Finský ministr obrany půjde v lednu na dva měsíce na rodičovskou dovolenou

Finský ministr obrany Antti Kaikkonen využije finského systému genderově neutrální rodičovské dovolené a v lednu půjde na dva měsíce na otcovskou dovolenou. Politik to oznámil na svém twitterovém účtu.

»Po tu dobu bude povinnosti ministra obrany vykonávat jiná osoba. Bezpečnost vlasti bude v dobrých rukou. Děti jsou malé jen chvíli a já si to chci zapamatovat i jinak než jen z fotek,« okomentoval ministr své rozhodnutí. Kaikkonena ve funkci patrně zastoupí člen obranného výboru finského parlamentu, uvedla agentura AP.

Ačkoliv Finsko prochází důležitým obdobím přistupováním do Severoatlantické aliance (NATO), Finové ministrovo rozhodnutí přijímají pozitivně. Pro pětici severských států – Dánsko, Finsko, Švédsko, Norsko a Island – je rovnoprávnost pohlaví prioritou, píše AP. Do ní spadají i rovné podmínky pro muže, kteří si chtějí vzít rodičovskou dovolenou.

Ve Švédsku si oba rodiče mohou dohromady vzít až 480 dní rodičovské dovolené, o které se mohou různými způsoby podělit. Také Finsko letos v září zavedlo genderově neutrální systém rodičovských dovolených, který umožňuje oběma rodičům nastoupit na 160 dní placené dovolené, které si mezi sebou mohou do určité míry převádět.

Ačkoliv vysoce postavení mužští politici v severských státech těchto možností již využili, běžnou praxí to stále není. Dánský ministr financí Nicolai Wammen odešel na dvouměsíční otcovskou dovolenou koncem roku 2020 s tím, že »jeho syn svého otce viděl zatím hlavně v televizi«. Z podobných důvodů odešlo na rodičovskou dovolenou i několik dalších dánských a finských ministrů a náměstků. Průkopníkem byl bývalý premiér Finska Paavo Lipponen, který si vzal otcovskou dovolenou už v roce 1998, ačkoliv na kratší dobu.

(čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy