Zázrak české kuchyně – remoska! Recepty, jež nestárnou

Remoska byla patentována v červenci 1964, vymyslel ji elektrotechnik Oldřich Homuta. Její první prototypy vznikly v Československu už v první polovině padesátých let. Naivní tzv. odborníci ji označují jako předchůdkyni, či dokonce sestru, mikrovlnné trouby. S tou ale nemá absolutně nic společného. Jde o přenosný elektrický spotřebič s ohřevem ze shora. Opravdový zázrak české kuchyně, dar českého umu světové gastronomii. A nestárne!

V klasické podobě jde o hliníkovou pánev, která je podložena stojanem, přiklopena víkem s elektrickou spirálou, zaskleným okénkem a otvory na únik páry. Prodávaly se s různým objemem, ostatně i moderní »dcery« a »vnučky« s teflonovým povrchem pracují na stejném principu. Teplo sálá seshora a je rozváděno po stěnách nádoby, proto nedochází k připalování zespodu. Klasická remoska není zvenčí tepelně izolována, moderní výrobky už ano. Možná i proto se jí nově říká elektrická pečicí mísa. Nemusíte regulovat teplotu, hledat správnou výšku roštu, otáčet pekáč či plech, aby se jídlo rovnoměrně upeklo. Má dlouhou životnost a nenáročnou obsluhu a údržbu. Díky nízkému příkonu elektrické energie nepotřebuje regulaci. Pokrmy v ní připravené jsou dokonalé. V remosce můžete péct, smažit, dusit, zapékat, zavařovat, dusit, smažit, grilovat, připravovat toasty, ohřívat i rozmrazovat a rozpékat. Připravíte v ní všechny druhy masa, drůbeže, ryb, zeleniny, bramboráky, koláče, buchty, dorty, bábovky, moučníky z piškotového i kynutého těsta atd. Neděláme tomuto skvělému výrobku reklamu, protože ji nepotřebuje… Ale nabízíme několik dobrých receptů.

Kuře na smetaně

Nejdříve nahřejte víko remosky. Nádobu vymažte olejem nebo sádlem, čtyři kuřecí prsa nebo čtyři stehna (lepší řešení, jsou šťavnatější) naskládejte do remosky, lehce osolte a opepřete. Dvě omytá rajčata pokrájejte na tenké plátky, rozložte je na mase a pokryjte několika lístky čerstvé bazalky. Vše zalijte mírně osolenou smetanou ke šlehání (hrnek bohatě stačí). V uzavřené remosce pečte asi 20 minut. Jemně rozdrobte asi hrnek balkánského sýra (ale může být i jiný, méně chuťově výrazný sýr, třeba strouhaný nízkotučný eidam), posypte jím maso, nechte zapéct dalších deset minut. S vařenými brambory? Ano! Skvělé!

Dobrůtka z květáku

Dobrůtka z květáku je báječná. Jen ji zkusit. Má dvě fáze přípravy. Zprvu na pánvi na másle osmažte jemně pokrájenou cibuli, lžíci nastrouhaného čerstvého zázvoru, dva stroužky utřeného česneku, lžičku kari koření, špetku pepře – a asi minutku zahřejte. Nádobu remosky vymažte olejem a dejte do ní na růžičky rozebraný, dobře omytý květák a na malé kostičky pokrájené čtyři oloupané brambory. Přidejte obsah pánve, mírně podlijte zeleninovým nebo jiným vývarem, a duste do změknutí brambor. Přidejte dvě tři jemně pokrájená rajčata, půl hrnku sterilizovaného hrášku, lžičku jemně usekané chilli papričky, vše zalijte lehce vyšlehanou zakysanou smetanou smíchanou se lžičkou cukru. Krátce promíchejte, zapečte asi 10 minut a užívejte si báječné chuti. Ano, s vařeným bramborem.

Maso a zas maso!

Remoska je pro pečení masa přímo stvořená. Zprvu nechte důkladně zahřát víko remosky. Po sedmi až deseti minutách dejte na suché dno nádoby osolené a podle vybraného receptu okořeněné maso. Zakryjte víkem a nechte ho »zatáhnout«. Teprve poté je mírně podlijte vodou. A pečte ho. Netrpělivci ho opatrně obrátí, ale nebudou do něj píchat vidličkou!

Vepřový vrabec

Vepřový vrabec snadno a rychle! Omyté maso (z kýty nebo ramínka asi 800 g) pokrájejte na větší kostky, promíchejte s prolisovaným česnekem utřeným se solí (tři stroužky) a vložte do olejem vymazané nízké mísy remosky. Zakryjte rozehřátým víkem a za občasného obracení po všech stranách opečte. Pak maso trochu podlijte vodou, okmínujte a dál pečte za občasného podlévání vlastní šťávou doměkka. Šťávu nakonec zahustěte moukou, rozmíchanou s trochou vody, a ještě krátce povařte. Podávejte s bramborovým knedlíkem a bílým dušeným zelím.

Vepřová pečeně

Vepřová pečeně v remosce je »cobydup«. Zhruba 800 g vepřové kýty mírně osolte, posypte drceným kmínem, a vložte do remosky, zaklopte předem zahřátým víkem remosky (ano, již zmíněných sedm až deset minut). Můžete podlít (ale jen mírně) vodou a pečte do měkka. Asi 60 minut. Bramborový nebo houskový knedlík se špenátem či zelím – to je správná příloha.

Kuře pečené v soli

Snad nejjednodušší recept. Do nádoby vsypte 1000 g soli a vložte očištěné, opláchnuté a osušené kuře. Do břišní dutiny můžete vložit například rozkrojené jablko, nebo dvě oloupané cibule či překrojený pomeranč, případně i snítku rozmarýnu. Zakryjte víkem a pečte zhruba 60 minut. Přijdete sice o šťávu z kuřete, ale to při grilování také. Ale získáte skvělou chuť pečeného kuřete. Navíc máte čas na přípravu zeleninových salátů, vaření přílohy (brambory nebo rýže) a na kus řeči s rodinou.

Guláš

Nic snazšího. Stačí dvě lžíce sádla, hrubě pokrájená cibule, lžíce sladké papriky, kostky masa (hovězí či vepřové), promíchat, lehce podlít vodou a nechte dusit. Nakonec zahustěte lžící másla.

Francouzské brambory

Klasický český recept ze syrových, ale i z vařených brambor. Začněte nahřívat víko remosky a mezitím oloupané syrové brambory pokrájejte na čtvrtky. Smíchejte olej s nahrubo pokrájeným česnekem (množství podle chuti) a lehce osolte. Brambory rozložte v remosce, zalijte připravenou směsí a promíchejte, zakryjte a pečte asi 20 minut. Zatím pokrájejte asi 100 g slaniny na kostičky a dvě oloupané cibule jen nahrubo. Přidejte k poloměkkým bramborám, promíchejte a nechte zapékat dalších asi 15 minut. Máte čas na lehké vyšlehání čtyř vajec spolu s půl hrnkem smetany na vaření, pepřem a solí. Směsí zalijte brambory, promíchejte, víko přiklopte a vypněte. Po sedmi minutách je hotovo.

Jiří Janouškovec

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy