Zítra odstartuje »Stará dáma«: Pogačarův hattrick nebo Froome popáté?

Bez českého jezdce v pelotonu, poprvé od roku 2018, začne zítra úvodní časovkou v Kodani nejslavnější cyklistický závod světa Tour de France třináctikilometrovou časovkou jednotlivců. »Stará dáma« se letos pojede čtyřmi zeměmi. Vedle Dánska a Francie zavítá také do Belgie a Švýcarska.

Peloton čeká více než 3300 kilometrů, než se jezdci dostanou do cíle v Paříži. Zajímavou prověrkou může být hned druhá etapa s přejezdem 18 kilometrů dlouhého mostu přes Velký Belt. „Fouká tam 364 dní v roce, klidně tak můžete přijít o šanci na Tour už v druhé etapě,“ podotkl ředitel závodu Christian Prudhomme. Ve čtvrté etapě zamíří jezdci do Flander a v páté je čekají dlážděné cesty mezi Lille a Arenbergem.

První zkouška pro vrchaře přijde v sedmé etapě s cílem na Planině krásných dívek. Cyklisty mimo jiné čekají i výjezdy na Alpe d’Huez nebo Col du Galibier, na který zavítají dokonce dvakrát. Definitivně rozhodnout může ale nakonec až 40 km dlouhá časovka v předposlední 20. etapě. Závěrečná etapa s dojezdem na Champs-Élysées je na programu 24. července.

Program 109. ročníku cyklistické Tour de France:

1. července – 1. etapa: Kodaň (13,2 km – časovka jednotlivců),

2. července – 2. etapa: Roskilde – Nyborg (202,5 km),

3. července – 3. etapa: Vejle – Sonderborg (182 km),

4. července – volný den (přesun do Francie),

5. července – 4. etapa: Dunkirk – Calais (171,5 km),

6. července – 5. etapa: Lille – Arenberg Porte du Hainaut (157 km),

7. července – 6. etapa: Binche – Longwy (220 km)

8. července – 7. etapa: Tomblaine – La Super Planche des Belles Filles (176,5 km),

9. července – 8. etapa: Dole – Lausanne (186,5 km),

10. července – 9. etapa: Aigle – Chatel Les Portes du Soleil (193 km),

11. července – volný den,

12. července – 10. etapa: Morzine – Megéve (148,5 km),

13. července – 11. etapa: Albertville – Col du Granon (152 km),

14. července – 12. etapa: Briancon – L’Alpe d’Huez (165,5 km),

15. července – 13. etapa: Bourg d’Oisans – Saint-Étienne (193 km),

16. července – 14. etapa: Saint-Étienne – Mende (192,5 km),

17. července – 15. etapa: Rodez – Carcassonne (202,5 km),

18. července – volný den,

19. července – 16. etapa: Carcassonne – Foix (178,5 km),

20. července – 17. etapa: Saint Gaudens – Peyragudes (130 km),

21. července – 18. etapa: Lourdes – Hautacam (143,5 km),

22. července – 19. etapa: Castelnau-Magnoac – Cahors (188,5 km),

23. července – 20. etapa: Lacapelle Marival – Rocamadour (40,7 km – časovka jednotlivců),

24. července – 21. etapa: Paříž La Défense Arena – Paříž Champs-Élysées (116 km).

Hon na Tadeje

V pořadí 109. ročník se ponese ve znamení honby Tadeje Pogačara za dovršením vítězného hattricku. Slovinec ze stáje SAE je výrazným favoritem druhé Grand Tour v sezoně, který ční nade všemi ostatními. A i když třiadvacetiletý Pogačar přišel těsně před startem o důležitého pomocníka Mattea Trentina, jehož vyřadila ze hry nákaza nemocí COVID-19, očekává se od něho další celkový triumf.

Pozici nejlepšího jezdce etapových klání současnosti dokumentují jeho letošní výsledky. Pogačar nastoupil dosud do tří závodů (Kolem Spojených arabských emirátů, Tirreno-Adriatico a Kolem Slovinska) a pokaždé slavil jako celkový vítěz.

Přes neúčast dvojnásobného mistra světa Juliana Alaphilippea, jenž se nevešel do nominace týmu Quick-Step Alpha Vinyl s ohledem na dlouhou rekonvalescenci po těžkém pádu na dubnové klasice Lutych-Bastonge-Lutych, bude mít Pogačar silné pole pronásledovatelů.

Hodně nebezpečný pro jeho další obhajobu by měl být především dvojblok Primož Roglič, Jonas Vingegaard ze stáje Jumbo-Visma.

»Dokud budeme spolupracovat, věříme, že ho (Pogačara) můžeme porazit. Jsme silný tým s velkou kvalitou. Jonas je vážně super silný. Oba jsme silní individuálně, takže máme sílu i jako tým. Tím spíš, když jsme navíc velmi dobrými přáteli,« prohlásil Roglič.

»Je velký rozdíl, když jste ve dvou místo jednoho. Tour navíc přináší spoustu stresu, stát se může úplně cokoliv. Chceme jet na dva týmové lídry s vírou, že můžeme Pogačara sesadit,« dodal Vingegaard.

Froome: z 9/4 na 10/?

Stejně tak hájí barvy společného zaměstnavatele (Ineos Grenadiers) i Kolumbijec Daniel Martínez a Brit Geraint Thomas, vítěz Tour z roku 2018. Ten prokázal dobrou aktuální formu nedávným triumfem v etapovém závodě Kolem Švýcarska. Se svou rolí v tradičně silném týmu si hlavu neláme. »Ohledně toho jsem vážně úplně v klidu. Je to stejně celé hlavně o tom, abyste byli na Tour v té naprosto nejlepší formě, v jaké jen můžete být,« řekl Thomas.

»Všichni víme, jaká Tour je. První týden je prostě šílený, navíc tam máme letos i nějaké kostky a etapy, které se pojedou hodně na větru. Bude to ještě více než jindy hlavně o tom, aby se člověk vypořádal s prvním týdnem, pak uvidí, jak na tom bude,« dodal Thomas.

Jubilejní desátá účast je před čtyřnásobným šampionem z let 2013 a 2015 až 2017 Chrisem Froomem. »Mimořádně jsem tento rok dřel a těším se na to, že do toho dám všechno. Máme skvělou partu jezdců a už se nemůžu dočkat, až ta bitva v Kodani začne,« uvedl Froome.

V závětří se může své šance dočkat i čtvrtý muž celkového pořadí loňského Gira d’Italia Alexandr Vlasov (Bora-Hansgrohe).

Policie v Kreuzigerově Bahrajn Victorious

FOTO – ČTK/AP/Bo Amstrup

Cyklistický tým Bahrajn Victorious krátce před startem Tour de France zažil další policejní razii. Dánští policisté na žádost francouzských vyšetřovatelů prohledali hotelové pokoje i vozy členů týmu, kde v roli jednoho ze sportovních ředitelů od letoška působí Roman Kreuziger. Ten však není součástí týmu při letošním ročníku »Staré dámy«. Podle představitelů stáje začala akce v půl šesté ráno, trvala dvě hodiny a policie nic nezabavila.

»Na základě žádosti francouzské policie jsme v souvislosti s probíhajícím vyšetřováním ve Francii provedli prohlídku hotelu v Bröndby,« řekl vrchní komisař Dannie Rise podle agentury Reuters. »Jinak ale žádné další informace o celé operaci nemáme, a pokud chcete vědět více o samotném vyšetřování, jsem nucen vás odkázat na francouzskou policii,« doplnil Rise.

Tým k celé záležitosti vydal krátkou tiskovou zprávu. »Policisté prohledali všechna týmová vozidla i pokoje závodníků a ostatních členů stáje. Tým plně spolupracoval s policisty a vyhověl všem jejich požadavkům. Pátrání bylo během dvou hodin dokončeno a týmu nebyly zabaveny žádné předměty. Po policejním pátrání se tým nyní těší, že už se bude naplno soustředit na největší a nejlepší cyklistický závod světa Tour de France. K tomuto tématu už se tým nebude dále nijak vyjadřovat,« uvedla stáj na svém webu.

Tým Bahrajn Victorious byl terčem razie již loni během Tour de France a také před třemi dny. Před rokem policisté přišli do hotelu v Pau po sedmnácté etapě, státní zastupitelství tehdy uvedlo, že zahájilo vyšetřování kvůli podezření z držení zakázaných látek, jejich přepravy a užívání sportovci bez lékařského odůvodnění.

Pondělní razie v domech cyklistů a dalších členů stáje před odjezdem na Tour byla podle nich »úmyslným pokusem poškodit pověst týmu«. Žádné výsledky vyšetřování zatím nedostali.

Vizitka cyklistického etapového závodu Tour de France

FOTO – Facebook Le Tour de France

Základní údaje:

Datum a místo konání: 1. – 24. července, Francie (první tři etapy se jedou v Dánsku, trasa vede i přes Belgii a Švýcarsko)

Oficiální stránky: www.letour.fr

Výchozí místo: Kodaň

Cílové místo: Paříž

Počet etap: 21 (šest horských, sedm kopcovitých, šest rovinatých a dvě individuální časovky)

Počet kilometrů: 3349,8 km

Historie a rekordy:

První ročník: 1903

Počet uskutečněných ročníků: 108

Nejvíce celkových vítězství: Jacques Anquetil, Bernard Hinault (oba Francie), Eddy Merckx (Belgie) a Miguel Indurain (Španělsko) – pět

Nejvíce etapových vítězství: Eddy Merckx (Belgie) a Mark Cavendish (Velká Británie) – 34

Nejvíce etap v žlutém trikotu: Eddy Merckx (Belgie) – 96

Nejvíce závodníků: 210 (1986)

Nejméně závodníků: 60 (1903, 1905, 1934)

Nejvíce kilometrů: 5745 (1926)

Nejméně kilometrů: 2420 (1904)

Obhájce prvenství: Tadej Pogačar (Slovinsko)

Česká účast:

Nejlepší výsledek celkově: Roman Kreuziger – 5. místo (2013)

Nejlepší výsledek v loňském ročníku: Petr Vakoč – 118. místo

Nejvíce startů: Roman Kreuziger – deset

Etapová vítězství:

1994 – Ján Svorada (7. etapa: Rennes – Futuroscope/Poitiers, 259 km)

1998 – Ján Svorada (2. etapa: Enniscorthy – Cork/Ir., 203 km)

2001 – Ján Svorada (20. etapa: Corbeil Essones – Paříž, 161 km)

2015 – Zdeněk Štybar (6. etapa: Abbeville – Le Havre, 191,5 km)

Poznámky: Svorada měl při účastech v letech 1993 až 1995 slovenské občanství. Původní vítěz ročníku 2006 Američan Floyd Landis byl kvůli dopingu dodatečně diskvalifikován, totéž postihlo o čtyři roky později i Španěla Alberta Contadora. V roce 2012 byl kvůli dopingu zpětně diskvalifikován i sedminásobný vítěz z let 1999 až 2005 Lance Armstrong, jím vyhrané ročníky zůstaly bez vítěze.

(zmk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy