Fotbalisty Plzně ve čtvrtfinále Konferenční ligy čeká Fiorentina s Barákem

AKTUALIZOVÁNO

Fotbalisté Plzně se ve čtvrtfinále Evropské konferenční ligy utkají s finalistou minulého ročníku Fiorentinou, jejíž barvy hájí český záložník Antonín Barák. Viktoria začne dvojzápas 11. dubna doma, odvetu odehraje v Itálii o týden později. V případě postupu by Západočeši v semifinále narazili na lepšího z dvojice Bruggy – PAOK Soluň. Rozhodl o tom dnešní los ve švýcarském sídle UEFA v Nyonu.

Plzeň ve čtvrtek po bezbrankové remíze v domácí odvetě osmifinále vyřadila Servette Ženeva po penaltovém rozstřelu a poprvé v klubové historii prošla v pohárech mezi nejlepších osm týmů. V sezonách 2012/13, 2013/14 ani 2017/18 z osmifinále nepostoupila. Po vyřazení Sparty a Slavie z Evropské ligy zůstali Západočeši posledním českým zástupcem v tomto ročníku klubových soutěží UEFA.

Fiorentina se vrátí do Česka po necelém roce, vloni v červnu ve finále Konferenční ligy v pražském Edenu utrpěla porážku 1:2 s West Hamem. Za aktuálně osmý tým Serie A hraje devětadvacetiletý Barák, jenž dal ve čtvrtek jediný gól »Fialek« při remíze 1:1 s Maccabi Haifa. Český středopolař se trefil i při vítězství 4:3 v prvním osmifinálovém duelu.

»Čeká nás atraktivní soupeř ze západní Evropy, z renomované soutěže, italská Serie A patří mezi top pět lig v Evropě. Fiorentina každý rok atakuje pohárové příčky, je to typický italský klub. Myslím, že atraktivní los pro fanoušky,« řekl klubové televizi asistent trenéra Viktorie Marek Bakoš. »Co se týče šancí, určitě máme o co bojovat. Samozřejmě víme, kdo vstoupí do dvojzápasu jako favorit,« doplnil bývalý slovenský útočník.

Fiorentina na Plzeň v soutěžích UEFA ještě nenarazila. S českým klubem se naposledy v pohárech utkala v sezoně 2016/17, kdy ve skupině Evropské ligy porazila Liberec 3:1 venku a 3:0 doma. Západočeši se s italským soupeřem poměřili v minulém ročníku skupiny Ligy mistrů, s Interem Milán prohráli 0:2 doma a 0:4 venku.

Plzeňští v součtu s kvalifikací ve 14 zápasech této sezony Konferenční ligy neprohráli a z toho jedenáctkrát udrželi v základní době čisté konto. Aktuálně třetí tým domácí soutěže zvítězil ve všech šesti zápasech skupiny, čímž se postaral o český pohárový rekord.

Tuzemský zástupce si v soutěžích UEFA zahraje čtvrtfinále po dvou letech, v sezoně 2021/22 mezi osm nejlepších v Konferenční lize postoupila pražská Slavia. Ta drží dosavadní rekord českého klubu v pohárech od rozdělení federace, v roce 1996 došla do semifinále tehdejšího Poháru UEFA.

Výrazným favoritem sázkových kanceláří je Fiorentina. Bookmakeři krátce po losu vypsali na postup finalisty minulého ročníku nízký kurz 1,2:1, zatímco na Viktorii lze tipovat za 3,94:1.

* * *

Liga mistrů

Čtvrtfinále (první zápasy 9. a 10. dubna, odvety 16. a 17. dubna): Arsenal – Bayern Mnichov, Atlético Madrid – Dortmund, Real Madrid – Manchester City, Paris St. Germain – FC Barcelona.

Semifinále (první zápasy 30. dubna a 1. května, odvety 7. a 8. května): Atlético Madrid/Dortmund – Paris St. Germain/FC Barcelona, Arsenal/Bayern Mnichov – Real Madrid/Manchester City.

Evropská liga

Čtvrtfinále (první zápasy 11. dubna, odvety 18. dubna): AC Milán – AS Řím, FC Liverpool – Bergamo, Leverkusen – West Ham, Benfica Lisabon – Marseille.

Semifinále (první zápasy 2. května, odvety 9. května): Benfica Lisabon/Marseille – FC Liverpool/Bergamo, AC Milán/AS Řím – Leverkusen/West Ham.

Evropská konferenční liga

Čtvrtfinále (první zápasy 11. dubna, odvety 18. dubna): Viktoria Plzeň – Fiorentina, Club Bruggy – PAOK Soluň, Olympiakos Pireus – Fenerbahce Istanbul, Aston Villa – Lille.

Semifinále (první zápasy 2. května, odvety 9. května): Plzeň/Fiorentina – Bruggy/PAOK Soluň, Aston Villa/Lille – Olympiakos Pireus/Fenerbahce Istanbul.

(koz, čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy