Remoska. Odhalte tajemství báječného a ekonomického vaření, jež nezestárlo

Remoska. Tento český, a proto snad jednoduchý a bezporuchový výrobek, vyčaruje skoro bez práce skvělé pokrmy. Navíc úsporně – má výkon 400 W. Která elektrická trouba z takovým výkonem upeče maso či kuře za hodinu? Žádná. Třeba i proto, že takovou troubu byste si nikdy nekoupili.

Na chvilku skočme do historie. Remoska byla patentována v červenci 1964, vymyslel ji elektrotechnik Oldřich Homuta. Její první prototypy vznikly v Československu už v první polovině padesátých let. Jen naivní tzv. odborníci, ji označují jako předchůdkyni či dokonce sestru mikrovlnné trouby. S tou ale nemá absolutně nic společného. Jde o přenosný elektrický spotřebič s ohřevem seshora. V klasické podobě jde o hliníkovou pánev, která je podložena stojanem, přiklopena víkem s elektrickou spirálou, zaskleným okénkem a otvory na únik páry. Prodávaly se s různým objemem, ostatně i moderní »dcery« a »vnučky« s teflonovým povrchem pracují na stejném principu a mají různý objem nádoby. Remoska je dar českého umu světové gastronomii a ta to umí ocenit. To, že vznikla v socialistickém Československu, dnes již nikoho nezajímá a je to škoda. Do převratu v roce 1989 byly vyrobeny téměř tři miliony kusů tohoto technického zázraku.

I když ji zřejmě doma máte, připomeňme si jak funguje. Teplo sálá seshora a je rozváděno po stěnách nádoby, proto nedochází k připalování zespodu. Klasická remoska není zvenčí tepelně izolována, moderní výrobky už ano. Možná i proto se jí nově říká elektrická pečicí mísa.

Do mísy vložíte suroviny a přiklopíte ji víkem v němž jsou tepelné spirály. Nemusíte regulovat teplotu, hledat správnou výšku roštu, otáčet pekáč či plech, aby se jídlo rovnoměrně upeklo. Má dlouhou životnost a nenáročnou obsluhu a údržbu. Díky nízkému příkonu elektrické energie nepotřebuje regulaci. Aniž bychom snad měli potřebu dělat remosce reklamu (ona ji skutečně nepotřebuje), pokrmy v ní připravené jsou dokonalé. V remosce můžete péct, smažit, dusit, zapékat, zavařovat  dusit, smažit, grilovat, připravovat toasty, ohřívat i rozmrazovat a rozpékat. Připravíte v ní všechny druhy masa, drůbeže, ryb, zeleniny, bramboráky, koláče, buchty, dorty, bábovky, moučníky z piškotového i kynutého těsta atd.

A co recepty? Nabídneme jich k vaší pozornosti hned několik…

Brambory

Začněte nahřívat víko remosky a mezi tím oloupané syrové brambory pokrájejte na čtvrtky. Smíchejte olej s nahrubo pokrájeným česnekem (množství podle chuti) a lehce osolte. Brambory rozložte v remosce, zalijte připravenou směsí a promíchejte, zakryjte a pečte asi 20 minut.

Mezitím pokrájejte asi 100 g slaniny na kostičky a dvě oloupané cibule jen nahrubo. Přidejte k poloměkkým bramborám, promíchejte a nechte zapékat dalších asi 15 minut. Máte čas na lehké vyšlehaní čtyř vajec spolu s půl hrnek smetany na vaření, pepřem a solí. Směsí zalijte brambory, promíchejte, víko přiklopte a vypněte. Po sedmi minutách je hotovo. Použijete-li ve slupce vařené brambory, pak je po oloupaní nakrájejte na plátky a skládejte od dna vymazaného sádlem, vždy vrstvu brambor, plátky cibule, trochu pokrájené slaniny, dva tři plátky salámu, kousky uzeného masa, a zase vrstva brambor – dokud vám suroviny stačí. Vše zalijte vyšlehanými vejci a zapékejte do zlatova.

Maso na všechny způsoby

Remoska je pro pečení masa přímo stvořená. Zprvu nechte důkladně zahřát víko remosky. Po sedmi až deseti minutách dejte na suché dno nádoby osolené a podle vybraného receptu okořeněné maso, Zakryjte víkem a nechte ho »zatáhnout«. Teprve poté je mírně podlijte vodou. A pečte ho. Netrpělivci ho opatrně obrátí, ale nebudou do něj píchat vidličkou!

Například vepřová pečeně v remosce je »cobydup«. Zhruba 800 g vepřové kýty mírně osolte, posypte drceným kmínem, a vložte do remosky, zaklopte předem zahřátým víkem remosky (ano, již zmíněných sedm až deset minut). Můžete podlít (ale jen mírně) vodou a pečte do měkka. Asi 60 minut. Bramborový nebo houskový knedlík se špenátem či zelím – to je správná příloha.

Kuře pečené v soli

To je snad nejjednodušší recept. Do nádoby vsypte 1000 g soli a vložte očištěné, opláchnuté a osušené kuře. Do břišní dutiny můžete vložit například rozkrojené jablko, nebo dvě oloupané cibule či překrojený pomeranč, případně i snítku rozmarýnu. Zakryjte víkem a pečte zhruba 60 minut. Přijdete si o šťávu z kuřete, ale to při grilování také. Ale získáte skvělou chuť pečeného kuřete. Navíc máte čas na přípravu zeleninových salátů, vaření přílohy (brambory nebo rýže) a na kus řeči s rodinou.

Pizza

Máte rádi pizzu? I hotovou ze zmrazeného polotovaru připravíte snadno a rychle. Jen její průměr by neměl být větší než je dno remosky. Prostě ji podle návodu výrobce nechte lehce povolit, vložte do remosky a už se o víc starat nemusíte.

Guláš 

Ano, není nic snazšího než guláš z remosky. Stačí dvě lžíce sádla, hrubě pokrájená cibule, lžíce sladké papriky, kostky masa (hovězí či vepřové), promíchat, lehce podlít vodou a nechte dusit. Nakonec zahustěte lžící másla.

Kuře na smetaně

Nejdříve nahřejte víko remosky. Nádobu vymažte olejem nebo sádlem, čtyři kuřecí prsa nebo čtyři stehna (lepší řešení, jsou šťavnatější) naskládejte do remosky, lehce osolte a opepřete. Dvě omytá rajčata pokrájejte na tenké plátky, rozložte je na mase a pokryjte několika lístky čerstvé bazalky. Vše zalijte mírně osolenou  smetanou ke šlehání (hrnek bohatě stačí). V uzavřené remosce pečte asi 20 minut. Jemně rozdrobte asi hrnek balkánského sýra (ale může být i jiný, méně v chuťově výrazný sýr, třeba strouhaný nízkotučný eidam, posypte jím maso, nechte zapéct dalších deset minut. S vařenými brambory? Ano! Skvělé!

Dobrůtka z květáku

Tahle báječná pochoutka má dvě fáze přípravy. Zprvu na pánvi na másle osmažte jemně pokrájenou cibuli, lžíci nastrouhaného čerstvého zázvoru, dva stroužky utřeného česneku, lžičku kari koření, špetku pepře a asi minutku zahřejte. Nádobu remosky vymažte olejem a dejte do ní na růžičky rozebraný, dobře omytý květák, na malé kostičky pokrájené čtyři oloupané brambory. Přidejte obsah pánve, mírně podlijte zeleninovým nebo jiným vývarem, a duste do změknutí brambor. Přidejte dvě tři jemně pokrájená rajčata, půl hrnku sterilizovaného hrášku, lžičku jemně usekané chilli papričky, vše zalijte lehce vyšlehanou zakysanou smetanou smíchanou se lžičkou cukru. Krátce promíchejte, zapečte asi 10 minut a užívejte si báječné chuti. Ano, s vařeným bramborem.

A co kuřecí stehna na česneku, zapečené těstoviny, dušená zelenina, tzv. americké brambory, pstruzi na másle? V remosce můžete připravit skvělé indické a jiné orientální recepty, ba i »čínu«. Poctivé pečené vepřové koleno, či klasické telecí nožičky a jiné lahůdky. Třeba bábovku, jak již bylo zmíněno…

(jan)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy