Vyřazení Sparty je výraznou komplikací pro český klubový fotbal

Vyřazení Sparty už ve 2. předkole Evropské konferenční ligy od Vikingu Stavanger hned na úvod nové sezony výrazně zkomplikovalo českým klubům boj o elitní patnáctku v žebříčku národních koeficientů UEFA. Aby si tuzemský fotbal udržel reálnou naději na posun na 15. místo, které jako poslední znamená pět zástupců v pohárech, potřeboval by ideálně vedle Plzně mít v některé ze skupin i Slavii a Slovácko. Tým z Uherského Hradiště získal ve čtvrtek jistotu, že by byl v případě vyřazení ve 3. předkole Evropské ligy v závěrečném play off Evropské konferenční ligy nasazen.

Česko vstupovalo do pohárové sezony kvůli poklesu v žebříčku poprvé od ročníku 2014/15 jen se čtyřmi zástupci. Sparta po čtvrteční porážce 1:2 ve Stavangeru vypadla hned na startu a získala pouze půl bodu za domácí bezbrankovou remízu. Zisk do žebříčku se dělí počtem zástupců dané země v pohárové sezoně, v českém případě čtyřmi. Letenští tak zapsali jen 0,125 bodu.

Vyřazení Sparty je o to nepříjemnější, že vypadla s klubem z Norska, které je jedním z přímých soupeřů Česka v boji o elitní patnáctku. Na patnácté Švýcarsko nyní tuzemské týmy ztrácejí ze 17. pozice 0,750 bodu. Tři zástupci v pohárech zůstaly po čtvrtku vedle Česka také šestnáctému Řecku, Chorvatsko už má ve hře jen dva celky a kleslo na 19. příčku. Naopak osmnácté Dánsko, které ztrácí na české týmy zhruba půl bodu, pokračuje v plném počtu pěti. Aktuálně se hraje o nasazení až do přespříštího ročníku, pro sezonu 2023/24 už je rozhodnuto o tom, že Česko bude mít znovu jen čtyři zástupce.

Z trojice zbylých českých klubů má jistotu účasti ve skupině zatím jen Plzeň. Úřadující český šampion ve 2. předkole Ligy mistrů po dvou výhrách vyřadil HJK Helsinky a zahraje si minimálně hlavní fázi Evropské konferenční ligy. Viktoria ale může postoupit i do skupiny lepší soutěže, ve 3. předkole Ligy mistrů ji čeká Šeriff Tiraspol.

Slovácko a Slavia zatím jistotu skupiny nemají. Tým z Uherského Hradiště potřebuje uspět aspoň v jednom ze dvou dvojzápasů, které ho čekají. Slovácko coby vítěz domácího poháru vstoupí do kvalifikace až ve 3. předkole Evropské ligy, v němž ho čeká Fenerbahce Istanbul. Pokud tureckého favorita vyřadí, zajistí si minimálně skupinu Evropské konferenční ligy.

V případě, že by moravský celek vypadl, přesunul by se do závěrečného předkola Konferenční ligy. Po čtvrtečních výsledcích má Slovácko jistotu, že by v něm bylo jako poslední nasazené a vyhnulo by se papírově nejsilnějším soupeřům. Tým z Uherského Hradiště totiž bude v osudí figurovat ve dvojici s Fenerbahce, které má vyšší koeficient, neboť UEFA kluby rozlosuje ve všech soutěžích do 4. předkola ještě předtím, než začne 3. předkolo.

Pokud by Slovácko přes Fenerbahce postoupilo, v závěrečném předkole Evropské ligy by narazilo na jeden celek ze sedmičky Gent, Austria Vídeň, Hearts, Omonia Nikósie, Sivasspor, Dnipro a Silkeborg.

Nasazená bude při losu závěrečného předkola i Slavia, která coby ligový vicemistr hraje Evropskou konferenční ligu. Pražané v 2. předkole vyřadili gibraltarského outsidera St Joseph’s a o kolo dál je čeká Panathinaikos Atény. Červenobílí na rozdíl od Slovácka nemají možnost opravy a na cestě do skupiny musejí zdolat tři soupeře. Stejně jako celek z Uherského Hradiště budou při losu figurovat ve dvojici.

Papírově nejtěžšími soupeři ve 4. předkole Evropské konferenční ligy by pro Slavii a Slovácko byly Nice, Anderlecht Brusel, Antverpy, Guimaraes či Twente Enschede s českými reprezentanty Michalem Sadílkem a Václavem Černým. V úvahu připadá i Trnava, která by ale musela nejprve vyřadit Čenstochovou s aktuálně zraněným obráncem Tomášem Petráškem. Až na Nice budou mezi nenasazenými vždy dvojice soupeřů ze 3. předkola.

Závěrečné 4. předkolo všech soutěží se rozlosuje v úterý v sídle UEFA v Nyonu.

(čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy