Volejbalistky skončily v Evropské lize druhé, na Francii nestačily

AKTUALIZOVÁNO

České volejbalistky skončily v Evropské lize na druhém místě. Finále s Francií prohrály v Orleans jasně 0:3 po setech 22:25, 25:27 a 14:25. Český tým nezopakoval triumfy v této reprezentační soutěži z let 2012 a 2019. Už finálová účast mu ale stačila na postup do kvalifikace o Ligu národů, která se bude hrát na konci července v Chorvatsku.

Domácí volejbalistky v Orleans vstoupily do zápasu lépe a vyhrály šest z prvních sedmi výměn. České volejbalistky kazily hodně servisů, ale až sedmibodové manko dokázaly smazat, když při podání střídající Denisy Pavlíkové vyrovnaly na 18:18. Koncovka však patřila reprezentantkám galského kohouta.

Také ve druhé sadě musely svěřenkyně řeckého trenéra Jannise Athanasopulose dotahovat. V nervózní druhé polovině poznamenané kontroverzními výroky německé rozhodčí Oany Cristiny Fortuové se české volejbalistky dostaly za stavu 24:23 k setbolu, ale Francouzky ho odvrátily a pak úřadovala jejich nejproduktivnější hráčka Lucille Gicquelová, která je poslala do dvousetového vedení.

Ve třetí sadě domácí reprezentantky rychle odskočily na sedmibodový rozdíl. Češky se sice přiblížily na 10:13, jenže pak se jim úplně přestalo dařit a jednoznačně prohrály. Francouzky byly celý zápas výrazně produktivnější v útoku. V českých barvách se přes deset bodů dostala jen jedenáctibodová univerzálka Gabriela Orvošová. »Škoda toho konce, že jsme ještě ten třetí set nezabojovaly do té koncovky. Francouzky ukázaly, že doma hrajou silný volejbal. Bylo to fajn a medaile vezeme domů. Doufám, že i ta stříbrná nám sluší« litovalo české libero Veronika Dostálová, které bylo u českého triumfu před třemi lety.

Letošní vrcholy pro české volejbalistky přijdou později. V srpnu je čeká kvalifikace o mistrovství Evropy a na podzim mistrovství světa. »Chtěl bych znovu připomenout, že v téhle sezoně nebyla zlatá Evropská liga naším hlavním cílem. Jsem na hráčky velmi hrdý, jak bojovaly v celé soutěži. Letos je pro nás nejdůležitější kvalifikace o mistrovství Evropy a ne jiné turnaje« řekl řecký trenér.

Hlavní rozdíl viděl na přihrávce. »Musíme na tomto prvku pracovat. A myslím, že se na tuto činnost musíme zaměřit už u mládeže. Je to problém, který vidím v českém volejbale. Už o tom diskutujeme. Je to něco, co musíme zlepšit, pokud se chceme měřit se světovou špičkou,« dodal kouč.

Francie – Česko 3:0 (22, 25, 14)

Rozhodčí: Fortuová (Něm.), Robles García (Šp.). Čas: 86 min. Diváci: 2174.

Sestava a body ČR: Faltínová 5, Jehlářová 4, Orvošová 11, Mlejnková 6, Trnková 5, Valková, libero Dostálová – Pavlíková 1, Grabovská, Svobodová 1, Bukovská, Blažková.

Nejvíce bodů Francie: Gicquelová 20, Sylvesová 12, Cazauteová 11.

(zr)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy