Ruka Kairinena? Slovácko kopalo penaltu proti Spartě správně, uvedla komise rozhodčích

Komise rozhodčích Fotbalové asociace ČR neshledala na čtyřech sporných momentech vybraných médii z prvního kola nadstavbové části nic závadného. Sudí se tudíž ve všech případech rozhodli správně, což platí i pro Karla Roučka, který řídil těžký duel Slovácko – Sparta (2:4), který přinesl hned několik kontroverzních situací.

Především se kopaly dvě penalty, navíc jednu další, ve prospěch Pražanů, nakonec videorozhodčí odvolal. Řešila se i potenciální červená karta pro domácího Vechetu za faul na Kuchtu, autora dvou branek, přičemž právě ta druhá padla po hraniční ofsajdové situaci.

Komise se nakonec vyjádřila k situaci ze 70. minuty, kdy za stavu 1:3 sudí Rouček nařídil pokutový kop po ruce hostujícího záložníka Kaana Kairinena ve vápně. A dala mu za pravdu »V 70. minutě utkání rozhodčí správně nařídil pokutový kop pro domácí družstvo za hru rukou. Hráč hostujícího družstva č. 6 zvětšil rukou prostor svého těla,« stojí v komuniké komise rozhodčích. Z penalty snížil domácí Vlastimil Daníček na 2:3, ovšem vyrovnání se Slovácko nedočkalo, naopak v závěru samo inkasovalo.

Dobře si vedl i rozhodčí Jan Všetečka v prvním semifinále skupiny o Evropu mezi Teplicemi a Libercem (2:0). Hostující kouč Luboš Kozel se domníval, že jeho tým měl v 84. minutě kopat penaltu po zákroku domácího kapitána Lukáše Marečka na libereckého Denise Višinského. »V 84. minutě utkání rozhodčí správně nenařídil pokutový kop pro hostující družstvo. Ve vzájemném souboji hráč domácího družstva č. 23 sice dal ruku před hráče hostujícího družstva č. 5, ale nebyla to příčina pádu hostujícího hráče. O přestupek se nejednalo,« uvedla komise.

Podle jejího vyjádření se rozhodčí nedopustili přehmatu ani v sobotním utkání skupiny o záchranu mezi Českými Budějovicemi a Bohemians 1905, které domácí vyhráli 2:1. Tam v 71. minutě domácí Jakob Tranziska upadl ve vápně po souboji s Janem Vondrou, ovšem arbitr Ondřej Berka penaltové volání nevyslyšel. »V 71. minutě utkání rozhodčí správně nenařídil pokutový kop pro domácí družstvo. Hráč hostujícího družstva č. 22 nejdříve zahrál míčem a následně došlo ke kontaktu s hráčem domácího družstva č. 21. O přestupek se nejednalo,« připojila svůj výklad komise, jež dala za pravdu i sudím duelu prostřední skupiny mezi Hradcem Králové a Olomoucí (3:1). Ti správně ve 13. minutě uznali vedoucí gól hostujícího Jáchyma Šípa. »O ofsajd se evidentně nejednalo,« dodala soudcovská generalita.

Komise rozhodčích se podle komunikačního manuálu schváleného před touto sezonou veřejně vyjadřuje vždy jen ke čtyřem situacím daného kola, které vyberou média. Další momenty z celé soutěže vyhodnocuje interně.

(koz)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy