Švédské hry: dva nováčci, ale i změna Jalonenova plánu

Se dvěma nováčky počítá Kari Jalonen pro nadcházející Švédské hokejové hry v Malmö. Finský trenér českého národního týmu povolal »do zbraně« pardubického obránce Ondřeje Válu a olomouckého gólmana Jana Lukáše. Oba si mohou odbýt případný debut v dresu se lvíčkem na prsou.

Zatímco u Vály se s touto alternativou počítá, v případě Lukáše je situace složitější. Brankář Mory sice bude s týmem trénovat na počátku nadcházejícího týdne v Praze, ale na turnaj by se dostal, jen kdyby nemohli z jakýchkoli důvodů cestovat do Švédska Petr Kváča z Liberce a Aleš Stezka z Vítkovic. Ti budou na turnaji plnit roli jedničky a dvojky. A mimochodem – nejde o nic nového. Podobný model použil Jalonen v případě Stezky před listopadovou Karjalou a v prosinci před Švýcarskými hrami zase figuroval v týmu coby necestující brankář osmnáctiletý Jakub Vondraš z juniorky Plzně. »Lukáš zná přesně svoji roli,« konstatoval Jalonen na tiskové konferenci.

Finský kouč chtěl původně na třetí díl série Evropské hokejové tour vzít celek do 25 let, ale nakonec povolal i několik zkušených hráčů, jež zatím v sezoně na vlastní oči v reprezentačním dresu neviděl. A tak se vrací například útočníci Jan Kovář ze švýcarského Zugu nebo Vladimír Sobotka ze Sparty, který chytil v poslední době výbornou formu, stejně jako celý pražský tým. Na jeho výsledcích se »svezl« i obránce Michal Kempný, jenž se vrací do národního celku poprvé od bronzového mistrovství světa 2022 v Tampere a Helsinkách. »Jsou to hráči, kteří mají zkušenosti a chtějí reprezentovat,« uvedl český lodivod. 

Pochválil úspěchy českého hokeje v poslední době, v čele se stříbrem dvacítky na mistrovství světa v Kanadě a finálovou účastí Sparty na Spenglerově poháru v Davosu. »Někteří mladíci z dvacítky mají blízko k nominaci. Pro český hokej je to skvělá zpráva,« řekl Jalonen.

Sraz je naplánován na pondělí, tréninky na stadionu Hvězdy Praha zaberou následující dva dny, přičemž ve středu se již tým navíc i přesune do Švédska. Následující den ho čeká vstup do turnaje proti domácí reprezentaci, dalšími soupeři budou tradičně pro letošní sezonu Finsko a Švýcarsko.

Nominace české reprezentace:

Brankáři:
Petr Kváča (Bílí Tygři Liberec), Aleš Stezka (HC Vítkovice Ridera), Jan Lukáš (HC Olomouc).

Obránci:
Lukáš Klok (HC Lugano, SWI), Petr Zámorský (HC Škoda Plzeň), Libor Zábranský (Jukurit, FIN), Jakub Jeřábek (HC Oceláři Třinec), Vojtěch Mozík (Rögle BK, SWE), Michal Jordán (SC Rapperswil-Jona Lakers, SWI), Michal Kempný (HC Sparta Praha), Pavel Pýcha (BK Mladá Boleslav), Ondřej Vála (HC Dynamo Pardubice).

Útočníci:
Ondřej Beránek, Jiří Černoch (oba HC Energie Karlovy Vary), Hynek Zohorna, Jiří Smejkal (oba IK Oskarshamn, SWE), Jakub Flek (HC Kometa Brno), Jan Kovář (EV Zug, SWI), Kryštof Hrabík (HC Škoda Plzeň), Filip Chlapík (HC Ambri-Piotta, SWI), Lukáš Jašek (Pelicans, FIN), Michal Kovařčík (Jukurit, FIN), Vladimír Sobotka (HC Sparta Praha), Adam Musil (HC Dynamo Pardubice), Jan Bambula (HC Olomouc), Dominik Lakatoš (HC Vítkovice Ridera), Oscar Flynn (Bílí Tygři Liberec).

(pk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy