Při protestech proti důchodové reformě bylo ve Francii zadrženo asi 850 lidí

Francouzská policie zadržela v uplynulých dnech při shromážděních proti zvýšení věku odchodu do důchodu ve Francii přibližně 850 osob za různé přestupky. Ve vysílání televizního kanálu BeFem to v úterý uvedl ministr vnitra republiky Gérald Darmanen.

»Dosud bylo po celé Francii zadrženo 855 osob, z nichž 843 již bylo vzato do vazby,« uvedl Darmanen.

Poznamenal také, že ve čtvrtek se ve Francii očekávají masová shromáždění proti zvyšování věku odchodu do důchodu. Šéf ministerstva vnitra nařídil vyslat 12 tisíc policistů a četníků k zajištění pořádku během těchto demonstrací. Pět tisíc strážců zákona bude soustředěno v Paříži, dodal ministr.

»Naším úkolem je zpacifikovat ty, kteří hodlají útočit na majetek a občany, ale zároveň zajistit svobodu masových akcí,« zdůraznil Darmanen.

V lednu byl předložen návrh důchodové reformy, která má zvýšit věk odchodu do důchodu ve Francii z 62 na 64 let. Tato iniciativa vyvolala demonstrace a stávky po celé zemi. Dne 16. března francouzská premiérka využila svých ústavních pravomocí a oznámila, že návrh zákona bude přijat bez hlasování v Národním shromáždění. Toto rozhodnutí vyvolalo novou vlnu demonstrací, které často končily střety s policií.

(jb, TASS)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy