Umělecká britsko-čínská výstava oslavuje bohatou historii a kulturní vztahy

V centru Londýna začala v pátek umělecká výstava, která vyzdvihuje kultury podél Žluté řeky a Temže, dvou ikonických řek Číny a Spojeného království (UK).

Akce, kterou společně pořádají britsko-čínská fotografická asociace a britsko-čínský filmový spolek, nese název »Krásná Čína, krásná Británie: Obyčejní lidé podél Žluté řeky«. Oslavuje bohatou historii a kulturní vztahy mezi oběma zeměmi prostřednictvím výstavy 400 fotografií od více než 100 fotografů, obrazů, kaligrafie, ukázek vyřezávání pečetí a venkovních aktivit.

Hlavním představitelem výstavy fotografií je Ču Sien-min, čínský fotograf s cyklem »Obyčejní lidé podél Žluté řeky«. Ču zdůraznil symbolický význam Žluté řeky pro čínský národ a lid. Vyjádřil nadšení z toho, že fotografie »mateřské řeky« jsou vystaveny ve Velké Británii.

Baron Steven von Kohorn hovoří na slavnostním zahájení britsko-čínské umělecké akce v Londýně 30. května 2024. FOTO – Xinhua/Han Yan

Ču uvedl, že dokumentace a prezentace změn v životě lidí žijících podél Žluté řeky za posledních několik desetiletí pomáhá mladším generacím v Číně poznat jejich historii a lidem ve Velké Británii nabízí pohled na vývoj Číny, zejména od doby reforem a otevření.

»Díla, která zde vidíme, jsou naprosto mimořádná,« řekl baron Steven von Kohorn během slavnostního zahájení akce. Poznamenal, že akce není jen o »dvou řekách«, je zde i třetí symbolická »řeka«, která spojuje duchy dvou velkých národů v jeden. »Čína a Británie jsou obě krásné v tak rozličných ohledech,« řekl.

Lidé si prohlížejí fotografie na britsko-čínské umělecké akci v Londýně 30. května 2024. FOTO – Xinhua/Han Yan

V rámci akce se návštěvníci mohou zúčastnit prohlídky přírodních a kulturních památek v Anglii, včetně řeky Temže, Hadriánova valu a kanálů v Londýně. Akce potrvá do soboty.

(Xinhua)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy