Další vysoká porážka Plzně. Poslední místo je definitivou!

AKTUALIZOVÁNO

Fotbalisté Plzně v předposledním kole hlavní fáze Ligy mistrů prohráli na stadionu Interu Milán 0:4 a nebodovali ani v pátém utkání skupiny C, v které obsadí poslední čtvrté místo. Dva góly vstřelil Edin Džeko.

Domácí favority na San Siru poslal do vedení ve 35. minutě Henrik Mchitarjan, ještě do přestávky zvýšil Džeko, který se trefil i po změně stran. Čtvrtý gól vstřelil střídající Romelu Lukaku. Inter si po Bayernu Mnichov jako druhý tým z »céčka« zajistil postup do osmifinále. Obhájci českého titulu zakončí elitní soutěž příští úterý doma s Barcelonou, která skončí třetí.

Svěřenci trenéra Michala Bílka si tak na jaře evropské poháry nezahrají. Při předchozích účastech v Lize mistrů Plzeň v letech 2011, 2013 i 2018 pod koučem Pavlem Vrbou vždy vybojovala třetí příčku a kvalifikovala se do jarní fázi Evropské ligy.

»Skvělý večer pro nás. Věděli jsme, co nám vítězství přinese. Kromě prvních 15 minut, kdy nám trochu utíkal míč, jsme dnes odvedli skvělou práci. Chtěli jsme rychle dát první gól, možná na nás trochu dolehla důležitost zápasu. Po prvním gólu už jsme hráli svou hru, a když jsme dali druhou branku, bylo skoro po zápase. K Plzni mám vztah. Skoro pokaždé proti ní dám gól a dnes to bylo také pěkné,« liboval si Džeko.

Netradiční sestava

Plzeňští fotbalisté, kteří v září doma podlehli Interu 0:2, nastoupili v rozestavení 3-4-2-1 s Basseym v útoku, Jirkou na křídle a Tijanim v obraně. Na lavičce začali obránce Jemelka nebo útočník Chorý.

Hosté v úvodu nečekaně drželi s Interem krok. Do první nebezpečnější pozice se dostal až ve 20. minutě Martínez, ale z voleje přestřelil. Argentinský útočník tím však odstartoval velký domácí tlak.

Viktorii dvakrát podržel gólman Staněk proti pokusům Dimarca a dorážejícího Mchitarjana. Poté plzeňskou branku zblízka minul i bývalý teplický útočník Džeko.

Milánský tým odpor Západočechů zlomil ve 35. minutě. Bastoni nacentroval do šestnáctky a nepokrytý Mchitarjan umístěnou hlavičkou poprvé překonal Staňka.

Inter dál dominoval a ve 42. minutě přidal druhý gól. Po rychlé akci Dimarco předložil míč volnému Džekovi a ten snadno zakončil do prázdné branky.

»Nerazzurri« měli blízko k třetímu zásahu krátce po pauze, kdy pohlednou akci zakončil Mchitarjan střelou do tyče. O chvíli později Martíneze v jasné šanci vychytal Staněk.

Plzeň je blízko negativnímu rekordu

Drtivou převahu Interu korunoval v 66. minutě opět Džeko přesnou ranou k tyči. Bosenský reprezentant potvrdil, že se mu proti Plzni nebývale střelecky daří a dal Viktorii už 12. soutěžní gól v 10. utkání.

Milánský tým pak trochu ubral. Přesto se musel dál činit Staněk, jenž vyrazil Dumfriesovu střelu. V 87. minutě se krátce po příchodu na hřiště prosadil i uzdravený kanonýr Lukaku. Od páté branky uchránil hosty Jindřich Staněk dobrým zákrokem proti Correovi. »Každý inkasovaný gól se dá nějak řešit. Dnes bylo hodně práce, trochu mě mrzí čtvrtý gól. Šel jsem tam trochu zbytečně napřed a Lukakuovi to usnadnil. Proti takovýmhle mančaftům musíte proměnit i minišanci, mít trochu štěstí, aby to tam spadlo. Je škoda, že si zase necháme dát dva slepené góly. Pak už bylo po zápase. Útočníci Interu jsou zabijáci. Mají tři šance a dají dva góly. Proto hrají tam, kde hrají,« řekl Staněk.

»Každá porážka mrzí. Nechci říct, že se zápas vyvíjel dobře, ale docela dlouho jsme to drželi. Měli jsme i nějaké brejky a trochu hrozili. Ale po našich chybách jsme zase dostali laciné branky, pořád se to opakuje. Džeko si vždy najde prostor. Je to kvalitní zabiják, ne nadarmo dává tolik branek. Asi na nás má nějaký recept. Co si ze zápasu vzít? Že nesmíme dělat hloupé chyby. Tenhle level je úplně jiný, než s kterým se potkáváme v lize. Tam to dokážeme nějak zahasit, tady ne,« dodal obránce Lukáš Hejda.

Plzeň má po pěti kolech skóre 3:20 a je blízko vyrovnání negativního rekordu skupinové fáze Ligy mistrů. Ten drží Dinamo Záhřeb, které v ročníku 2011/12 skončilo s šesti porážkami a skóre 3:22.

Inter Milán – Viktoria Plzeň 4:0 (2:0)

Branky: 42. a 66. Džeko, 35. Mchitarjan, 87. Lukaku. Rozhodčí: Ekberg – Culum, Nyberg (všichni Švéd.) – Dankert (video, Něm.). ŽK: Mosquera, Pernica (oba Plzeň).

Inter: Onana – Škriniar, Acerbi, Bastoni – Dumfries, Barella, Calhanoglu (71. Asllani), Mchitarjan (83. Gagliardini), Dimarco (77. Gosens) – Martínez (83. Lukaku), Džeko (71. Correa). Trenér: Farris.

Plzeň: Staněk – Hejda, Pernica, Tijani (51. Jemelka) – Havel, Bucha, Kalvach (70. Ndiaye), Mosquera – Vlkanova (84. Pilař), Jirka (46. Holík) – Bassey (46. Chorý). Trenér: Bílek.

FC Barcelona – Bayern Mnichov 0:3 (0:2)

Branky: 10. Mané, 31. Choupo-Moting, 90.+5 Pavard. Rozhodčí: Rozhodčí: Taylor (Ang.).

1.Bayern Mnichov550016:215
2.Inter Milán531110:510
3.FC Barcelona51138:104
4.Plzeň50053:200

(pk, čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy