Bilbao v Bilbau nevyhrál, v Issoire ano

Španělský cyklista Pello Bilbao se nedočkal vítězství v úvodu letošní Tour de France v Bilbau, ale byl po 167,5 kilometrech 10. etapy nejrychlejší ve spurtu skupiny šesti uprchlíků. V celkovém pořadí se nic nemění a Dán Jonas Vingegaard drží náskok 17 sekund před druhým Slovincem Tadejem Pogačarem.

Bilbao ve finiši přespurtoval druhého Němce Georga Zimmermanna i třetího Australana Bena O’Connora a postaral se o první španělské etapové vítězství na Tour po pěti letech. Třiatřicetiletý jezdec stáje Bahrajn-Victorious si připsal premiérový triumf na Tour při čtvrté účasti. Dosud měl na kontě dvě etapová prvenství z Gira d’Italia. V průběžném pořadí si polepšil na páté místo.

»V závěrečných třech kilometrech jsem věděl, že jsem ze skupiny nejrychlejší, takže jsem to měl pod kontrolou. S ledovým klidem jsem nechal Zimmermanna zaútočit a pak jsem spurtoval a na nic nemyslel. Dal jsem do toho všechno, uvědomil jsem si, proč závodím – kvůli Ginovi,« řekl Bilbao a prvenství věnoval bývalému stájovému kolegovi Ginu Mäderovi, který minulý měsíc tragicky zemřel při závodu Kolem Švýcarska.

Skupina favoritů na celkové prvenství s Vingegaardem a Pogačarem dojela do cíle téměř tři minuty za vítězem. Na zvlněné trati jezdci po dni volna absolvovali čtyři stoupání třetí kategorie a jednu vrchařskou prémii druhé kategorie.

10. etapa (Vulcania – Issoire, 167,5 km):

1. Bilbao (Šp./Bahrajn Victorious) 3:52:34, 2. Zimmermann (Něm./Intermarché- Circus-Wanty), 3. O’Connor (Austr./AG2R-Citroën), 4. Neilands (Lot./Israel-Premier Tech), 5. Chaves (Kol./EF Education-EasyPost) všichni stejný čas, 6. Pedrero (Šp./Movistar) -3.

Průběžné pořadí: 1. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) 42:33:13, 2. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) -17, 3. Hindley (Austr./Bora-hansgrohe) -2:40, 4. Rodríguez (Šp./Ineos Grenadiers) -4:22, 5. Bilbao -4:34, 6. A. Yates (Brit./SAE Team Emirates) -4:39.

(zmk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy