Metropolitní muzeum umění přiblíží americkým rodinám tradice Čínského Nového roku

Stovky amerických rodičů a dětí si v sobotu při oslavách Roku draka pořádaných Metropolitním muzeem umění užily vzácný pohled na nehmotné kulturní dědictví Číny – tradiční dřevotisk.

Řemeslníci z Kulturního centra provincie Če-ťiang předvedli složitý umělecký proces a nabídli návštěvníkům blízké setkání s jednou z nejvýraznějších tradic Čínského Nového roku.

»Na této akci jsem se dozvěděl něco o čínské kultuře a líbilo se mi, jak se provádí dřevotisk a jak se vyrábí všechny ty umělecké věci… Je to pro mě super kultura,« řekla Grace Wolfardová, Američanka narozená v roce králíka. »Je zábavné, jak se postupuje při výrobě takového tisku. Zajímá mě ta kultura a možná se jednou do Číny podívám.«

Návštěvníci se učí čínskou kaligrafii během akce k oslavě lunárního Nového roku v Metropolitním muzeu umění v New Yorku (USA) 3. února 2024. FOTO – Xinhua/Zhang Fengguo

Tradiční čínský dřevotisk pochází z doby dynastie Tchang a k výrobě jednoho tisku jsou zapotřebí čtyři hlavní kroky a přibližně 30 postupů.

Žuan Ťing, ředitelka Kulturního centra provincie Če-ťiang, vyjádřila potěšení nad tím, že si americké děti jako Grace mohly prakticky vyzkoušet tuto starobylou tiskařskou techniku.

»Věříme, že živá ukázka zde by mohla místním rodičům a dětem umožnit intuitivnější poznání tradic čínského nového roku,« řekla Žuan a dodala, že v jejich delegaci byli také řemeslníci zabývající se kaligrafií, vyšíváním a psaním jarních kupletů.

Akce byla šestým rokem po sobě, kdy Metropolitní muzeum pořádalo oslavy lunárního Nového roku, které zahrnovaly živá představení, interaktivní aktivity a workshopy pod vedením umělců pro všechny věkové kategorie.

Heidi Holderová, předsedkyně vzdělávacího oddělení Metropolitního muzea, řekla agentuře Xinhua, že muzeum se stalo vyhledávaným cílem pro ty, kteří chtějí oslavit lunární Nový rok.

»V loňském roce byl mimořádně populární. Přišlo k nám 18 000 lidí … Stali jsme se vyhledávanou destinací pro lidi, kteří chtějí oslavit (lunární Nový rok),« řekla.

»Myslím, že to opravdu vytváří velmi snadný a příjemný vstupní bod pro lidi, kteří nejsou obeznámeni (s kulturou lunárního Nového roku),« dodala.

Návštěvníci ukazují čínské dřevotisky, které vytvořili během akce k oslavě lunárního nového roku v Metropolitním muzeu umění v New Yorku ve Spojených státech 3. února 2024. FOTO – Xinhua/Zhang Fengguo

Peter Lin, trombonista a vedoucí skupiny AAPI Jazz Collective, souhlasil.

»Snažíme se přiblížit naši vlastní kulturu novému publiku, zejména způsobem, který dosud neslyšelo. Je to pro ně jakýsi vstupní bod, aby se dozvěděli více o naší kultuře, a podle mého názoru není lepší způsob než prostřednictvím hudby,« řekl Lin.

Kromě slavnosti muzeum představilo výstavu, na níž byly k vidění více než dvě desítky dračích děl ze stálé sbírky muzea.

Tato díla v různých formách ilustrovala význam draka jako symbolu císařské autority, síly rozptylující zlé vlivy a příznivého božstva přinášejícího příznivý déšť.

Mezi pozoruhodné kousky patřil nefritový přívěsek ze 3. století př. n. l., bronzové zrcadlo ze 7. století a masivní nádoba z modrobílého porcelánu ze 16. století.

(Xinhua)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy