Olympijská vesnice pro Paříž 2024 byla předána organizátorům včas

Olympijská vesnice pro Paříž 2024 byla dokončena včas, jak ve čtvrtek potvrdil francouzský prezident Emmanuel Macron, který byl přítomen jejímu slavnostnímu otevření.

Vesnice o rozloze 52 hektarů, která se nachází severně od centra Paříže a rozkládá se na území obcí Saint-Denis, Saint-Ouen a Ile-Saint-Denis, bude během olympijských her hostit přibližně 14 500 sportovců a jejich personálu a poté přivítá 9000 sportovců a jejich personálu pro paralympijské hry.

»Je to důkaz, že jsme dostáli svým závazkům,« řekl Macron novinářům po setkání s pracovníky, kteří by podle něj měli být »hrdí« na to, že se účastní akce, kterou označil za »dobrodružství století«.

Po skončení her se vesnice promění v ekologickou čtvrť s 2800 byty a se dvěma školami, hotelem, veřejným parkem, obchody a kancelářemi a s upravenými plochami pro pěší a pro bezmotorová vozidla.

Přibližně třetina z 2800 bytů bude prodána do soukromých rukou, třetina je určena pro obecní byty a zbytek pro nájemníky, včetně studentů.

Stavitelé uvedli, že po skončení her bude vesnici využívat 6000 obyvatel.

»Je to mistrovská ukázka toho, co francouzský stavební průmysl dokáže,« řekl Nicolas Ferrand, generální ředitel společnosti Solideo, která má na starosti dodávku olympijské infrastruktury.

Díky použití nízkouhlíkového betonu, dřevěných konstrukcí a obnovitelného geotermálního vytápění vytvoří podle organizátorů tato osada během své životnosti přibližně polovinu emisí uhlíku ve srovnání s ekvivalentem vybudovaným pomocí standardních stavebních technik.

Mezi další ekologické inovace ve vesničce patří miniaturní zařízení na zpracování vody, které bude recyklovat vodu, jež bude použita na zavlažování více než 9000 stromů a keřů, které mají být v areálu vysazeny.

Ferrand předal symbolický klíč od vesnice do rukou předsedy Paříže 2024 Tonyho Estangueta, čímž se uzavřela sedmiletá cesta, kterou Paříž urazila poté, co získala pořadatelství her.

Organizátoři stráví následující čtyři měsíce vybavováním vesnice více než 300 000 kusy nábytku a dekorací.
(Xinhua)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy