Vyprodaný Eden uvidí Ronalda a českou snahu o zisk záchranářské jistoty

Čeští fotbalisté v sobotu nastoupí k předposlednímu z šesti zápasů skupiny A2 Ligy národů. Svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého se ve vyprodaném Edenu pokusí zaskočit favorizované Portugalsko s nejlepším střelcem reprezentační historie Cristianem Ronaldem a evropským šampionům z roku 2016 oplatit červnovou venkovní porážku 0:2 z Lisabonu.

Český tým si už může s předstihem zajistit záchranu v elitní skupině A, kterou hraje ve třetím ročníku soutěže poprvé. Šilhavého svěřenci by k tomu vedle vítězství nad Portugalskem potřebovali také příznivý výsledek souběžně hraného duelu ve Španělsku, které by doma nesmělo prohrát se Švýcarskem.

Všechny jiné výsledky by znamenaly, že se rozhodne až v úterním posledním zápase skupiny ve Švýcarsku. Výběr helvétského kříže aktuálně ztrácí na český celek z posledního místa tabulky bod. Zatímco nejhorší tým elitní divizi A opustí, vítěz skupiny postoupí do Final Four. Portugalci, kteří v roce 2019 ovládli první ročník Ligy národů, mají na druhém místě tabulky bodové manko na vedoucí Španělsko.

»Chceme se udržet v elitní skupině a pokračovat zde v dalším cyklu Ligy národů. Soustředíme se hlavně na první zápas s Portugalskem, musíme podat co nejlepší výkon a porvat se o tři body,« řekl novinářům záložník Antonín Barák.

Na pomezí prvního a druhého koše

Liga národů do velké míry nahrazuje přípravné zápasy a týmům dává dodatečnou šanci postoupit na mistrovství Evropy či světa. Dvanáctka celků, které se nedostanou na Euro 2024 do Německa z klasické kvalifikace, se v play off utká o zbylá tři místa na šampionátu. Pořadí v Lize národů rozhodne i o složení výkonnostních košů pro los kvalifikace, který proběhne 9. října. Šilhavého tým aktuálně figuruje na rozmezí prvního a druhého koše.

Česko v samostatné historii dosud nastoupilo proti Portugalsku čtyřikrát. Na Euru 1996 slavně zvítězilo 1:0, ale poté třikrát prohrálo. V červnu v Lisabonu rozhodl domácí favorit dvěma brankami už do poločasu. Kanonýr Ronaldo se neprosadil, skórovali Joao Cancelo a Goncalo Guedes.

»Je toho poměrně hodně, co musíme zlepšit. Třeba klid na balonu, více si vážit míče, když ho máme, brejkové situace dohrát do šancí,« řekl křídelník Václav Černý. »Portugalsko je určitě favorit, mužstvo je plné velkých jmen. Na druhou stranu hrajeme doma, jsme v dobrém rozpoložení a myslím, že zde máme všechny důležité hráče. S každým se dá hrát, když se tým dobře připraví po taktické stránce a když to většině hráčů v den zápasu sedne,« uvedl Barák.

Kvalita na všech pozicích

Portugalsko, které na rozdíl od Česka postoupilo na blížící se mistrovství světa do Kataru, má ve svém středu řadu hvězd především z Premier League a nad všemi ční Ronaldo. Sedmatřicetiletý kanonýr a pětinásobný držitel Zlatého míče má coby nejlepší střelec historie národních týmů na kontě 117 branek. Po letních spekulacích o odchodu z Manchesteru United ale není v ideální formě, v úvodu anglické ligy nepatřil do základní sestavy »Rudých ďáblů« a v osmi soutěžních duelech sezony skóroval jen jednou.

»Všichni se na něj těšíme. Po začátku sezony a peripetiích v přípravě bude mít proti nám velkou chuť. Přijde mi, že když nedá gól, je vždy frustrovaný. Věřím, že se nám ho společnými silami podaří uhlídat i podruhé. Portugalský tým ale není jen Ronaldo, obrovskou kvalitu má na všech pozicích,« řekl brankář Tomáš Vaclík.

Retro-souboj z Eura

Ronalda čeká zajímavý souboj s českým útočníkem Patrikem Schickem, který stejně jako on dal na loňském mistrovství Evropy pět branek. Portugalec ovládl střeleckou tabulku díky tomu, že měl jednu asistenci navíc.

Český tým opět spoléhá na domácí prostředí, kde už jedenáctkrát po sobě neprohrál. V červnu v Edenu uhrál vítězství 2:1 nad Švýcarskem a remízu 2:2 se Španělskem a získal tam všechny dosavadní čtyři body ve skupině.

»Je pravda, že se nám doma tyhle velké zápasy většinou podařilo nějakým způsobem zvládnout. Dnes už hlavně tady na té reprezentační úrovni úplně tak velké rozdíly nejsou. I když to třeba podle jména vypadá jednoznačně, na konci většinou bývají výsledky těsné. Myslím, že znovu uvidíme vyrovnané utkání,« mínil Schick.

Zápas ve vyprodaném Edenu začne v sobotu ve 20.45.

(koz, čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy