Tibetští studenti jdou za svým baseballovým snem

Pod příjemným slunečním svitem trénoval dvanáctiletý Lhamo Dondre se svými spoluhráči na školním hřišti nadhazování. Zmáčený potem dal jejich trenér pokyn k odpalu na začátek směny.

Lhamo Dondre pochází z okresu Kung-che v tibetské autonomní prefektuře Chaj-nan v provincii Čching-chaj na severozápadě Číny. Dva roky předtím se připojil k baseballovému týmu na internátní základní škole č. 1 v Min-cu v okrese Kung-che.

Okres Kung-che, který leží v nadmořské výšce přes 3000 metrů, se pyšní svěžími travnatými plochami a klidnými údolími. Děti, které zde vyrůstají, sdílejí jedinečné pouto s přírodou a mnohé z nich mají zkušenosti s pastevectvím.

»Kdykoli se ovce a dobytek rozdělí, házíme kameny, abychom je nasměrovali, což nám přináší silná ramena a zápěstí,« vysvětlil Byambzang Gyla, trenér Lhama Dondreho.

Baseballový tým z internátní základní školy č. 1 z Min-cu pózuje na společné fotografii FOTO – Xinhua

Lhamo Dondre se i přes svou drobnou postavu silně ohání pálkou. Nadhazování a odpalování v »parádních dresech« ho baví. »Jakmile se o tomto sportu dozvídám více, s každým nadhozem a švihem se stávám přesnějším, jsem mnohem zkušenější a sebevědomější,« řekl Lhamo Dondre.

Kromě běžného tréninku ve škole trénuje o víkendech a prázdninách také doma u zdi.

V roce 2006 zavedlo ministerstvo školství prefektury Chaj-nan baseball na místních středních školách, později se rozšířil i na střední a základní školy. Byambzang Gyla začal učit baseball na základní škole v roce 2011, kdy byl založen tým.

Byambzang Gyla (vpravo) dává pokyny studentovi během tréninku FOTO – Xinhua

Zpočátku byli někteří učitelé skeptičtí k tomu, aby se jejich studenti věnovali baseballu, protože se obávali, že by to mohlo odvádět pozornost od jejich akademického studia, řekl Sonam Dargye, ředitel školy a prezident baseballové asociace prefektury Chaj-nan. Když však učitelé vidí pozitivní vliv baseballu na fyzickou zdatnost studentů a rozšíření jejich obzorů díky účasti na zápasech, podporují nyní zapojení studentů do tohoto sportu.

Při vzpomínce na debut na celostátní studentské baseballové soutěži, která se konala v roce 2014 v Kuang-tungu, je Byambzang Gyla stále velmi hrdý. »Náš tým zvítězil 20:0, ohromil nás i všechny, kteří zápas sledovali, a od té doby se pro baseball nadchlo více místních studentů,« poznamenal.

Počet studentů, kteří na této základní škole trénují baseball, se z několika rozrostl na téměř 90. Od roku 2011 trénoval Byambzang Gyla devět partií studentů, přičemž mnozí z nich pokračují ve hře na nižších a vyšších středních školách. Někteří z nich dokonce nastoupili na univerzitu s baseballovým stipendiem.

»Baseball vyžaduje týmovou spolupráci, poskytuje našim studentům více možností a pomáhá jim rozvíjet lepší verzi sebe sama. Doufám, že si tohoto sportu budou vážit jako upřímného přítele,« řekl Sonam Dargye.

(Xinhua)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy