Wimbledon bude bez Rusů a bodů. Favority jsou Djokovič a Šwiateková

Úřadující šampion Srb Novak Djokovič a světová jednička Iga Šwiateková z Polska jsou hlavními favority Wimbledonu, který se v reakci na Ruskou vojenskou operaci na Ukrajině bude konat bez ruských a běloruských tenistů včetně světové jedničky Daniila Medveděva. Organizace ATP a WTA kvůli jejich absenci nebudou za turnaj udělovat body do žebříčků. Ženský trůn je volný poté, co Australanka Ashleigh Bartyová ukončila kariéru. Českými nadějemi na turnaji, který začne v pondělí, jsou loňská finalistka Karolína Plíšková nebo dvojnásobná vítězka Petra Kvitová.

Nasazená šestka Plíšková sehrála na trávě dva turnaje. V Berlíně se dostala do čtvrtfinále, poté vypadla v Eastbourne v prvním kole. Vloni hrála finále Wimbledonu poprvé v kariéře a podlehla tehdejší světové jedničce Bartyové. Třicetiletá rodačka z Loun a sedmá hráčka světa na první grandslamový titul stále čeká. Hned ve 3. kole může narazit na sedminásobnou šampionku Serenu Williamsovou, která se vrátil po roční pauze, a poté na finalistku Roland Garros Cori Gauffovou.

Druhou nejvýše nasazenou Češkou bude třináctka Krejčíková. Loňská vítězka Roland Garros ve dvouhře a čtyřhře neprožívá po zranění lokte vydařenou sezonu. Při obhajobě triumfu na French Open vypadla v prvním kole a kvůli pozitivnímu testu na koronavirus pak chyběla v deblu. Na trávě sehrála letos jediný duel, v Eastbourne vypadla v prvním kole.

Ani dvaatřicetiletá Kvitová, která bude plnit roli 25. nasazené hráčky, dosud nesbírala výrazné výsledky. V generálce na Wimbledon v Eastbourne je ale ve finále. Čtvrtfinálovou účast ve Wimbledonu bude obhajovat Karolína Muchová, která začne proti bývalé světové jedničce Simoně Halepové z Rumunska.

Favoritkou bude světová jednička a vítězka French Open Iga Šwiateková. Jednadvacetiletá Polka si může v prvním kole připsat 36. výhru po sobě a ještě víc protáhnout nejdelší vítěznou sérii v tomto století. Absolutní rekord drží Martina Navrátilová, která v letech 1984-1986 neprohrála 74 duelů za sebou.

»Travnatý povrch je záludný, ale líbí se mi situace, kdy od sebe nic nečekám. Je to osvěžující,« řekla Šwiateková, jež vyhrála před pěti lety ve Wimbledonu juniorský titul. Vloni vypadla ve čtvrtém kole s Ons Džabúrovou.

Tunisanka Džabúrová by měla být spolufavoritkou turnaje, stejně jako Gauffová, Halepová či Španělka Paula Badosaová. V soutěži chybí čtyřnásobná grandslamová šampionka Japonka Naomi Ósakaová.

Nadal cílí na hattrick

Mezi muži cílí na hattrick Rafael Nadal. Šestatřicetiletý Španěl vyhrál poprvé po sobě Australian Open i French Open a může v jednom roce triumfovat na všech čtyřech grandslamech. Podobný počin se naposledy povedl Rodu Laverovi v roce 1969. Není ale jasné, do jaké míry bude majitele rekordních 22 grandslamových titulů v Londýně limitovat chronické onemocnění nohy, které ho trápilo již na Roland Garros.

Favoritem bude při absenci vyloučené světové jedničky Medveděva a zraněné dvojky Němce Alexandera Zvereva třetí hráč světa Djokovič. Pětatřicetiletý Srb může ve Wimbledonu triumfovat posedmé v kariéře a počtvrté za sebou. Držitel 20 grandslamových titulů neprohrál na travnatých dvorcích v All England Clubu už 21 zápasů.

Jeho hlavním vyzyvatelem by mohl být loňský finalista Matteo Berrettini. O devět let mladší Ital vyhrál poslední dva turnaje ve Stuttgartu a Queen’s Clubu. Na travnatém povrchu zvítězil ve 20 z posledních 21 zápasů.

Turnaj je ovlivněn absencí ruských a běloruských tenistů. Wimbledon je jediným grandslamem v této sezoně, který k tomuto kroku přikročil. Naposledy byli hráči z Wimbledonu na základě národnosti vyloučeni bezprostředně po druhé světové válce. Tehdy se zákaz týkal německých a japonských tenistů.

Přestože se ATP a WTA rozhodly neudělovat za Wimbledon body do světového žebříčku, podle Andyho Murrayho, který bude startovat jako nenasazený, tím prestiž turnaje neutrpí. »Sleduji velmi pozorně golf a přitom nemám ponětí, kolik bodů získá do žebříčku vítěz Masters. S přáteli milujeme fotbal a nevíme, kolik bodů získá tým za vítězství na mistrovství světa. Mohu vám ale přesně říct, kdo šampionát ve fotbale a Masters vyhrál,« napsal na Twitteru.

Turnaj nabídne rekordní prize money ve výši 40,3 milionu liber (1,16 miliardy korun). Vloni se vyplácelo o 5,3 milionu méně. Vítěz si přijde na dva miliony liber.

(mak, čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy