Žádný průměrný výkon! Plzeň ví, jak se dá proti Bayernu uspět

Fotbalisté Plzně se v úterý ve třetím kole Ligy mistrů představí na stadionu Bayernu Mnichov. Zatímco Viktoria ve skupině C nezískala ani bod, bavorský gigant je zatím stoprocentní. Úřadující čeští šampioni se v pětasedmdesátitisícové Allianz Areně pokusí uhrát lepší výsledek než v říjnu 2013, kdy si odvezli debakl 0:5. Utkání začne v 18.45.

Plzeňští vstoupili do skupiny porážkou 1:5 v Barceloně, doma pak podlehli papírově nejpřijatelnějšímu soupeři Interu Milán 0:2 a uzavírají tabulku. Bayern ji vede díky dvěma výhrám 2:0 v Miláně a doma nad Barcelonou.

»Soupeři mají nejlepší hráče z Evropy i z celého světa. My se s nimi musíme pokusit srovnat v těchto pro nás výjimečných zápasech. Uvidíme, na co to zase bude stačit,« řekl novinářům asistent plzeňského trenéra Pavel Horváth. »Musíme podat nadstandardní výkony a být silní na všech postech. Pokud tam budou nějaké podprůměrné výkony, tak toho soupeř jako Bayern okamžitě využije,« doplnil bývalý kapitán Viktorie.

Plzni pravděpodobně nepomůže brankář Jindřich Staňek, který kvůli zranění vynechal sobotní ligové utkání na hřišti Bohemians 1905. Zaskakující gólman Marián Tvrdoň přispěl k remíze 1:1 a šanci by měl dostat i v Mnichově. »Jindra ještě cítí problém a s největší pravděpodobností nenastoupí,« řekl Horváth.

Kouči Michalu Bílkovi bude v Mnichově chybět středopolař Pavel Bucha, který proti Interu dostal červenou kartu, a zraněný univerzál Jan Sýkora. Útočník Jan Kliment zatím trénuje individuálně. Uzdravený záložník Jan Kopic v Ďolíčku střídal a mohl by se vrátit do základní sestavy.

Devět let stará nejtvrdší prohra

Devět let starý výsledek 0:5 je nejtvrdší plzeňskou porážkou v evropských pohárech. Stejně vysoko Západočeši podlehli i ve skupině Ligy mistrů v roce 2018 na stadionu AS Řím a doma Realu Madrid. Výprask v Mnichově ze současné Viktorie pamatují Horváth, kouč brankářů Matúš Kozáčik a sportovní ředitel Daniel Kolář. Celý zápas odehrál i bek Radim Řezník, jenž ale na soupisce pro skupinovou fázi nefiguruje.

Za Bayern z aktuálního kádru tehdy hráli brankář Manuel Neuer a střídající útočník Thomas Müller. Ten je spolu se záložníkem Joshuou Kimmichem po nákaze koronavirem v domácí izolaci a proti Viktorii nenastoupí. »Samozřejmě nás to mrzí, protože jsou to skvělí hráči. Ale mají plnohodnotnou náhradu a možná udělají i nějaké jiné změny,« uvedl plzeňský obránce Milan Havel.

Bayern se na Plzeň naladil výborně. Už v pátek doma rozdrtil Leverkusen 4:0 a v bundeslize naplno bodoval po čtyřech kolech. »Je to pro nás vzpruha před zápasy s Plzní a Dortmundem,« podotkl kouč německých šampionů Julian Nagelsmann. „Ukázali jsme, že takhle umíme hrát a chceme se tak prezentovat i s Plzní,“ přidal kapitán Neuer.

Čtyři tisíce fanoušků z Plzně

Západočeši startují v hlavní fázi Ligy mistrů počtvrté v historii a poprvé pod vedením kouče Bílka. V letech 2011, 2013 i 2018 pokaždé s trenérem Pavlem Vrbou obsadili třetí místo ve skupině a prošli do jarní části Evropské ligy.

Obhájci českého titulu do Mnichova vzhledem k příznivé vzdálenosti odcestovali týmovým autobusem. Na stadionu, jehož kapacita na poháry bývá snížena na 69 000 diváků, má dorazit více než čtyři tisíce fanoušků z Plzně.

(koz, čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy