Ikonické americké lyžařské středisko přivítalo Čínský lunární Nový rok

Fascinující průvod s pochodněmi připomínající »hadovitého draka« v úterý ozářil svahy hory Camelback v Tannersville ve státě Pensylvánie (PA) a zahájil tak první oslavy lunárního Nového roku v hlavní lyžařské destinaci Spojených států.

Nápad na tuto úchvatnou podívanou se zrodil zhruba před rokem u vysloužilého profesionálního snowboardisty Luka Wynena, který je nyní obchodním ředitelem střediska Blue Mountain Resort v Poconos v Pensylvánii.

Wynen o něm pak diskutoval s Jamesem Čhangem, prezidentem Čínsko-americké obchodní a cestovní asociace se sídlem ve Filadelfii, který naplánoval zimní karneval na počest Roku draka, který připadá na 10. února.

»Říkal jsem si, že by to vypadalo skvěle. A on si myslel, že je to fantastický nápad. Pořád se to budovalo. A pak se z toho stala ta úžasná akce, která se koná dnes večer,« řekl Wynen, který okolo 21.10 místního času (ve středu 3.10 našeho času) vedl průvod 50 snowboardistů ozdobených zářivě červenými LED světly, který zaujal početné publikum.

»Chtěl bych, aby bylo vidět, že Amerika a Čína jsou dobří přátelé. Tato akce má být jen způsobem, jak sblížit naše dva národy,« řekl Wynen a zopakoval tak pocity, které sdíleli VIP hosté během dřívějšího zahajovacího ceremoniálu konaného v letovisku Camelback, založeném v roce 1963.

Průvod s pochodněmi připomínající »hadího draka« osvětluje svahy hory Camelback v Tannersville v americkém státě Pensylvánie 6. února 2024 FOTO – Xinhua/Yu Zheng

Drak má v čínské kultuře hluboký význam jako příznivý symbol spojený s mocí, silou a štěstím, vysvětlil Chuang Pching, čínský generální konzul v New Yorku, zatímco svíral v ruce maskota draka.

Chuang vyjádřil optimismus ohledně posílené spolupráce mezi Spojenými státy a Čínou během Roku draka a zdůraznil, že je důležité vychovávat budoucí vyslance, kteří budou pečovat o pevné dvoustranné vztahy.

»S Čínou máme dobré a silné vztahy. Můj úřad pracuje na usnadnění obchodní a investiční části těchto vztahů,« řekl David Briel, náměstek tajemníka ministerstva pro komunitní a ekonomický rozvoj PA, zastupující guvernéra PA Joshe Shapira.

»Jen vám uvedu několik základních čísel. Ročně s Čínou obchodujeme v hodnotě přibližně 18 miliard amerických dolarů tam a zpět… Těšíme se, že budeme budovat i kulturní vztahy,« dodal Briel.

Nathan Reigner, státní ředitel pro rekreaci v přírodě PA, se dotkl potenciálu rekreace v přírodě pro posílení přátelství mezi oběma národy a zdůraznil její roli coby průmyslového motoru i hnací síly hospodářského rozvoje.

Devítiletá herečka pekingské opery Niou Šan-ťin-mej vystupuje 6. února 2024 v letovisku Camelback v Tannersville v americkém státě Pensylvánie FOTO – Xinhua/Yu Zheng

Podle Ma Jün-feje, ředitele Čínské národní turistické kanceláře a spolupořadatele oslav, zaznamenal čínský volnočasový cestovní ruch na ledě a sněhu v zimní sezóně 2022-2023 výrazný růst, který přilákal 312 milionů návštěvníků a přinesl příjmy ve výši 50 miliard dolarů.

V očekávání další expanze Ma uvedl, že v nadcházející zimní sezóně počet turistů využívajících volný čas přesáhne 400 milionů a příjmy dosáhnou 80 miliard dolarů.

»Rok 2024 je pro čínsko-americký cestovní ruch důležitý, protože v květnu se má v Číně konat 14. čínsko-americký summit vedoucích představitelů cestovního ruchu. Věřím, že rok 2024 bude znamenat nový výchozí bod pro čínsko-americkou spolupráci v oblasti cestovního ruchu. Rád bych vás do Číny upřímně pozval,« řekl Ma.

Nedávné údaje naznačily slibné oživení v čínském odvětví cestovního ruchu, přičemž počet vnitrostátních turistů se v roce 2023 přiblíží téměř 4,9 miliardám, což přinese příjmy ve výši 5,2 bilionu jüanů (730 miliard dolarů). Počet turistů vyjíždějících do zahraničí přesáhl 87 milionů a v roce 2024 se očekává nárůst na 130 milionů.

Úterní slavnosti představily úchvatné lampionové dekorace, lahodnou kuchyni a strhující vystoupení místních studentů a jejich hostujících čínských vrstevníků. Pozoruhodné bylo vystoupení devítileté herečky pekingské opery Niou Šan-ťin-mej, která svým vystoupením uchvátila publikum a dodala oslavám na půvabu.

(Xinhua)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy