Home Pel mel Volný čas Jsou vejce zdravá? Musí být! A proto s nimi lze v kuchyni...

Jsou vejce zdravá? Musí být! A proto s nimi lze v kuchyni kouzlit…

ILUSTRAČNÍ FOTO - pixabay

Traduje se, že vajíčka nejsou zdravá pro vysoký obsah cholesterolu. Těžko soudit, nejsme odborníci. Ale na rovinu – může tak dokonalý produkt, jakým bezesporu vajíčko je, škodit zdraví? Vždyť je zárodkem zrození nového života! I proto vejce obsahují vitamíny všech skupin, až na ten značený jako C. Je v nich i řada minerálních látek, například železo, fosfor, draslík či zinek, ba i selen. Obsahují také hodnotné bílkoviny, které jsou údajně cennější než ty, které jsou v mase či mléku.

I proto mohou být vejce dobrým řešením pro přípravu pokrmů v čase, kdy na ceny masa, tak říkajíc, těžko dosáhneme. Ať již samotná či jako součást polévek, omáček nebo zapékaných potravin. Rychlou sytou polévku pro čtyři osoby snadno připravíte ze čtyř žloutků, necelého hrnku nastrouhaného nízkotučného sýra, pěti hrnků masového vývaru (i masox může být, stačí jedna kostka), mletého pepře, soli, pažitky či petrželky. Žloutky vyšlehejte, vmíchejte do nich sýr a poté směs na mírném ohni šlehejte do rozpuštění sýra. Zalijte vývarem, okořeňte a osolte, do talířů dejte pokrájenou petrželku nebo pažitku, nalijte polévku a podávejte. Polévku nedoporučujeme ohřívat.

Nočky

Bílky můžete použít na přípravu nočků nejen do polévky. Do misky dejte bílky, 2 lžíce mléka a sůl, chvilku šlehejte a postupně za stálého šlehání přidávejte hrubou mouku. Z těsta vykrajujte lžičkou, malé nočky, povařte je pět minut ve slané vodě, a je to. Lžičku máčejte v horké vodě. Mohou se stát součástí polévky nebo samostatnou přílohou k jiným pokrmům.

Ztracená vejce

Ztracená vejce patří k české klasice. Zhruba 1000 ml osolené vody s hrnkem octa uveďte do varu a z hrnku či sběračky těsně nad hladinou vpusťte do vody rozklepnuté vejce – každé zvlášť. Vařte mírným varem asi 4 minuty. Poté vejce vyndejte a vložte je do omáčky, nebo do vlažné vody, aby neoschla. Studená jsou báječná například na osmažené topince s plátkem šunkového salámu, posypaná strouhaným sýrem a pokapaná například kečupem. Jsou vynikající ve smetanové omáčce, ale i v omáčkách pikantních. Jako přílohu zvolte vařené brambory nebo noky. Přidáte-li těsně před podáváním do omáčky strouhaný křen, potěšíte i důsledné »masožravce«.

Ztracená vejce můžete i smažit. Po vychladnutí je obalte v trojobalu (hladká mouka, vejce, strouhanka) a osmažte na oleji. Vynikající ke špenátu, k dušené kapustě ale i k luštěninám.

Vaječné omelety

Existuje bezpočet receptů na vaječné omelety, zkuste slané s různými náplněmi. Na čtyři porce rozkvedlejte v misce dvě rozklepnutá vejce, přidejte dvě lžíce mléka, osolte, případně i opepřete. Osmažte je na pánvi po jedné straně dozlatova, naplňte je, přehněte a hned podávejte; například s chlebem, vařenými brambory či s bramborovou kaší. Jako náplň zkuste špenát, dušené houby, dušenou zeleninu, uzeniny.

Brambory mohou být dobrým základem pro vaječné omelety. Na sádle zpěňte pokrájenou cibuli, přidejte vařené brambory nakrájené na kolečka, osolte a osmažte dozlatova. Poté přelijte rozkvedlanými osolenými vejci a smažte po obou stranách. Na čtyři porce potřebujete osm vajec a čtyři větší brambory uvařené ve slupce. Tak získáte selskou omeletu.

(jan)

PŘIDEJ KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here