Čínský tým se zúčastnil pražského festivalu dračích lodí

V sobotu byl odstartován dvoudenní Pražský festival dračích lodí, na který se sjeli účastníci z České republiky, Číny a Německa, aby závodili na Vltavě v Praze.

Třiadvacetičlenný čínský tým z okresu Pu-ťiang ve východočínské provincii Če-ťiang se akce zúčastnil poprvé.

Petr Klíma, prezident České asociace dračích lodí a organizátor akce, řekl agentuře Xinhua, že festival, který se koná již po sedmadvacáté, je »nejstarším závodem dračích lodí v České republice«.

»V roce draka máme velmi vzácného hosta, je jím čínský tým. Jsme moc rádi, že je tu máme,« řekl s tím, že jízda na dračích lodích je čínský sport a tradice.

Čínský velvyslanec v České republice Feng Piao uvedl, že letos si připomínáme 75. výročí navázání diplomatických vztahů mezi Čínou a Českou republikou. Závody dračích lodí inspirují účastníky ke spolupráci a součinnosti.

Členové posádky dračích lodí z okresu Pu-ťiang ve východočínské provincii Če-ťiang se účastní závodu na 27. pražském festivalu dračích lodí v Praze 11. května 2024. FOTO – Xinhua/Dana Kešnerová

Feng uvedl, že Čína je ochotna »pádlovat společně« s přáteli ze všech oblastí života v České republice a že čínsko-české vztahy mohou plout na vlnách jako dračí loď a pokračovat vpřed.

»Jsem velmi rád, že jsem tady a mohu se účastnit tak velkého vodáckého festivalu, který k nám dnes přichází z Číny a opět dokazuje, že sport může spojovat světy,« řekl agentuře Xinhua pražský primátor Bohuslav Svoboda.

Sobotní dopoledne bylo svědkem charitativních závodů pro amatérské a podnikové závodníky v pádlování, odpoledne se konaly závody velkých lodí na 200metrových a dvoukilometrových tratích.

»S výkony našich reprezentantů jsem velmi spokojen, protože předvedli své umění a styl. Je to velká čest pádlovat na dračích lodích a mít tuto příležitost soutěžit v zahraničí,« řekl vedoucí čínského týmu Čchen Jün-šeng.

Česká mládež předvádí dračí tanec během 27. pražského festivalu dračích lodí v Praze 11. května 2024. FOTO – Xinhua/Dana Kešnerová

Česká mládež během akce předvedla dračí tanec, zatímco čínská mládež bubnovala, aby povzbudila účastníky. Číňané v Praze také zřídili »čínský koutek«, kde představili čínskou kuchyni, kaligrafii a řemeslné výrobky.

Kromě toho kraj Pu-ťiang jako rodiště raně neolitické kultury Šang-šan v Číně uspořádal na akci výstavu fotografií představující kulturu Šang-šan.

(Xinhua)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy