Rozmanité oslavy Čínského Nového roku se konají po celé Evropě

Do Čínského Nového roku neboli Svátků jara zbývá týden. Přesto lidé po celé Evropě už pocítili slavnostní atmosféru tím, že si pochutnávají na tradiční čínské kuchyni a užívají si různých svátečních aktivit.

Letošní Čínský lunární Nový rok neboli Rok draka připadá na 10. února. Od 29. ledna do 12. února projíždí 50 ikonických červených londýnských autobusů s národním turistickým symbolem »Nihao China«, logem Šťastný Čínský Nový rok a vyobrazením šťastného čínského draka po londýnských pamětihodnostech, jako je Trafalgarské náměstí, Piccadilly Circus a katedrála svatého Pavla, a přináší tak obyvatelům a návštěvníkům po celém světě symbolické požehnání k Svátkům jara.

Kuchař ukazuje čokoládové dezerty ve tvaru konvičky a šálku během ochutnávky čínské kuchyně v hotelu Mandarin Oriental Hyde Park v Londýně, Velká Británie, 2. února 2024. FOTO – Xinhua/Li Ying

Národní námořní muzeum v Londýně v sobotu uspořádalo nádherné oslavy lunárního Nového roku, včetně lvích tanců, ochutnávky čaje, vyprávění lunárních novoročních příběhů a hraní mahjongu. Podobná oslava se konala ve čtvrtek večer v Britském muzeu vědy.

Během páteční ochutnávky čínské kuchyně, která se konala v londýnském hotelu Mandarin Oriental Hyde Park, představili čtyři mistři kuchaři z kulinářské asociace v Šen-čenu charakteristiku kantonské kuchyně, vysvětlili způsoby vaření a vyzvali hosty k přípravě a ochutnávce tradiční čínské silvestrovské večeře.

Čínské pokrmy během ochutnávky čínské kuchyně v hotelu Mandarin Oriental Hyde Park v Londýně, 2. února 2024. FOTO – Xinhua/Li Ying

V budapešťské Čínské čtvrti delegace z jihozápadní čínské provincie Čcheng-tu maďarskému publiku představila rozmanitou škálu tradičního čínského umění, včetně pečlivého řemesla malování vnitřku skleněných lahví a kulinářského umění, které se skrývá za sečuánskými plněnými buchtami.

»Žili jsme v Číně čtyři roky a můj syn se narodil v Pekingu, takže máme k této tradici hluboký vztah,« řekl muž ze středomaďarského Kecskemetu. »V této čtvrti jsme poprvé a toužíme, aby kultura, kterou jsme zažili v Číně, zůstala součástí našeho života tady.«

V Sofii, hlavním městě Bulharska, byla v sobotu v Čínském kulturním centru zahájena folklorní akce s názvem „Tančící drak vítá jaro“. Součástí akce byla umělecká vystoupení, tradiční čínské hry a ochutnávka čínské kuchyně.

Wang Min, charge d’affaires čínského velvyslanectví v Bulharsku, uvedl, že Čínský Nový rok je nejstarším a nejdůležitějším tradičním svátkem v čínské kultuře a drak je symbolem prosperity, síly, ušlechtilosti a štěstí.

Na snímku z 1. února 2024 jsou obálky z prvního dne se známkami k nadcházejícímu Čínskému lunárnímu Novému roku, Roku draka, při slavnostním uvedení známky do oběhu v Budapešti v Maďarsku. FOTO – Xinhua/Attila Volgyi

V rámci oslav Čínského lunárního Nového roku se v sobotu v Madridu konal koncert, na kterém zazněly čínské písně a úryvky z klasických světových oper.

V Národním hudebním sále vystoupil sbor Tanečního a operního divadla ze Šen-čenu s čínskými lidovými písněmi, jako jsou Jasmínový květ a Hymna osmi koní, a také se známými úryvky z oper Les voici! od Georgese Bizeta a Libiamo ne’lieti calici od Giuseppe Verdiho.

»Miluji hudbu, a proto ráda poslouchám zvuky jiných kultur, které se od té naší velmi liší. Jsou to velmi melodické zvuky,« řekla po koncertě agentuře Xinhua jedna z návštěvnic Marta Gonzalezová.

Lidé sledují vystoupení lvího tance během koncertu »Šťastný Čínský Nový rok« v Berlíně, Německo, 31. ledna 2024. FOTO – Xinhua/Ren Pengfei

Jose Lorenzo, další účastník ze španělského města Cordoba, uvítal iniciativu na posílení kulturních vazeb mezi Čínou a Španělskem. Vyjádřil uznání za politiku osvobození od vízové povinnosti, kterou čínská vláda pro Španělsko zavedla.

»Pracuji v odvětví cestovního ruchu a osvobození od víz je pro mě velkolepým opatřením, ale doufám, že bude existovat také reciprocita pro čínské turisty, kteří chtějí přijet do Španělska. Znám několik Španělů, kteří v srpnu uvažovali o Číně jako o destinaci pro svou dovolenou. Je to skutečná pobídka,« řekl.

(Xinhua)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy