Zlín vyhrál v Pardubicích po Nitově minele. Baník, Jablonec a Teplice mají jistou záchranu

AKTUALIZOVÁNO

Ostravský Baník a dva severočeské týmy – Jablonec a Teplice – mají jistotu příslušnosti mezi šestnáctičlennou elitou fotbalové FORTUNA:LIGY i pro příští rok. Naopak trio Zbrojovka Brno, Pardubice a Zlín ví, že je buď čeká nevyzpytatelná baráž, nebo přímý sestup. Z hlediska druhé varianty, která se týká jen posledního týmu tabulky ve skupině o záchranu, udělal dnes krok z hrobníkovy lopaty Zlín, který vyhrál v Pardubicích 2:1.

Kdyby svěřenci kouče Pavla Vrby dnes na východě Čech podlehli (a zároveň Brno zvítězilo v Jablonci), sestup byl neodvratnou jistotou. A »Ševci« navíc prohrávali, když ve 25. minutě zakončil skvělou a nápaditou kombinaci domácího týmu jeho kapitán Pavel Černý. V tu chvíli by na Zlín, který se do té doby jen bránil a silou vůle odolával domácímu tlaku, vsadil zlámanou grešli jen největší bloud.

Jenže – Pardubice po gólu nepochopitelně přestaly hrát a ztrestal je ve 36. minutě Filip Balaj po skvělém Slončíkově centru. Kouč Vrba před zápasem říkal, že jeho týmu remíza nestačí a bude muset hrát vabank. Dlouho to tak nevypadalo a nakonec k téhle hře ani nemuselo dojít. Zlín totiž dal gól a pak se naopak bránil tlaku domácích. A gól to byl darovaný – chybou brankáře Florina Nity. Stejného Nity, o kterém kouč Pardubic Radoslav Kováč poté, co Rumun chytil v Brně dvě penalty, prohlásil, že je to démon. Démon však dnes předvedl i svou stinnou stránku. Nepochopitelně si nedošel pro Dramého centr. Míč se mu snášel do rukavic, ale on ho pouštěl za autovou čárou, netuše, že za ním stojí hlavičkující Antonín Fantiš. Křídelník hostí těžko kdy vstřelil lacinější gól. A zároveň cennější…

»Byl jsem přesvědčen, že to dnes zvládneme. Ale po gólu jsme přestali hrát, což se nám bohužel stává běžně. I tak jsme však měli šance, jenže to, co udělal Florin Nita, je pro mě strašné. Několikrát nám pomohl, ale dostat takový gól v 86. minutě je trestuhodné,« zlobil se kouč Pardubic Kováč. »Florin je tu od toho, aby chytal, a je za to královsky placený. Tenhle zápas, který byl do značné míry klíčový, jde jednoznačně za ním,« nebral si servítky Kováč. Jeho protějšek Vrba si vididelně oddechl. »Kdybychom dnes prohráli, je situace takřka neřešitelná. Takhle jsme se dotáhli a jsme rádi. Možná nám ten nahoře dnes vrátil to, co se stalo v Teplicích,« zmínil Vrba zápas z minulého týdne, po kterém se Zlínští čertili na rozhodčí.

Zatímco Zlín slavil, Pardubice se ponořily do smutku. To byl velký rozdíl oproti zápasu v Ostravě, kde po výhře Baníku 2:1 mohly slavit i hostující Teplice, které díky souběžným výsledkům nemusejí mít strach o záchranu. Kromě obou soupeřů z Městského stadionu ve Vítkovicích dnes jásali i Jablonečtí, kteří si poradili s Brnem 1:0. Zbrojovka už má po dnešku na poslední Zlín náskok jediného bodíku. Závěr nadstavby tak bude neobyčejně zajímavý i v podpalubí.

Naopak ve skupině o umístění je po dnešku de facto jasno o sedmé příčce, jež znamená finanční bonus. Liberec v Mladé Boleslavi, kde má svůj domácí azyl druhý finalista této skupiny Hradec Králové, vyhrál vysoko 4:0 a domácí odveta u Nisy tak bude víceméně formalitou…

* * *

Finále skupiny o umístění, úvodní zápas:

FC Hradec Králové – Slovan Liberec 0:4 (0:3)

Branky: 20. a 45.+2 Olatunji, 29. Frýdek, 88. Purzitidis. Rozhodčí: Volek – Podaný, Bureš – Všetečka (video). ŽK: Kubala, Kučera, Čech, Leibl (všichni Hradec). Diváci: 950.

Hradec: Vízek – Klíma (46. Trusa), Čech, Leibl (83. Koubek) – Gabriel, Kodeš, Kučera, Ryneš (26. Novotný) – Rada (46. Čihák) – Kubala, Vašulín. Trenér: Hejkal.

Liberec: Bačkovský – Plechatý, Prebsl, Purzitidis – Ghali (71. Ndefe), Červ, Frýdek (81. Lexa), Varfolomejev (87. Polyák), Mikula – Olatunji (87. Rabušic), Tupta (71. Kozák). Trenér: Kozel.

Skupina o záchranu:

FK Pardubice – Trinity Zlín 1:2 (1:1)

Branky: 25. P. Černý – 36. Balaj, 86. Fantiš. Rozhodčí: D. Černý – Nádvorník, Hájek – Zelinka (video). ŽK: Pikul, Kováč (trenér) – Didiba, Kolář, Balaj. Diváci: 4420.

Pardubice: Nita – Icha (89. Tischler), Hranáč, Vlček, Chlumecký – Darmovzal – Sychra (70. Helešic), Hlavatý (89. Huf), Janošek, Pikul (81. Vacek) – P. Černý (70. Krobot). Trenér: Kováč.

Zlín: Dostál – Cedidla, Simerský, Kolář, Bartošák (63. Reiter) – Didiba, Janetzký – Vukadinovič (79. Dramé), Slončík (63. Hrubý), Fantiš (90. Silný) – Balaj (90. Kovinič). Trenér: Vrba.

Baník Ostrava – FK Teplice 2:1 (0:0)

Branky: 56. Almási, 60. Plavšič – 89. Trubač z pen. Rozhodčí: Petřík – Mokrusch, Pečenka – Berka (video). ŽK: Kodad (Teplice). Diváci: 6195.

Ostrava: Letáček – Měkota, Bitri (79. Kuzmanovič), Pojezný – Juroška, Cadu (69. Buchta), Kaloč, Plavšič (90. P. Jaroň), Fleišman – Tijani, Almási (79. Mišković). Trenér: Hapal.

Teplice: Mucha – Chaloupek, Knapík (46. Dramé), Mičevič – Hyčka (32. Radosta), Kučera, Trubač, Jukl, Urbanec (60. Kodad) – Fila (72. Sy), Žák (60. Jásir). Trenér: Frťala.

FK Jablonec – Zbrojovka Brno 1:0 (1:0)

Branka: 28. Král. Rozhodčí: Radina – Machač, Matoušek – Starý (video). ŽK: Štěpánek, Ikaunieks – Blecha. Diváci: 1554.

Jablonec: Hanuš – Štěpánek, Král, D. Souček – Šulc, Hübschman (90. Heidenreich), Považanec, Polidar – Černák (76. Surzyn), Chramosta (81. Patrák) – Sejk (76. Ikaunieks). Trenér: Horejš.

Brno: Berkovec – Hrabina, Hlavica, Tijani (67. Fousek) – Nečas (46. Řezníček), Endl, Falta (68. Blecha), Texl, Koželuh (68. Matejov) – Hladík, Alli. Trenér: Hašek.

1.Ostrava331191350:4442
2.Jablonec nad Nisou3310101349:5940
3.Teplice331081542:6638
4.Brno33871840:6331
5.Pardubice33942032:6131
6.Zlín336121541:5930

(koz)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy