Home Pel mel Věda a příroda Víte, který náš pavouk je největší? Slíďák tatarský

Víte, který náš pavouk je největší? Slíďák tatarský

Největší pavouk Evropy a České republiky je děsivě vypadající slíďák tatarský. Tělo je veliké 4 cm, pokud přidáte rozpětí nohou, celková velikost je až 10 cm. Vzhledem působí na naše poměry nebezpečně, chlupaté tělo připomíná tarantuli. Slíďák si hrabe svislé nory v zemi, které vypadají jako myší. Jsou ale vystlány pavučinou a vyztuženy stébly trávy. V noci slíďáci vyrážejí na lov hmyzu a menších pavouků. Slíďák vás může kousnout, což je bolestivé, jako bodnutí od vosy. Jed ale není pro lidi nebezpečný. Jeho základní zbarvení je šedohnědé, až skoro černé, na hlavohrudi je matně patrná kresba, zadeček nese tmavě zahnuté skvrny a párovité bílé tečky.

Vyskytuje se převážně ve východní části Evropy, především ve stepích Ruska a Maďarska. Nejzápadněji se vyskytuje na východním břehu Neziderského jezera. Kdysi se rovněž nacházel na více místech na střední a jižní Moravě, na písčitých březích řek. V polovině dvacátého století úplně vymizel a byl dokonce považován za regionálně vyhynulého, ale od roku 2007 se zde opět začal objevovat. Slíďák tatarský je díky zvýšení své početnosti v posledních desetiletích v České republice zařazen na červený seznam v nejnižší kategorii málo dotčený.

Slíďák tatarský se vyskytuje ve stepních oblastech, které jsou velmi chudé na vegetaci. Vyhrabává si až 50 cm hlubokou a víceméně svislou zemní noru, jejíž vnitřní stěnu vystýlá pavučinou. Ústí nory má průměr zhruba jako myší díra, pavučina přečnívá povrch půdy a je vyztužena spředenými stébly trávy a dalších rostlin. Přes den se pavouk zdržuje ve své noře, večer jí opouští a vydává se na lov. Živí se hmyzem a jinými pavoukovci, člověku je přes svou velikost naprosto neškodný.

K páření dochází časně z jara. V létě si samice zhotoví velký vaječný kokon s několika stovkami vajíček. Vystavuje je slunečním paprskům tak, že sedí v ústí nory hlavou dolů a zadeček s kokonem upevněným ke snovacím bradavkám má částečně vysunutý. Vylíhlá mláďata později pokrývají zadeček matky ve více vrstvách na sobě.

Pokud se s ním neshledáte v přírodě, nevadí, chová ho pražská zoo. Je to první zoo na světě, která jej vystavila.

Václav Ziegler

FOTO – autor

Předchozí článekŘezníček dal Pardubicím hattrick, vedoucí Plzeň nezaváhala
Další článekHistorický úspěch českého ženského boxu. Bernardová stříbrná na ME!