Ředitel londýnského knižního veletrhu vyzývá k posílení kulturních kontaktů

Kulturní výměny jsou důležité zejména v nejistých dobách a knihy pomáhají budovat most mezi různými civilizacemi, uvedl tento týden ředitel Londýnského knižního veletrhu (LBF).

Gareth Rapley uvedl, že je »potěšen«, že po covidu vzrostla účast čínských nakladatelů na LBF, kteří představili širokou škálu čínských talentovaných autorů.

»Jsme potěšeni, že letos vidíme nárůst (účasti) z Číny. Doufejme, že letošní rok je odrazovým můstkem pro další čínskou účast zde na londýnském knižním veletrhu,« řekl Rapley v rozhovoru pro agenturu Xinhua.

Londýnský knižní veletrh 2024, jeden z největších na světě, byl zahájen v úterý. Poprvé byl uspořádán v roce 1971 a očekává se, že třídenní akce přiláká více než 30 000 odborníků z oblasti nakladatelství a 1000 společností z celého světa.

Letos zde zhruba 50 čínských nakladatelů představuje více než 3200 druhů knih s čínskou tematikou, které pokrývají širokou škálu oblastí včetně politiky, kultury, akademických děl a trendových témat, jako jsou nízkouhlíkové technologie a umělá inteligence (AI).

»Myslím, že knihy poskytují platformu pro rozvoj gramotnosti, vzdělávání, porozumění a pomáhají vytvářet dialog (mezi různými kulturami),« uvedl šéf LBF.

Host se účastní nakladatelského fóra na téma »Sdílení a šíření čínských akademických poznatků po celém světě« a křtu knihy z řady »China Perspective« na Londýnském knižním veletrhu v Londýně 12. března 2024. FOTO – Xinhua/Li Ying

Rapley navštívil největší čínská města Peking a Šanghaj a uvedl, že na něj udělala dojem pohostinnost čínského lidu, rychlý rozvoj infrastruktury a bohatá kultura a historie země.

»Je to nádherná země a těším se, až se sem v létě vrátím na Mezinárodní knižní veletrh v Pekingu,« řekl.

Podle Rapleyho Čína a Británie udržují »skvělé obchodní vztahy«, zejména v oblasti nakladatelského průmyslu.

»Myslím, že kulturní výměny a dialog, jak jsme toho byli svědky po mnoho staletí, jsou důležitými aspekty. Jako lidé jsme všichni různí, od jedné země k druhé a také v rámci našich vlastních zemí, takže kulturní výměna je důležitou součástí posilování vztahů a budování vzájemného povědomí,« řekl.

Návštěvnice hovoří s pracovníkem u stánku s knihami s čínskou tematikou na Londýnském knižním veletrhu v Londýně, Británie, 12. března 2024. FOTO – Xinhua/Li Ying

K umělé inteligenci, která představuje pro nakladatelský průmysl výzvu i příležitost, Rapley uvedl, že představuje »existenční hrozbu« pro kreativní obsah a spisovatele všech žánrů. Autorská práva je třeba chránit spravedlivým využíváním nových technologií, zdůraznil a dodal, že technologie AI však může zlepšit zpracování údajů, podnikání a provoz.

(Xinhua)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy