Home Pel mel Volný čas Máte rádi polévky? Tyhle jsou jednoduché, levné, a přesto dobré

Máte rádi polévky? Tyhle jsou jednoduché, levné, a přesto dobré

ILUSTRAČNÍ FOTO - pixabay

Mám rád polévky. Když manželka vylévá vodu z vařených (ano, oloupaných) brambor, čert by mě vzal. Taková »dobrůtka«! I voda z vařených brambor totiž může být dobrým základem pro chutnou česnekovou nebo bramborovou polévku.

Jednoduchá česneková polévka. Receptů na ně je každé domácnosti bezpočet. Tak například slijte vodu z vařených oloupaných brambor do hrnce. Přidejte ještě trochu vroucí vody, osolte, mírně opepřete, přidejte několik jemně pokrájených stroužků česneku, několik rozmačkaných vařených brambor, nechte přejít varem, lžička drcené majoránky chuť doplní, stejně jako vrchovatá lžička vepřového sádla. Dospělým přidejte do talíře trochu sušených chilli papriček.

Anebo ze sádla a hladké mouky připravte tmavší jíšku, zalijte zeleninovým vývarem nebo vodou z oloupaných vařených brambor, a povařte. Přidejte pár lžic krupice, okořeňte lžící rozemnuté majoránky. Pro vylepšení chuti přidejte škvarky nebo jemně usekané uzené maso. Každou porci ozdobte čerstvými bylinkami (petrželovou natí například) a jemně nakrájenými či nastrouhanými stroužky česneku.

Báječná jednoduchá »brambůrka«. Do vývaru z brambor přidejte pokrájenou kořenou zeleninu a povařte ji do měkka společně s několika kuličkami pepře a nového koření; vůni a chuť dodá jeden bobkový list a hrst předem namočených sušených hub, vařte do jejich změknutí. Přidejte několik uvařených brambor, můžete zahustit jíškou, nakonec přidejte trochu majoránky, jemně pokrájený česnek (nevařte!) a podávejte.

Zeleninová polévka

Tu snadno připravíte z mražené zeleniny (je to časově výhodnější, zvláště když použijete polévkovou směs). V přiměřeně velkém hrnci uveďte 1000 ml vody do varu s klasickým kořením (pepř, nové koření), přidejte hrnek mražené zeleninové směsi a povařte ji tři až pět minut. Osolte a opepřete čerstvě mletým pepřem. Ano, polévka je řídká, proto ji můžete zahustit vlasovými či rýžovými nudlemi, nebo do ní po kapkách přidejte rozkvedlaná vejce.

Květáková polévka

Ani vodu z vařeného květáku nevylévejte, ale použijte ji na polévku. Klasicky do ní přidejte mletý pepř, několik pokrájených růžiček květáku, lehce osolte. Příznivci hustějších polévek vše zahustí jíškou a všichni pak na závěr přidají lžičku koření kari. Jen na okraj – vařený květák můžete využít jako přílohu k pečeným masům místo brambor. Kdo nezkusil, neuvěří, že je to skvělé.

Nudlová polévka

Nudlovou polévku si připravte z 1000 ml kuřecího vývaru. Ten předem uvařte z kostí a odřezků kuřecího masa a pokrájené kuřecí kůže. Po přecezení do vývaru přidejte maso obrané z kostí a pokrájené kuřecí kůže, pár kuliček pepře a nového koření; rozhodně nepochybíte, když přidáte hrnek mražené zeleninové polévkové směsi. Osolte a přidejte hrst vlasových nudlí. Po pěti minutách je polévka hotová, stačí přidat lžíci usekané čerstvé petrželky, nebo lžičku petrželky sušené.

Pórková polévka

I ta má svůj půvab. Pór je aktuálně relativně levný, v každém případě však zdravý. V mírně osolené vodě vařte na kolečka nakrájený pór. Přidejte pokrájené brambory a zahustěte tmavší jíškou, společně vařte do změknutí. Okořeňte podle chuti, můžete přidat i rozdrcené sušené houby. Nebojte se ani zahuštění poctivou jíškou.

Chlebová polévka

Chlebová polévka by si zasloužila světové uznání, neboť i v časech bědných držela chudé rodiny při životě. Je to velmi dobrá polévka, kterou oceníte, když máte málo času. Existuje na ni spousta receptů, u nás se vaří takto: na sádle krátce osmažte pokrájenou cibuli, přidejte drcený kmín, zalijte vodou, osolte. Do vroucí vody přidejte nastrouhaný tvrdý chléb, především kůrky. Trocha pepře a majoránky na dochucení a hotovo. Ke zlepšení chuti můžete přidat ještě lžíci sádla, navíc v podmáslí či v mléce rozkvedlané vejce.

Zahraniční kuchyně

I v cizině jsou polévky oblíbené. Například v ruské kuchyni mají velmi důležitou roli. Tak třeba šči, sytá polévka, o které Rusové tvrdí, že je-li dobrá, není nic jiného zapotřebí. Stačí přidat krajíc tmavého chleba potřený česnekem. Originální polévka byla připravována pouze z kysaného zelí, tedy bez masa, a je populární, hlavně během zimních měsíců. Dnes se připravuje z hovězího masa (časově náročnější) nebo ze sladkovodních ryb (lepší a rychlejší řešení). Stačí ve vroucí vodě (zhruba 2000 ml) povařit 500 g například kapra (kus sumce či štika, nebo okoun ovšem nemá chybu), když je maso skoro měkké vývar sceďte a maso vykostěte. Dejte je stranou. Přidejte do vývaru jednu větší pokrájenou mrkev, kousek pokrájeného celeru, jeden na kolečka nakrájený menší pórek, dva hrnky horkou vodou propláchnutého kysaného zelí, vařte do změknutí. Z hladké mouky a lžíce másla připravte poctivou jíšku, kterou polévku zahustíte. Přidejte jednu větší nastrouhanou, nebo opravdu jemně nakrájenou cibuli. Vařte asi 30 minut na mírném ohni. Přidejte maso z ryb, hrnek zakysané smetany a nechte krátce přejít varem, dvě minutky stačí. Horkou polévku dejte do talířů a ozdobte ji petrželkou.

Boršč dobře známe. Základem boršče je silný vývar z kostí (nejlépe morkových) a masa a směs osmažené zeleniny (červená řepa, někdy brambory, mrkev, zelí, cibule). Zelenina se krájí na nudličky, osmaží se na tuku a lehce se zahustí zásmažkou, následně se rozředí vývarem, doplní se vařené maso a polévka se dochutí octem a cukrem do příjemně navinulé chuti. »Bohatší« boršč se doplňuje nakrájenou uzeninou a podává se zakysanou smetanou.

I slovenská kuchyně nabízí dobré a jednoduché polévky. Typickou slovenskou polévkou je kapustnica (kapusta=zelí) z kysaného zelí, uzeného masa, klobásy, sušených švestek a hub, kysané smetany, zahuštěná moukou. Oblíbená je šošovicová (čočková) či fazuľová (fazolová) polievka.

Oblíbenou součástí slovenské kuchyně jsou prívarky, které připomínají zahuštěné polévky. Základem je obvykle zelenina (květák, zelí, kořenová zelenina) vařená ve vodě, zahuštěná moukou; může obsahovat smetanu, protlak nebo mléko.

Demikát je polévka z brynzy, která se smíchá s nakrájenou cibulí, zalije vodou z vařených halušek, okoření paprikou, kmínem a pepřem, vše se dokonale promíchá a poté podává s chlebem osmaženým na sádle a posypaným pažitkou.

Jiří Janouškovec

PŘIDEJ KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here