Velká pardubická v číslech. Rekordní výhry, vysoká sledovanost

Zájem o Velkou pardubickou se vrátil do doby před koronavirem. Absence omezení a hezké počasí pomohly k tomu, že na dostihové závodiště v neděli zamířilo kolem 25 000 lidí. Dnes to oznámili pořadatelé slavného překážkového dostihu, jehož 132. ročník vyhrál Mr Spex (na snímku).

Vstupenky na tribuny byly vyprodány už dva týdny před dostihem. Na místě bylo do poslední chvíle možné pořídit vstupenky na stání. »Prodávaly se ještě několik desítek minut před startem hlavního dostihu. Slunečné počasí totiž na závodiště lákalo i během odpoledne. V areálu se tak pohybovalo na pětadvacet tisíc lidí, tedy podobně jako v předcovidových dobách,« uvedli pořadatelé v tiskové zprávě.

V roce 2020 se slavný dostih konal před prázdnými tribunami. Loni museli ještě fanoušci dokládat bezinfekčnost a přišlo jich přibližně 15 000. Tentokrát se areál zaplnil mnohem více. V obležení byly stánky se suvenýry i občerstvením. Mezi fanoušky v běžném oblečení se pohybovali i společensky odění pánové a dámy, které lodičky a šaty doplnily výraznými klobouky. Diváci se mohli vrátit i k závěrečnému oblouku cílové roviny, kde se fandilo před rokem 1989.

Lidem, kteří do Pardubic nevyrazili osobně, zprostředkovala dění Česká televize. Ta tradičně vysílala nedělní dostihový program nejen na svém sportovním kanále, ale jeho hlavní část také souběžně na programu ČT1. »Samotnou 132. Velkou pardubickou se Slavia pojišťovnou u televizních obrazovek sledovalo jeden a tři čtvrtě milionu diváků,« uvedli pořadatelé. Loni dostih v televizi sledovaly zhruba dva miliony lidí.

Objem sázek: třicet milionů korun

Objem sázek na víkendové dostihy v Pardubicích činil 30 milionů korun. Nejvíce se sázelo na 132. Velkou pardubickou a největší výhru 200 000 korun získal tiket na vítězného Mr Spexe. Vyplývá to z informací sázkových kanceláří oslovených ČTK.

Sázková kancelář Tipsport, která provozuje i sázky na závodišti, přijala vklady celkem za 17,5 milionu korun, zatímco loni to bylo za 15 milionů korun. Fortuna přijala sázky ve výši přes deset milionů korun, což bylo asi o dva miliony více než loni. V Chanci si lidé vsadili za 2,5 milionu korun.

Přímo na pardubickém závodišti bylo na pobočkách Tipsportu vsazeno 716.243 korun v sobotu a 6,4 milionu korun v neděli. Z toho na Velkou pardubickou fanoušci na místě vsadili 3,2 milionu korun, přičemž celkem tyto sázky činily 9,6 milionu korun (loni 8,9 milionu Kč). U Fortuny šla většina z vsazených deseti miliónů korun rovněž na nejslavnější český překážkový dostih, u Chance to bylo asi 900 000 korun.

Nejvyšší výhra u Fortuny

Nejvyšší výhru 200 000 korun zaznamenal sázkař u Fortuny, který na výhru Mr Spexe vsadil 25 tisíc korun. U Tipsportu bylo nejvyšší výhrou 95 000 korun za tiket vsazený těsně před startem. I loni u Tipsportu zajistil rekordní výhru tiket s Mr. Spexem, a to v kombinaci s vítězným Talentem. Sázkař vsadil 500 korun a vyhrál 125 000 korun. V Chanci letos patřil mezi nejlepší tiket s výhrou 90 000 korun.

Nejvyšší vklad na tiket činil u Fortuny sto tisíc korun a směřoval na umístění nakonec druhého obhájce titulu Talenta do 4. místa v kurzu 1,5:1. U Tipsportu bylo vsazeno 25 tisíc korun na vítězství jednoho z favoritů Brunch Royala, který dostih nedokončil.

Vedle Velké pardubické projevili podle Tipsportu sázející zájem i o další dostihy, u čtyř náběry překonaly hranici milionu korun. Na Poplerův memoriál a Cenu Labe bylo vsazeno 1,2 milionu korun, na Cenu Vltavy 1,1 milionu Kč a přes milion korun se dostal i Pohár BICZ.

(koz, čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy