Ve čtvrtfinále už špatného soupeře těžko dostaneš, řekl Pastrňák k Američanům

Kanonýr David Pastrňák se těší na čtvrteční čtvrtfinálový souboj na mistrovství světa v Praze proti Američanům a na poslední duel s nimi má krásné vzpomínky. Na předloňském šampionátu se v zápase o bronz hattrickem podílel na obratu na 8:4 a zisku první medaile pro české hokejisty na velké akci po deseti letech. V rozhovoru s novináři na něj zavzpomínal.

»Okamžitě mi vyšel do paměti tento zápas, což je dobré pro psychiku. Těším se,« řekl Pastrňák. »Ve čtvrtfinále už špatného soupeře těžko dostaneš. Je to určitě dobrý tým. Vím, že tady mají hodně ofenzivní beky a útok ještě nevím. Budeme mít odpoledne mítink. Amerika je vždycky silná, ale my musíme hrát ofenzivní hokej, protože oni v obraně hrát nechtějí,« dodal.

Pastrňák po pondělním příletu z Bostonu s klubovým spoluhráčem Pavlem Zachou nastoupili v úterý proti Kanadě. Češi v závěru třetí třetiny za obrovské podpory fanoušků smazali dvoubrankovou ztrátu a nakonec prohráli 3:4 v prodloužení. »Je to dobré pro sebevědomí, že z jakéhokoliv stavu se dokážeme vrátit do zápasu, ale určitě proti Amíkům nechceme dohánět skóre. Chceme kontrolovat hru a vytvořit si náskok. Dát první gól, abychom do toho dostali fanoušky, i když to je celkem jednoduché,« usmíval se Pastrňák.

V hledišti mu fandí i máma Marcela Ziembová. »Jsou tu všechny maminky od kluků a máme obrovskou radost, že pro ně můžeme hrát tady doma. Spoustu z nás hraje v zahraničí, ony musí vždycky létat za námi, teď je to naopak. Maminky si to užívají a jsou na nás určitě pyšné,« prohlásil Pastrňák. Jestli bude fandit přímo v Praze i partnerka Rebecca Rohlssonová s dcerou Freyou Ivy, která v červnu oslaví roční narozeniny, ještě neví. »Jsou ve Švédsku nějaké rodinné problémy, takže uvidíme, jestli to stihnou. Hlavně, aby všechno bylo v pořádku. Když přijdou, tak přijedou.«

Pastrňák se vyrovnává s časovým posunem a doufá, že na čtvrtek si už dostatečně odpočine. »Dneska už to bylo lepší, první den jsem vůbec nespal. Dneska už jo. Ještě máme přes čtyřiadvacet hodin, tak doufám, že se dobře vyspím a ještě odpoledne. Regenerace je důležitá, ale jsem v dobrých rukách, musím poděkovat našim doktorům a hlavně Pavlu Kolářovi, který mě dal dokupy během jednoho dne,« vyzdvihl Pastrňák.

Proti Kanadě nastoupili se Zachou v útoku s kapitánem Romanem Červenkou, s nímž hrál na MS v roce 2022. Dnes s nimi trénoval Ondřej Palát. »Cokoliv nám pomůže k výhře. Palič je výborný hokejista, má dva Stanley Cupy a spoustu zkušeností. Myslím, že to bude jednoduché, hráli jsme spolu už jednou na Světovém poháru, když jsem byl hodně mladší. Pár tréninků jsme spolu měli, takže se trochu známe,« podotkl Pastrňák.

Nechce už teď myslet na klíčový zápas domácího šampionátu. »Zhodnotil bych to až po zápase, nebudu nad tím takhle přemýšlet,« prohlásil. Tlak si nepřipouští. »Neřeším ho, snažím se žít v přítomnosti, jsem rád, že tady můžu být a pomoct klukům k vítězství. Dneska jsme měli trénink, soustředím se jen na to, co bude dnes.«

Energii od fanoušků vnímá. »Hokej hraju, protože ho miluju a na druhém místě taky pro fanoušky. Užívám si, že mám možnost hrát před tolika lidmi, je to sen každého kluka,« řekl. Před sezonou snil o zisku Stanley Cupu či zlatu na domácím MS. »Je to strašně daleko, soustředím se na čtvrtfinále. Dneska si chci pořádně odpočinout, uvolnit se a zítra na to vlétnout,« uvedl.

Okomentoval i svůj televizní rozhovor naboso bez bruslí. »Říká se, že chceš mít co nejmenší brusle, abys měl na ledě co největší kontrolu. Polovička kluků si o přestávce brusle sundává, akorát já se svlíkám skoro celý a na rozhovoru jsem musel mít dres a helmu. Takže to vypadalo srandovně. Tělo je v obrovském teple, snažíš se trošku vyvětrat,« uvedl Pastrňák, oblečený v triku s ustřiženými rukávy. »Hrozně se tady potíme, chci mít co nejmíň oblečení,« dodal.

(koz, čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy