Závody v plavání pro transgender osoby ztroskotaly na tom, že se do nich nikdo nepřihlásil

Soutěže v otevřených kategoriích, které se měly skládat ze závodů na 50 a 100 metrů ve všech plaveckých stylech, měly být součástí závodů, které začnou v pátek v Berlíně. Světová vodácká organizace (WA) však uvedla, že do těchto závodů nebyly přijaty žádné přihlášky, uvedl kanál Sky News.

»I když v současné době není na elitní úrovni poptávka, pracovní skupina plánuje prověřit možnost zařazení závodů v otevřené kategorii na soutěže Masters v budoucnu,« uvedla WA. »Pracovní skupina pro otevřenou kategorii World Aquatics bude pokračovat ve své práci a spolupráci s vodáckou komunitou na akcích otevřené kategorie,« dodala.

V reakci na to bývalá britská olympijská plavkyně Sharron Daviesová – hlasitá kritička závodění transsexuálních žen v ženském sportu – napsala na sociálních sítích: »Pokud trans ženy nemají fyzickou výhodu závodit se ženami místo s jinými muži, nemají zájem!«

Řídící orgán plavání, dříve známý jako FINA, loni odhlasoval, že se elitních ženských soutěží budou moci účastnit pouze osoby, které dokončí transformaci do 12 let věku – tento termín byl kritizován jako neproveditelný vzhledem k věkovým omezením v mnoha zemích.

Řídící orgán přijal svou »politiku genderové inkluze« loni v červnu během mistrovství světa v Budapešti.

Následující měsíc zřídila pracovní skupinu, která se touto otázkou zabývala, což vyústilo ve vznik nové kategorie.

Transgenderové soutěžící měly již dříve zakázáno účastnit se významných akcí, jako jsou olympijské hry a mistrovství světa.

(cik)

Související články

1 KOMENTÁŘ

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy