Podle Edenred Restaurant Indexu Češi za obědové menu v restauracích a kantýnách v březnu průměrně zaplatili 187,2 koruny, tedy o korunu a 20 haléřů více než v únoru. Ceny obědů se tak po mírném poklesu vrátily na prosincovou úroveň. Vedle Prahy však za obvyklý oběd zaplatíme přes dvě stě korun už i v Brně. Strávníci zde ve stravovacích zařízeních přes poledne nechají průměrně 200,3 koruny. Ze srovnání s průměrnými mzdami v regionech vyplývá, že čeští zaměstnanci za pravidelné obědvání v restauračních zařízeních a kantýnách během pracovních dní utratí okolo 8,5 % svého příjmu. V Liberci a Českých Budějovicích se však náklady na 21 obědů blíží i desetině průměrné mzdy.
Ceny obědů v březnu opět mírně stouply. Vyplývá to z Edenred Restaurant Indexu sestavovaného na základě plateb více než 220 tisíc majitelů benefitních karet Edenred. Ve srovnání s únorovými hodnotami za hlavní jídlo dne celorepublikově utratíme o korunu a 20 haléřů navíc. Strávníci tak aktuálně za obědové menu zaplatí 187,2 koruny. Po mírném poklesu v prvních dvou měsících letošního roku se tudíž ceny opět vrátily na prosincovou úroveň.
Podíl 21 obědů z průměrné mzdy | ||
Město | 21 obědů | % ze mzdy |
Liberec | 4047 Kč | 9,7% |
České Budějovice | 4112 Kč | 9,6% |
Plzeň | 4114 Kč | 9,3% |
Pardubice | 3881 Kč | 9,3% |
Brno | 4206 Kč | 9,2% |
Ostrava | 3824 Kč | 9,1% |
Karlovy Vary | 3646 Kč | 9,0% |
Hradec Králové | 3887 Kč | 9,0% |
Jihlava | 3572 Kč | 8,4% |
Olomouc | 3463 Kč | 8,3% |
Ústí nad Labem | 3557 Kč | 8,2% |
Zlín | 3478 Kč | 8,2% |
Praha | 4429 Kč | 8,0% |
Česká republika | 3931 Kč | 8,5 % |
Nově jsou v Česku už dvě města, kde se průměrná cena poledního menu přehoupla přes hranici dvou set korun. K Praze, která ji překonala už v prosinci 2022, nyní přibylo i Brno. Jeho obyvatelé za oběd průměrně zaplatí 200,3 koruny. Od začátku roku zaznamenaly výraznější nárůst cen i další regiony, především na severovýchodě Čech. V Liberci, Hradci Králové a Pardubicích stouply během prvního čtvrtletí ceny o více než 2,5 koruny. K výraznému poklesu naopak došlo v Olomouci. Ve srovnání s prosincem zde ceny klesly o 5,7 koruny.
»Ceny obědů v posledních měsících spíše stagnují. K mírným výkyvům dochází v některých regionech, celkově se však už od loňského července drží okolo 185 korun. I v pohostinství se tak jasně projevuje zpomalení růstu spotřebitelských cen. Díky postupnému poklesu výdajů za energie a ustálení nákladů na suroviny mají restauratéři po více než roce vytrvalého růstu konečně možnost udržet ceny jídel na uzdě,« řekla Aneta Martišková, členka vedení společnosti Edenred.
Pravidelné stravování v restauraci se prodraží
Podle průzkumu Barometr FOOD chodí během polední pauzy na oběd do restaurace 72 % zaměstnanců, hned čtvrtina (26 %) dokonce uvádí, že často. Pravidelné obědvání v restauraci se však podle Edenred Restaurant Indexu poměrně výrazně promítá do domácích rozpočtů. Za 21 obědů v restauraci dnes Češi průměrně zaplatí 3931 korun. To činí asi 8,5 % průměrné měsíční mzdy. I zde je přitom patrný loňský růst cen. Ještě před rokem si mohli strávníci za stejnou cenu pořídit skoro jeden celý oběd navíc.
Největší část svých měsíčních příjmů aktuálně za stravování zaplatí lidé v Liberci a v Českých Budějovicích, kde se náklady za 21 poledních návštěv restaurace nebo kantýny blíží desetině průměrné mzdy. Na opačné straně spektra se pak paradoxně nachází hlavní město. Ačkoliv jsou v Praze ceny obědů zdaleka nejvyšší, za pravidelné obědy v restauracích pražští zaměstnanci zaplatí jen 8 % průměrné měsíční mzdy, tedy nejméně ze všech regionů.
Průměrná útrata ze stravenkových karet v době oběda (v Kč):
»Ceny obědů většinou poměrně dobře reflektují výši mezd v jednotlivých regionech. Není tomu tak ale úplně pokaždé. Vedle Prahy vybočují například Karlovy Vary. Ačkoliv se zde ceny drží výrazně pod republikovým průměrem, situace se mění, pokud je vztáhneme ke kupní síle. Na průměrnou mzdu navíc dosáhne jen asi třetina Čechů. Je tedy pravděpodobné, že obědy v práci do rodinných rozpočtů mnohdy zasahují výrazně více,« dodala Martišková. Jako alternativu proto podle ní zaměstnanci čím dál častěji volí vlastní oběd »z krabičky«.
(pk)