Přesně před deseti lety obhájila oštěpařka Špotáková v Londýně olympijské zlato

Do vybrané společnosti úspěšných obhájců olympijského zlata se před deseti lety, 9. srpna 2012, prosadila česká oštěpařka Barbora Špotáková. Zatímco v roce 2008 v Pekingu strhla vítězství na svoji stranu až posledním hodem po dramatickém souboji s Ruskou Marií Abakumovovou (výkonem 71,42 metru stanovila nový evropský rekord), v Londýně vedla od prvního pokusu a triumf z Pekingu obhájila hodem dlouhým 69,55 metru.

Kromě zlaté medaile čekalo v Londýně na Špotákovou i další ocenění. Byla totiž vybrána za vlajkonošku české výpravy při závěrečném ceremoniálu. Česká republika obsadila v hodnocení zemí na olympijských hrách v Londýně se ziskem čtyř zlatých, tří stříbrných a tří bronzových medailí 19. místo.

Díky řadě úspěchů v čele se dvěma olympijskými zlaty nebo třemi tituly mistryně světa se Špotáková zařadila mezi legendy české i světové atletiky. Od stříbra na mistrovství Evropy 2006 v Göteborgu Špotáková nevyšla na velké akci medailově naprázdno až do mistrovství světa 2015, kde nepostoupila do finále. Mezitím ovládla olympijské soutěže v Pekingu a Londýně a světový šampionát 2007 v Ósace, kromě toho na MS a ME vybojovala ještě dvě stříbra a jeden bronz.

Po diskvalifikaci Rusky Marie Abakumovové kvůli dopingu dodatečně získala zlato z MS 2011 v Tegu. Díky titulu mistryně Evropy z Curychu 2014 přidala do své sbírky poslední chybějící velké zlato. Na loňských olympijských hrách v Tokiu skončila na 14. místě.

Letos plánovaně vynechává MS a soustředí se na evropský šampionát v Mnichově, který začíná 15. srpna.

(zr)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy