Hokejový svaz jde s dobou – hráči z KHL nebudou reprezentovat…

AKTUALIZUJEME

Výkonný výbor Českého svazu ledního hokeje, který se sešel poprvé od nástupu nového prezidenta svazu Aloise Hadamczika do funkce, rozhodl, že do české reprezentace nebudou povoláváni hokejisté, kteří po zahájení války na Ukrajinu podepsali nebo podepíšou smlouvu s některým z klubů Kontinentální ligy.

Český hokej nakonec zvolil stejný přístup, k jakému sáhli Finové a Švédové. Ti již dříve oznámili, že hráči, kteří budou v nadcházející sezoně působit v ruských soutěžích, nebudou nominováni do reprezentačních týmů.

Pro příští sezonu mají angažmá v KHL obránci Libor Šulák (Vladivostok) s Michalem Jordánem (Chabarovsk) a útočníci Rudolf Červený (Vladivostok) a Dmitrij Jaškin (Petrohrad). Všichni čtyři za reprezentaci hráli.

»Neměli by však být postiženi hráči, kteří jen plní smlouvy podepsané ještě před vpádem Ruska na Ukrajinu,« řekl Miroslav Augustin, jenž se má stát na svazu od 1. září ředitelem komunikace a marketingu.

Podle tohoto výkladu by neměli mít cestu do reprezentace uzavřenou Jordán se Šulákem. Jordán se už loni upsal Amuru na dva roky, Šulák prodloužil kontrakt o další sezonu letos v lednu, tedy ještě před invazí.

Bývalý kouč národního týmu Hadamczik dal přitom před dvěma měsíci po zvolení prezidentem svazu najevo, že postup Švédů a Finů se mu nezamlouvá. »Já bych to nedělal,« uvedl tehdy v rozhovoru pro server sport.cz, ale zdůraznil, že jde čistě o jeho postoj.

»Potřebujeme každého dobrého hráče, a jestli jde dotyčný radši za penězi, a jde tam rád, je to jeho věc. Když bude mít patřičnou výkonnost, aby ho trenér reprezentace mohl nominovat, vůbec nic proti tomu nemám. To byste musel kdejakému člověku, který v Rusku pracuje, jeho činnost zakázat,« prohlásil sedmdesátiletý Hadamczik.

»Hráči taky chtějí nějak uživit rodinu. On ale nejde bojovat proti demokracii. On si přece nebere pušku a nejde střílet do Ukrajinců. Je hrozně špatně, že probíhá válka. To je neoddiskutovatelné. S válkou a tím, k čemu na Ukrajině dochází, nesouhlasím. Ale zakazovat našim lidem hrát v Rusku? To bych nedělal,« řekl Hadamczik v červnu.

Buď tedy změnil názor, nebo byl přehlasován…

Na stejném zasedání rozhodl výkonný výbor ČSLH také o zastavení projektu »Litoměřice«, svaz o tom informoval v tiskové zprávě bez dalších informací.

Světový pohár 2024 bez Ruska?

Vedení NHL spolu s hráčskou asociací NHLPA intenzivně pracují na tom, aby se v roce 2024 uskutečnil po osmi letech další ročník hokejového Světového poháru. Turnaj by se měl odehrát v únoru, NHL na něj plánuje vymezit v základní části sedmnáctidenní okno.

»Jedeme plnou parou vpřed, což znamená, že se ohledně této záležitosti pravidelně setkáváme,« uvedl zástupce komisionáře Garyho Bettmana Bill Daly při příležitosti mediálního dne NHL v Paříži.

Turnaj, který navazoval na Kanadský pohár, se dosud odehrál třikrát. Po letech 1996 a 2004 ho v roce 2016 uspořádalo Toronto, kde se odehrály všechny zápasy. Turnaje se tehdy vedle domácí Kanady, USA, výběru Severní Ameriky do 23 let a výběru Evropy zúčastnily ještě reprezentace Ruska, Švédska, Finska a České republiky. Z vítězství se radovala Kanada.

Za rok a půl má na prestižní akci startovat nejméně osm národních týmů. »Zápasy se budou hrát v Severní Americe a Evropě. Jednu základní skupinu bychom chtěli odehrát v Evropě a druhou v Severní Americe, přičemž na semifinále a finále bychom se pak přesunuli do jiného severoamerického města. Máme pro tento účel krátký seznam s tradičními hokejovými městy,« doplnil Daly.

Podobné úvahy zazněly před několika měsíci v souvislosti s možností, že by se evropská skupina odehrála v Praze. ČSLH se tomu však bránil, protože ve stejném roce má ČR hostit v květnu mistrovství světa.

Tentokrát se mají na turnaji představit pouze národní týmy. A počet účastníků by mohl stoupnout na deset. V takovém případě by se odehrála ještě kvalifikační část, po níž by se hlavní části turnaje zúčastnila osmička mužstev.

»Z dlouhodobého hlediska je v našich plánech uspořádání kvalifikačního turnaje v jinou dobu během sezony, ale vzhledem ke krátkému časovému období, které máme k dispozici mezi dneškem a únorem 2024, si myslím, že kvalifikace bude už součástí turnaje,« prohlásil Daly. Zároveň potvrdil, že nejistá zůstává účast Ruska, které je do odvolání vyloučeno ze všech mezinárodních soutěží kvůli válce na Ukrajině.

(zmk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy