O vícebojařské tituly ve Stromovce. Hvězdou je Šebrleho svěřenec Kopecký

Hala Otakara Jandery je pravidelným hostitelem domácího republikového šampionátu v halových vícebojích. Jinak tomu není ani letos. Největší hvězdou letošního mistrovství je Ondřej Kopecký. V mládežnických kategoriích se dají očekávat útoky na národní rekordy.

Velkým favoritem mužského mistrovského klání je právě Kopecký. Svěřenec Romana Šebrleho bude usilovat o svůj třetí halový titul. Ten premiérový získal v roce 2020 a podruhé triumfoval loni, když si ve Stromovce vylepšil hodnotu kariérního maxima na 6024 bodů. Za ním zaostal jen těsně při svém letošním prvním sedmiboji, když před necelými dvěma týdny složil ve francouzském Aubiére 6018 bodů. Pro Ondřeje bude tento závod velmi důležitý nejen směrem ke kvalifikaci na nadcházející halové mistrovství světa v Glasgow, ale i s ohledem na letní vrcholy. »Na mistrovství republiky se moc těším. Rád závodím v domácí atmosféře, kde si mohu jednodušeji udělat svoji pohodu směrem k závodu. První víceboj ve Francii potvrdil, že se příprava povedla a mám na to dělat výkony, o kterých s trenérem mluvíme. Tento rok je sice mnohem důležitější venkovní sezóna a desetiboj, ale i tak bych se chtěl o víkendu pokusit atakovat hranici 6100 bodů,« sdělil své ambice.

Jeho největším vyzyvatelem bude tréninkový kolega Vilém Stráský. Vítěz desetiboje na loňské univerziádě to ovšem bude mít velmi složité. Mistrovský závod pro něj bude už třetím sedmibojem ve třech týdnech. Přesto má jistě o motivaci postaráno. To je hlavně překonání šestitisícové hranice, ke které se nezadržitelně přibližuje. Minulý víkend v estonském Tallinnu mu k pokoření této mety scházelo už pouhých 19 bodů.

Souboj o bronz bude jistě o něco otevřenější. Matyáš Franěk obhajuje bronz z loňského šampionátu. Tehdy se pro něj jednalo o první mistrovskou vícebojařskou medaili mezi muži. Do této kategorie také vstupují loňští junioři Petr Svoboda s Michalem Járou, pro které by měli být největšími soupeři bronzový z letního vícebojařského MČR Roman Baše nebo velezkušený Marek Lukáš, jenž má ve své sbírce už devět medailí z halových vícebojařských šampionátů.

Kdo usedne na uvolněný trůn?

Ženský halový pětiboj čeká na novou královnu. V posledních letech dominovala v domácích podmínkách Dorota Skřivanová. Ta ale na podzim ukončila kariéru. Ještě dříve učinila stejné rozhodnutí loňská halová šampionka Barbora Zatloukalová, a tak je vícebojařský trůn volný. Kandidátek, které by na něj mohly usednout je celá řada.

Po více než dvou letech se k víceboji vrací Anna Kerbachová. Ta naposledy dokončila celý závod na halovém MČR v roce 2021, kdy si na krk pověsila bronz. Svěřenkyně Vladimíra Kučery se vrátila v solidní formě, když si v lednu složila nový pětibojařský osobák 3992 bodů a pro mistrovský závod doufá ve výrazně pokoření čtyřtisícové hranice.

Stejnou ambici ovšem budou mít i její soupeřky. Mezi nimi nechybí loni stříbrná a také bronzová z venkovního sedmiboje Lucie Nedvědová nebo Natálie Olivová, která před rokem v hale vystoupala na bronzový stupínek. Na dostřel čtyřem tisícům jsou také Simona Ručová nebo Kamila Frontzová. Nejzkušenější závodnicí s nejvíce úspěchy na halovém MČR z celého startovního pole je pak Denisa Majerová, která má doma jedno stříbro a dva bronzy. Může se také pyšnit nejhodnotnějším kariérním maximem 4130 bodů.

Mládežnické útoky na národní rekordy

Velmi zajímavá jména se objevují také v mistrovských závodech mládežnických kategorií. Mezi juniory vyčnívá Tomas Järvinen. Ten o uplynulém víkendu zaběhl časem 7.78 národní rekord této kategorie nad překážkami a k tomu přidal velmi kvalitní dálkařský zápis 734 centimetrů. Järvinen je přitom čtvrtým mužem výškařského závodu na loňském MEJ v Jeruzalémě, a tak se v jeho podání můžeme těšit na velmi zajímavý bodový zisk. V ohrožení může být i český juniorský rekord Ondřeje Kopeckého, který má hodnotu 5862 bodů.

Dalšími kandidáty na překonání národních rekordů jsou hlavní favorit soutěže dorostenců Michal Rada, jenž historické maximum do 18 let zdolal součtem 5432 bodů už při svém loňském primátu nebo Linda Botková v kategorii starších žákyň. Ta pro změnu posunula nároďák na začátku tohoto roku. Mezi juniorkami bude mít nejvyšší ambice čtvrtá ze sedmiboje na MEJ v Jeruzalémě Adéla Tkáčová. V kategorii dorostenek je hlavní favoritkou druhé z talentovaných dvojčat Radových Nina.

V rámci nedělního programu se uskuteční také mistrovsví České republiky v halové chůzi, kde se sejde téměř kompletní domácí špička v čele s Eliškou Martínkovou. V závodě mužů se utkají Vít Hlaváč, Jaromír Morávek a Adam Zajíček.

Sobotní vícebojařský program doplní některé vložené disciplíny, kde bude například testovat na dvoustovce svou rychlostní formu Matěj Krsek.

Mistrovství České republiky v halových vícebojích proběhne ve dnech 9. až 11. února v Hale Otakara Jandery v pražské Stromovce.

(koz)

FOTO – ČAS/Soňa Maléterová

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy