V Jihlavě se rozhodne v pondělí, v Praze se rýsuje dohoda – Koubová končí, co Hřib?

V Jihlavě budou jednat o koalici už jen ANO a ODS s lidovci, tedy dvě uskupení, která získala v komunálních volbách nejvíc hlasů. Zástupci těchto stran dnes řekli, že se sejdou v neděli. O výsledku by měli informovat v pondělí dopoledne. V Praze nabídla koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) Pirátům a STAN jednání o uzavření koaliční smlouvy, požaduje šest mandátů v radě včetně pozice primátora, tři mandáty pro Piráty a dva pro STAN.

Podle pražské Spolu mohou strany najít shodu na programových, organizačních, procesních a personálních otázkách. »Spolu pro Prahu zároveň navrhuje v městské radě s ohledem na volební výsledek pro sebe šest mandátů včetně pozice primátora, tři mandáty pro Piráty a dva pro STAN,« sdělil dnes za vyjednávací tým koalice Spolu Zdeněk Zajíček. Ve volbách v Praze vyhrála koalice Spolu před druhým hnutím ANO a třetími Piráty.

Členové vyjednávacího týmu Spolu už po komunálních volbách říkali, že preferují koalici s Piráty a STAN na vládním půdorysu. Ze žádného jednání se stranami ale dohoda nevzešla, Piráti a STAN mimo jiné několikrát vznesli požadavek, aby k jednáním byla přibrána Praha Sobě, což koalice Spolu odmítla. Piráti a Praha Sobě tento týden ohlásili vznik Aliance pro stabilitu, což znamená, že ve vyjednáváních budou postupovat výhradně společně.

Nynější nabídku k jednání s Piráty a STAN koalice Spolu odůvodnila dosavadními povolebními jednání. »Jsme přesvědčeni, že jsme schopni mezi těmito stranami najít možnou nejvyváženější shodu na programových, organizačních, procesních a personálních otázkách, které jsou nutné a potřebné pro dobrou správu hlavního města Prahy,« uvedli dnes zástupci Spolu. Na základě dosavadních jednání a výsledků voleb pak navrhuje, aby pozice primátora připadla ODS, první náměstek primátora by byl za Piráty a další náměstci za TOP 09 a STAN.

»Rozdělení gescí za jednotlivé oblasti v radě hlavního města by bylo věcí dalšího jednání včetně principů rozhodování, které by stanovovaly, že v klíčových otázkách hlasování by bylo nutné získat větší rozhodovací kvorum, než je nadpoloviční většina hlasů, nebo by byly stanoveny procesní principy dohodovacího či jiného řízení pro nalezení širší shody mezi stranami městské koalice,« doplnil Zajíček, který je předsedou klubu pražského Spolu. O uvedených otázkách je Spolu připraveno jednat se zástupci Pirátů a STAN v pondělí nebo úterý. Pokud by se strany na jednání shodly, mohla by být podle Zajíčka koaliční smlouva podepsaná v příštím týdnu.

K tomu, aby byla členem koalice i Praha Sobě, podle Zajíčka není důvod. »Je zjevné, že se Piráti budou muset už konečně rozhodnout, jestli upřednostní spolupráci s Prahou Sobě před nabídkou na spolupráci na půdorysu vládní koalice, tedy Spolu, Piráti a STAN,« řekl.

Koalice Spolu po letošních komunálních volbách v Praze získala v 65členném zastupitelstvu 19 mandátů. Druhé skončilo ANO se 14 mandáty. Třetí Piráti budou mít 13 zastupitelů. Čtvrtá Praha Sobě má 11 mandátů, pět zastupitelů bude mít na pátém místě STAN. Šesté je hnutí SPD se třemi mandáty.

»Uskupení Pirátů a Fóra odchází do opozice,« sdělila končící jihlavská primátorka Karolína Koubová, která společnou kandidátku vedla. Ustavující zasedání městského zastupitelstva začne v pondělí hodinu po poledni. Piráti s Fórem obsadí v novém zastupitelstvu čtyři místa z 37. »Naší prioritou bylo vytvoření koalice na půdorysu vládních stran. Nicméně to ztroskotalo na nulovém zájmu ze strany ODS a KDU-ČSL,« uvedla Koubová. Koalice ODS, lidovců, STAN, Pirátů a Fóra by měla v zastupitelstvu 19 hlasů, tedy těsnou většinu. ODS a lidovci podle Koubové měli zájem na širší koalici, v níž by nebylo jen SPD. Tuto koalici ale odmítl STAN. »Snažili jsme se bojovat do poslední chvíle, ale naše místo bude pro toto volební období v opozici,« uvela Koubová.

ANO v Jihlavě komunální volby vyhrálo, kandidátka ODS a lidovců získala druhý nejvyšší počet mandátů. Zástupci ODS a KDU-ČSL ve čtvrtek uvedli, že po měsíci vyjednávání směřují ke koalici s ANO, pokud její součástí nebude obžalovaná Jana Nagyová. Hnutí ANO v pátečním prohlášení nabídlo řešení tou formou, že jméno Nagyové nebude součástí koaliční smlouvy.

Předseda místního sdružení ODS David Beke dnes řekl, že se občanští demokraté a lidovci sejdou se zástupci ANO ještě v neděli večer. Plánované setkání potvrdil také lídr ANO Radek Popelka. »Budeme dolaďovat možnosti spolupráce, a když se domluvíme, pravděpodobně bychom v pondělí mohli uzavřít koaliční smlouvu,« řekl.

Nagyová čelí společně s předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem obžalobě v případu dotace na stavbu areálu Čapí hnízdo. Jihlavští zástupci ANO v pátek zároveň uvedli, že Nagyová je pevnou součástí jejich zastupitelského klubu a že věří v její brzké očistění soudem. V senátních volbách na Jihlavsku Nagyová kandidovala proti předsedovi Senátu Miloši Vystrčilovi z ODS, který ji porazil. V komunálních volbách byla zvolená do městského zastupitelstva.

ANO obsadí v jihlavském zastupitelstvu 14 míst z 37, ODS s KDU-ČSL jich bude mít 11. Do zastupitelstva se ještě dostaly tři subjekty, které mají po čtyřech mandátech. Je to SPD, STAN a uskupení Pirátů a Fóra.

Přehled koalic a primátorů statutárních měst

Přehled uzavřených či domluvených koalic a primátorů statutárních měst a Prahy po letošních komunálních volbách. Města jsou seřazena abecedně a rozdělena na hotovo a jedná se.

MěstoVítěz volebKoaliceNový primátorDosavadní primátor
BrnoSpolečně – ODS a TOP 09 (16 z 55 zastupitelů)ODS s TOP 09, ANO, KDU-ČSL se STAN, ČSSD; celkem 42Markéta Vaňková (ODS)Markéta Vaňková (ODS)
České BudějoviceODS (16 ze 45 zastupitelů)ODS, Společně pro Budějovice (KDU-ČSL a TOP 09), Piráti, Jihočeši 2012; celkem 23Dagmar Škodová Parmová (ODS).Jiří Svoboda (ANO)
DěčínANO (11 z 27 zastupitelů)ANO, SPD; celkem 16Jiří Anděl (ANO)Jiří Anděl (ANO)
Frýdek-MístekNaše Město F-M (13 ze 43 zastupitelů)NM F-M, ANO; celkem 24Petr Korč (NM F-M)Petr Korč (NM F-M)
HavířovANO (15 ze 43 zastupitelů)ANO, ČSSD a osobnosti města, Hnutí pro Havířov, Spolu plus (ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN); celkem 28Josef Bělica (ANO)Josef Bělica (ANO)
Hradec KrálovéANO (13 ze 37 zastupitelů)HDK a TOP 09, ODS, Piráti, Změna pro Hradec a Zelení, Rozvíjíme Hradec; celkem 21Pavlína Springerová (HDK)Alexandr Hrabálek (ODS)
ChomutovANO (13 ze 35 zastupitelů)ANO, Nový Sever; celkem 18Marek Hrabáč (ANO)Marek Hrabáč (ANO)
Jablonec nad NisouANO (9 ze 30 zastupitelů)ODS, Piráti, Společně pro Jablonec (KDU-ČSL a Zelení), SLK; celkem 16Miloš Vele (ODS)Jiří Čeřovský (ODS)
Karlovy VaryANO (14 ze 35 zastupitelů)ANO, Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09), Karlovaráci; celkem 23Andrea Pfeffer Ferklová (ANO)Andrea Pfeffer Ferklová (ANO)
KarvináČSSD (23 ze 41 zastupitelů)ČSSD, ANO; celkem 33Jan Wolf (ČSSD)Jan Wolf (ČSSD)
KladnoVolba pro Kladno (14 ze 33 zastupitelů)VPK, ANO; celkem 19Milan Volf (VPK)Milan Volf (VPK)
LiberecStarostové pro Liberecký kraj (12 z 39 zastupitelů)SLK (s TOP 09 a KDU-ČSL), ANO, Piráti, ODS; celkem 29Jaroslav Zámečník (SLK)Jaroslav Zámečník (SLK)
Mladá BoleslavANO+Volba pro Mladou Boleslav (11 ze 33 zastupitelů)ANO+Volba pro Mladou Boleslav, ODS s TOP 09, STAN, Hlas pro Boleslav (ČSSD a NK); celkem 26Raduan Nwelati (ODS), v roce 2024 ho vystřídá Jiří Bouška (ANO)Raduan Nwelati (ODS)
MostProMOST (21 ze 45 zastupitelů)ProMOST, ANO; celkem 31Jan Paparega (ProMOSTJan Paparega (ProMOST)
OlomoucANO (16 ze 45 zastupitelůANO, ProOlomouc, Piráti, spOLečně; celkem 28Miroslav Žbánek (ANO)Miroslav Žbánek (ANO)
OpavaANO (17 z 39 zastupitelů)ANO, Občané městských částí Opavy (OMČO), Zelená pro Opavu; celkem 22Tomáš Navrátil (ANO)Tomáš Navrátil (ANO)
OstravaANO (21 z 55 zastupitelů)ANO, Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09), Piráti; celkem 33Tomáš Macura (ANO)Tomáš Macura (ANO)
PardubiceANO (12 z 39 zastupitelů)ANO, Žijeme Pardubice, Společně pro Pardubice; celkem 20Jan Nadrchal (ANO)Martin Charvát (ANO)
PlzeňSpolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09; 15 ze 47 zastupitelů)ANO, Piráti, STAN, PRO Plzeň; celkem 28Roman Zarzycký (ANO)Pavel Šindelář (ODS)
ProstějovANO (14 z 35 zastupitelů)ANO, ODS, PéVéčko; celkem 22František Jura (ANO)František Jura (ANO)
PřerovANO (14 z 35 zastupitelů)ANO, ODS, KDU-ČSL s TOP 09; celkem 21Petr Vrána (ANO)Petr Vrána (ANO)
TepliceANO (9 z 27 zastupitelů)ANO, ODS s TOP 09; celkem 17Jiří Štábl (ANO)Hynek Hanza (ODS)
TřinecOsobnosti pro Třinec (STAN; 13 z 33 zastupitelů)Osobnosti pro Třinec, KDU-ČSL, Společně pro Třinec (ODS+TOP 09); celkem 18Věra Palkovská (Osobnosti pro Třinec)Věra Palkovská (Osobnosti pro Třinec)
ZlínANO (14 z 41 zastupitelů)ANO, ODS, KDU-ČSL s TOP 09, Piráti; celkem 27Jiří Korec (ANO)Jiří Korec (ANO)
Jihlava
jedná se
ANO (14 ze 37 zastupitelů)ANO, ODS+KDU-ČSL; celkem 25Radek Popelka (ANO)Karolína Koubová (původně za STAN)
Praha
jedná se
Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL; 19 z 65 zastupitelů)SPOLU, Piráti, STAN; celkem 37Bohuslav Svoboda (ODS)Zdeněk Hřib (Piráti)
Ústí nad Labem
jedná se
ANO (13 z 37 zastupitelů)PRO!Ústí, Vaše Ústí, UFO; ANO? – celkem 28Petr Nedvědický (ANO)

(zmk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy