Společná vášeň Šanghaje a Paříže pro sport posiluje čínsko-francouzské vazby

Letos si připomínáme 60. výročí navázání diplomatických vztahů mezi Čínou a Francií, což je milník, který podtrhuje živá souhra sportu a městské kultury ve dvou ikonických městech: Šanghaji a Paříži.

Paříž se svými romantickými kulisami se připravuje na pořádání nadcházejících olympijských her pod heslem »Hry dokořán«, jehož cílem je proměnit veřejná prostranství v arény pro přístupnost a začlenění.

Na snímku z 16. dubna 2024 jsou hodiny odpočítávající čas do olympijských her v Paříži v roce 2024 před Eiffelovou věží v Paříži ve Francii. FOTO – Xinhua/Gao Jing

Šanghaj mezitím pulzuje vlastní dynamikou, protože se zde koná první ročník olympijské kvalifikační série (OQS), což je zkušební prostor pro olympijské naděje.

Obě města, ačkoli jsou od sebe vzdálena kontinentálně, vytvářejí živou scénu, kde se prolíná sport a život ve městě, což ukazuje nejen jejich společné vnímání olympijských hodnot a společných sportovních ambicí, ale také zdůrazňuje hluboké kulturní vazby mezi oběma národy.

Krása olympiády

Šanghaj i Paříž jsou města s nábřežími. Není náhodou, že se tato dvě města rozhodla propojit krásu olympijských soutěží se svými nábřežími a plynule tak propojit olympijské hry s městským životem, což občanům umožňuje zažít a zapojit se do každodenního života.

Zahajovací OQS, které se konají od 16. do 19. května v Šanghaji a později v Budapešti, hostí 464 sportovců v BMX freestyle cyklistice, breaku, skateboardingu a sportovním lezení, přičemž na olympijských hrách v Paříži pro rok 2024 je k dispozici více než 150 kvótovaných míst.

Brooke Raboutouová ze Spojených států amerických v akci během kvalifikace sportovního lezení na bouldery žen na olympijském kvalifikačním závodě v Šanghaji, 16. května 2024. FOTO – Xinhua/Xu Yanan

Mimo soutěžní areál se v Šanghaji zhruba měsíc před akcí koná městský sportovní festival, který zahrnuje řadu hudebních, uměleckých a kulturních aktivit. Cílem festivalu je přiblížit olympijské nadšení sportovním příznivcům v celé Šanghaji a Číně.

»Když jsme zahájili rozhovory se Šanghají, rychle jsme si všimli, že existuje velmi silná vize, která je v souladu s vizí MOV přivést lidi k podpoře,« řekl Pierre Fratter-Bardy, zástupce ředitele MOV pro strategii a rozvoj olympijských her, během tiskové konference v Šanghaji.

V Paříži jsou příslibem olympijských her »Hry dokořán«, plánuje se zahajovací ceremoniál na Seině, ikonické památky se promění v arény a olympijské maratony budou přístupné veřejnosti.

Jednou z hlavních novinek pařížské olympiády je začlenění slavných památek do různých soutěží, například plážového volejbalu pod Eiffelovou věží nebo soutěží v zápase a judu na nedalekých Champs de Mars.

»Velmi se těším na zahajovací ceremoniál u řeky Seiny spojený s městskou civilizací. Je to velmi odvážná a romantická myšlenka a doufám, že tento pokus bude mít své kouzlo,« řekl agentuře Xinhua Čang Jü, bývalý ředitel oddělení tisku a propagace organizačního výboru zimních olympijských her v Pekingu.

Jednota města a sportu

Řeka Chuang-pchu a potok Su-čou v sobě nesou minulost, přítomnost i budoucnost Šanghaje. Komplexním otevřením stezky u potoka Su-čou byl sport začleněn do městského prostředí.

»Jedná se o rozsáhlou modernizaci. Z místa, kde se dalo běhat, se stalo místo, kam jste zváni,« řekl při nedávném rozhovoru v Šanghaji pro agenturu Xinhua Jacques Roizen, výkonný ředitel čínské poradenské společnosti DLG, který žije u potoka Su-čou.

Roizen, rodák z Paříže, který žije v Šanghaji již 11 let, je vášnivým sportovcem a dvakrát se zúčastnil Šanghajského maratonu.

»Když běhám s cizinci, kteří přijíždějí z Francie podél potoka Su-čou, zažívají tu nejmodernější běžeckou zkušenost,« řekl Roizen a dodal, že »zázemí je stále modernější a dostupnější«.

Paříž, Roizenovo rodné město, hostila olympijské hry v letech 1900 a 1924 a zanechala ve městě hluboký sportovní odkaz.

Pierre Rabadan, náměstek pařížského starosty zodpovědný za sport a olympijské záležitosti, řekl agentuře Xinhua, že sport je důležitou součástí kulturního jádra Paříže.

»Dopad olympijských her na Paříž je obrovský. Na jedné straně podnítila nadšení veřejnosti pro sport, přičemž velké akce mají demonstrativní účinek. Na druhé straně nám prostřednictvím olympijských her zanechala bohaté olympijský odkaz,« uvedl Rabadan.

»Nejenže přitahuje lidi ke sledování sportovních přenosů během her, ale také je povzbuzuje k účasti na sportovních aktivitách,« dodal Rabadan.

Růst sportovního průmyslu

Sportovní výměny nejen posilují vzájemné porozumění a přátelství mezi obyvateli Číny a Francie, ale také podporují výměny a spolupráci v různých oblastech, jako je kultura a hospodářství.

Francouzská společnost Decathlon otevřela svůj první offline maloobchodní obchod v Číně v roce 2003. Od první prodejny v Šanghaji až po téměř 200 prodejen dnes Decathlon v Číně zaměstnává více než 10 000 zaměstnanců.

Pro globální generální ředitelku společnosti Decathlon Barbaru Martin Coppolovou se Čína stala jedním z nejdůležitějších trhů společnosti Decathlon.

Při příležitosti historického milníku 60. výročí navázání diplomatických vztahů mezi Čínou a Francií Coppolová uvedla, že čínský trh se sportovním průmyslem má stále velký potenciál, a vyjádřila naději, že společnost Decathlon může i nadále těžit z budoucího rozvoje čínského sportovního průmyslu.

Umělci vystupují během slavnostního uvítacího ceremoniálu olympijské kvalifikační série v Šanghaji, 15. května 2024. FOTO – Xinhua/Wang Xiang

»Je to velký milník a myslím, že je to jedinečná příležitost, jak ještě více posílit vzájemné vztahy,« řekla Coppolovái a dodala, že »můžeme být jedinečným spojovacím článkem pro výměnu a posílení vztahů mezi oběma zeměmi«.

Šanghajská společnost Double Happiness má s Paříží dlouhou společnou historii, uvedl generální ředitel společnosti Lou Š’-che a dodal, že firemní stůl Rainbow se poprvé objevil na mistrovství světa ve stolním tenise v Paříži v roce 2003.

Pro nadcházející olympijské hry v Paříži v roce 2024 budou na olympijských sportovištích podél řeky Seiny prezentovány trojrozměrné stoly na stolní tenis, černým a růžovým barevným provedením a systémy čipového osvětlení, dodal Lou.

»Pořádání ZOH je nejen svědectvím přátelství mezi Čínou a Francií, ale také podporuje rozvoj městských sportů, jako je skateboarding, breaking, freestyle cyklistika BMX a sportovní lezení. Přispívá také k mezinárodnímu šíření městské značky Šanghaje a urychluje budování celosvětově uznávaného sportovního města,« uvedl Sü Pin, generální ředitel šanghajské sportovní správy.

(Xinhua)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy