Zbožné přání fanoušků se nenaplnilo. Pastrňák ani Krejčí na MS nedorazí

Útočník Filip Chytil z New York Rangers posílí hokejovou reprezentaci pro mistrovství světa v Rize a Tampere. O účast bude bojovat v přípravě také obránce Jakub Zbořil z Bostonu, jehož čeká premiéra v národním týmu. Účast z loňského bronzového šampionátu si nezopakují kanonýr David Pastrňák a centr David Krejčí, kteří dohrávali sezonu v dresu Bostonu se zraněními. Kvůli zdravotním potížím se omluvil také další útočník Bruins Tomáš Nosek a z osobních důvodů i další člen početné české kolonie v nejlepším celku základní části NHL Pavel Zacha. Dnes o tom informoval generální manažer národního mužstva Martin Havlát.

Tým naopak po Zbořilově zařazení opustil obránce Radek Kučeřík z Komety Brno.

Třiadvacetiletý Chytil se chystá už na čtvrté MS, na němž startoval třikrát za sebou v letech 2018, 2019 a 2021. Loni při cestě Rangers až do finále Východní konference chyběl. V reprezentaci má na kontě 30 zápasů a 14 bodů za osm branek a šest asistencí. V NHL nyní prožil nejlepší sezonu a v 74 zápasech nasbíral 45 bodů (22+23). V sedmi duelech play off přidal gól a tři asistence.

Zlínský odchovanec, jehož Rangers draftovali v roce 2017 v 1. kole na 21. pozici, v NHL sehrál už 327 utkání a připsal si 138 bodů za 64 tref a 74 asistencí. V 30 duelech play off zaznamenal 13 bodů (8+5). Na konci března uzavřel s Rangers nový čtyřletý kontrakt na 17,75 milionu dolarů.

O tři roky starší Zbořil bude v reprezentačním »áčku« debutovat. Dres národního týmu v mládeži oblékl naposledy v roce 2017 na MS dvacítek. V nabité sestavě Bruins odehrál v sezoně jen 22 utkání a připsal si čtyři body (1+3). Naposledy nastoupil 9. dubna, kdy pomohl přihrávkou k vítězství Bostonu na ledě Philadelphie.

»Krátce po tom, co Boston vypadl s Floridou z play off, jsme se s Jakubem spojili a hledali jsme nejrychlejší spoj do České republiky, aby stihl ještě alespoň část přípravného kempu v Brně. Jsme rádi, že s týmem už bude moct absolvovat dnešní rozbruslení,« uvedl Havlát s tím, že případné zapojení Chytila se Zbořilem do zápasů bude záležet na rozhodnutí trenérů.

Boston si Zbořila vybral v roce 2015 v 1. kole na 13. pozici. V NHL má odchovanec Komety Brno na kontě 76 utkání a 16 bodů (1+15). Dva starty v národním týmu má na kontě jeho o rok starší bratr Adam, útočník Komety.

Vedení reprezentace bude nyní sledovat dění ve druhém kole play off NHL. »Bude samozřejmě záležet na vývoji jednotlivých sérií. Pokud to ale bude možné a bude to dávat smysl, určitě budeme s trenéry řešit případné oslovení hráčů, jejichž týmům skončí sezona po druhém kole vyřazovacích bojů,« uvedl Havlát.

(koz, čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy