatkou Sarou Kolakovou. S druhou příčkou se musel spokojit i český rekordman ve vrhu koulí Tomáš Staněk, kterého o pět centimetrů porazil Brit Scott Lincoln.

Vadlejch vyhrál suverénně o více než čtyři metry. Po vydařeném zahajovacím pokusu si připsal už jen jeden platný hod ve třetí sérii (81,90). Závěrečné dva pokusy stříbrný olympijský medailista z Tokia vynechal.

»Byl to spíš boj o přežití než o nějaké metry. Přitom jsem se cítil parádně, což na výsledku nevypadá. Ty okolnosti úplně nepřály,« řekl Vadlejch České televizi po propršeném závodu.

Ogrodníková hodila 58,83 metru a nenavázala na výhry z let 2020 a 2022. V Memoriálu Dany Zátopkové ji o rovný půlmetr porazila Kolaková. Česká oštěpařka výkonem 58,72 z první série vedla, ale třetím pokusem ji Chorvatka přehodila. Česká vicemistryně Evropy z roku 2018 se už zlepšila jen o jedenáct centimetrů. Na rozdíl od úvodního startu v sezoně v Rehlingenu nepřekonala šedesátimetrovou hranici a posteskla si, že stále bojuje s technikou.

»V Rehlingenu nám foukal protivítr, což pro mě je docela blbé, protože hážu vysoko. Dneska jsem zase měla problém s rozběhem, který jsem běžela tak zvláštně. Nedělala jsem ten přeskok. Cítím se dobře, energie je, ale pořád to netrefuju dobře, což mi krade metry. Musíme s tím něco udělat,« řekla svěřenkyně Jana Železného.

Staněk si připsal jediný platný pokus hned na úvod, který měřil 20,60 metru. Pak už se v mokru trápil. V předposledním pokusu ho předstihl Lincoln, který se pak na závěr ještě o centimetr zlepšil na 20,65.

»Škoda. Cítil jsem se dobře. První pokus mi úplně prolítl mezi prstama a bylo to 20,60. Ale pak když dáte kouli ke krku a cítíte, jak vám přes ni teče voda, tak se nedá nic dělat,« litoval Staněk nepřízně počasí. Déšť postupem času ještě zesiloval.

V běhu na 400 metrů překážek si Vít Müller i v dnešní slotě vylepšil osobní rekord. Doběhl druhý v čase 49,14, čímž ze svého dva roky starého maxima ubral dvanáct setin sekundy. Ženský závod v téže disciplíně vyhrála domácí Nikoleta Jíchová (55,77).

Na páté vítězství za sebou nedosáhl dálkař Radek Juška, kterému se na Julisce tradičně daří. Tentokrát závodil den po mítinku v Hengelu a zapsal jen 767 centimetrů. Vedle vítězného Američana Williama Williamse (785) ho porazil i sedmnáctiletý krajan Petr Meindlschmid (772).

(čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy