Nejlepším brankářem Staněk, obráncem Hranáč. Anketu LFA ovládli i dva mistři z Letné

Nejlepším brankářem končící sezony FORTUNA:LIGY byl vyhlášen Jindřich Staněk, který sezonu rozdělil mezi plzeňskou Viktorii a pražskou Slavii. Králem mezi obránci se stal plzeňský bek Robin Hranáč, v kategorii záložníků uspěl sparťan Veljko Birmančevič a mezi útočníky získal nejvíce hlasů jeho klubový kolega Jan Kuchta. O výsledcích doprovodných kategorií dnes informovala v tiskové zprávě Ligová fotbalová asociace, hlavní ceny budou vyhlášeny ve čtvrtek.

V hlasování trenérů, kapitánů ligových mužstev a vybraných zástupců médií Staněk porazil i brankáře mistrovské Sparty Petera Vindahla. Dlouholetá opora Viktorie se prakticky ihned po zimním přestupu zařadila mezi klíčové hráče sešívaných. Ti především zásluhou Staňka dlouho naháněli vedoucí Spartu, která mu mimohodem ve dvou duelech nedala ani gól, ale nakonec se museli spokojit se druhým místem. Osmadvacetiletý gólman se v průběhu sezony blýskl i dlouhou sérií 334 minut bez obdržené branky, lepší byl v tomto poměru jen královéhradecký Adam Zadražil s 365 minutami.

Brankář sezony:

1. Jindřich Staněk (FC Viktoria Plzeň / SK Slavia Praha) – 126 bodů
2. Petr Vindahl (AC Sparta Praha) – 105
3. Martin Jedlička (Bohemians Praha 1905 / FC Viktoria Plzeň) – 91

Také plzeňský Hranáč porazil v anketě – možná trochu překvapivě – sparťanské defenzivní lídry Ladislava Krejčího a Filipa Panáka, kteří obsadili druhé a třetí místo. Jeho návrat z hostování vyšel západočeskému klunu náramně. Čtyřiadvacetiletý borec se rozehrál v Pardubicích a po návratu do Plzně se stal velkým šéfem defenzivy. Vytáhlý stoper vynikal v osobních soubojích, v aktuálním ročníku jich vyhrál hned 154, což je pátý nejlepší počin mezi obránci. Nad rámec obranných povinností Hranáč dokázal podpořit i ofenzivu plzeňského celku, a to zejména při standardních situacích. Dal tři góly a na další dva nahrál. 

Obránce sezony:

1. Robin Hranáč (FC Viktoria Plzeň) – 123 bodů
2. Ladislav Krejčí (AC Sparta Praha) – 73
3. Filip Panák (AC Sparta Praha) – 63

Mezi záložníky už se sparťan prosadil, a není to vůbec žádné překvapení. Triumf Birmančeviče se naprosto čekal, protože předsezonní posila ze Srbska má úchvatná čísla a je otázkou, zda ho Sparta dokáže udržet i pro příští sezonu. »Birma« se se 27 body stal nejproduktivnějším hráčem ligy, vstřelil 16 branek (čtvrtý nejlepší počin v soutěži) a dalších 11 připravil – žádný jiný hráč v aktuální ligové sezoně nenasbíral více asistencí. 

Záložník sezony:

1. Veljko Birmančevič (AC Sparta Praha) – 119 bodů
2. Pavel Šulc (FC Viktoria Plzeň) – 111
3. Oscar Dorley (SK Slavia Praha) – 38 

Jestliže Birmančevič zvítězil před plzeňským Pavlem Šulcem o osm dodů, Kuchta měl mezi útočníky před slávistickým střelcem Mojmírem Chytilem náskok pouhých čtyř bodů. Ale i jeho čísla jsou vypovídající. Sedmadvacetiletý sparťan nasázel ve 32 zápasech 17 branek a na dalších 7 jich nahrál. V počtu nasbíraných bodů byl z útočníků lepší jen slávista Václav Jurečka, který jich zapsal 25. Kuchta byl třetím nejlepším kanonýrem soutěže a druhým nejlepším nahrávačem mezi útočníky. Zároveň byl druhým nejpilnějším střelcem FORTUNA:LIGY, když vyslal na branku celkem 37 střel.

Útočník sezony:

1. Jan Kuchta (AC Sparta Praha) – 113 bodů
2. Mojmír Chytil (SK Slavia Praha) – 109
3. Tomáš Chorý (FC Viktoria Plzeň) – 78

(koz) 

FOTO – lfafotbal.cz/Vlastimil Vacek

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy