Inflace zvedla i hodnotu nejvýhodnější stravenky

Je to poprvé v historii, kdy ministerstvo práce a sociálních věcí zvyšilo hodnotu stravného na pracovních cestách nikoli od nového kalendářního roku, ale v jeho průběhu. Donutila ho k tomu vysoká inflace.

Horní hodnota stravného na pracovních cestách tak je od 20. srpna 142 korun na den. Spolu s »dietami« roste i částka, při které je stravenka pro zaměstnance i zaměstnavatele z hlediska zdanění nejvýhodnější. Nově to je 180 korun. V případě stravovacího paušálu se pak denní limit zvyšuje na 99,40 Kč. »Jde o změnu, která vyplývá z platné legislativy a ta říká, že stravné na služebních cestách se upravuje tehdy, jakmile se podle údajů Českého statistického úřadu cena ve veřejném stravování ode dne účinnosti poslední úpravy zvýší, nebo sníží alespoň o 20 procent,« vysvětluje personální ředitelka Sodexo Benefity Martina Machová.

Podle údajů Českého statistického úřadu za červen 2022 došlo ke zvýšení cen ve veřejném stravování o 20,19 %. Nárůst cen tak přesahuje zákonem vymezených 20 %. Inflace jako celek v červnu vystoupala na 17,2 % a v posledních třech měsících se drží na nejvyšší úrovni od prosince 1993. Nejvýrazněji už více než rok zdražují potraviny a energie, což jsou položky, které se do veřejného stravování promítají nejvíce.

Daňové odvody

Používání stravenek, ať už ve formě papírových poukázek nebo karet, se řídí zákoníkem práce a zákonem o daních z příjmů a pro zaměstnavatele jsou daňově uznatelným nákladem. Od letošního 20. 8. si firmy odečtou z daní nejvíce, když zaměstnancům pořídí stravenky v již zmiňované hodnotě 180 korun na den.

Martina Machová FOTO – Sodexo

»Zákon o dani z příjmů umožňuje firmám odečíst si z daní maximálně 55 procent z ceny stravenky. Zbývající část si často doplácí zaměstnanci, firmy ale pochopitelně mohou svým lidem uhradit i vyšší částku, ovšem už bez slevy na dani na straně zaměstnavatele. Zaměstnanec ale ze stravenek žádné daně ani pojistné neodvádí,« zdůrazňuje Machová a dodává: »Díky daňovému zvýhodnění jsou tudíž stravenky o čtvrtinu výhodnější, než kdyby zaměstnanci dostali o stejnou částku vyšší mzdu. Podle mého názoru je to spolu s příspěvkem na volnočasové benefity dobrý nástroj, jak firmy mohou svým zaměstnancům v této nelehké době pomoci, a přitom minimalizovat dopady do svého hospodaření.«

Horní hranice sazby stravného pro státní správu (pracovní cesta v délce 5-12 hodin)

201720182019202020212022Od 20. 8. 2022
86,00 Kč93,00 Kč97,00 Kč103,00 Kč108,00 Kč118,00 Kč142,00 Kč

Maximální daňově uznatelná výše příspěvku zaměstnavatele na stravování (70 % stravného)

201720182019202020212022Od 20. 8. 2022
60,20 Kč65,10 Kč67,90 Kč72,10 Kč75,60 Kč82,60 Kč99,40 Kč

Daňově optimální hodnota stravenky pro daný rok (55 % hodnoty hradí zaměstnavatel, 45 % hradí zaměstnanec)

201720182019202020212022Od 20. 8. 2022
109,45 Kč118,36 Kč123,00 Kč131,09 Kč137,45 Kč150,18 Kč180,73 Kč

Stravenky jsou spolu se závodním stravováním vůbec nejrozšířenějším zaměstnaneckým benefitem. V České republice je aktuálně využívá 1,5 milionu zaměstnanců a roste podíl těch, kteří místo papírových stravenek mají stravenkové karty. Pravdou ovšem je, že menší část firem stravné pravidelně valorizuje. Podle dotazníkové šetření, které v březnu letošního roku pro Sodexo Benefity realizovala agentura Ipsos, tak každoročně činí jen 17,6 % zaměstnavatelů. Dalších 24 % ho pak navyšuje pravidelně, ale v delších intervalech než rok. »Z výzkumu rovněž vyplývá, že 56 % firem hodlá letos příspěvek na stravování zachovat ve stejné výši jako v roce 2021,« připomíná Machová a dodává, že 64 % lidí dostává od zaměstnavatele na stravování 109 a méně korun na den. »Zaměstnavatelé tak plného daňového potenciálu stravenky rozhodně nevyužívají,« uzavírá.

Výzkum byl realizován v březnu 2022 a zúčastnilo se ho 500 respondentů (300 zaměstnanců a 200 zaměstnavatelů).

(zmk)

FOTO – Sodexo

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy