Čínsko-řecká spolupráce v oblasti ochrany kulturního dědictví je podle odborníků vzájemně prospěšná

V zájmu ochrany a propagace svého bohatého kulturního dědictví se Řecko a Čína vydaly na cestu spolupráce, která se vyznačuje vzájemným respektem a společnou vizí.

Příkladem takové spolupráce je Společná laboratoř pro ochranu kulturního dědictví na čínsko-řeckém projektu Pásmo a stezka (Belt and Road Joint Laboratory on Cultural Heritage Conservation Technology).

»Od října 2020 spolupracují Palácové muzeum a Ústav elektronické struktury a laserových technologií Nadace pro výzkum a technologie-Hellas (IESL-FORTH) směrem k vývoji a výstavbě společného laboratorního pracoviště. Jedná se o spolupráci mezi 11 institucemi z Řecka a Číny, včetně muzeí, archeologických nalezišť, archeologických institucí, univerzit a samozřejmě výzkumných ústavů,« uvedla Paraskevi Pouliová, hlavní aplikační vědkyně IESL-FORTH, v nedávném rozhovoru pro agenturu Xinhua v Heraklionu na ostrově Kréta.

»Jedná se o multidisciplinární platformu mezinárodní spolupráce, jejímž cílem je výměna znalostí, zkušeností a technologií směřujících ke studiu, pochopení a zachování našeho společného kulturního dědictví,« zdůraznila.

IESL-FORTH je v Evropě proslulá výzkumem v oblasti laserové optiky, zejména jejím využitím při studiu a ochraně kulturního dědictví.

Palácové muzeum přitom uchovává rozsáhlou sbírku kamenných soch a architektonických prvků, která představuje významné příležitosti pro aplikaci a rozvoj laserových technologií.

Cestující sledují představení dračího tance na mezinárodním letišti v Aténách v Řecku 12. února 2024. FOTO – Xinhua/Marios Lolos

Od roku 2016 obě strany spolupracují v oblasti technického vývoje, nastavení zařízení a přípravy talentovaných lidí.

»Společná laboratoř hraje skutečně klíčovou roli při podpoře vzájemných výměn a posilování oboustranného porozumění. V kontextu spolupráce, která se týká věd o ochraně přírody, se z naší strany učíme spoustu nových věcí a výzev. Ve spolupráci s čínskými kolegy se vydáváme vstříc novým výzvám, vědeckým i technologickým problémům,« uvedl Demetrios Anglos, výzkumný pracovník IESL-FORTH.

»Tímto způsobem se snažíme přizpůsobit naše know-how a technologie tak, abychom mohli účinně pomoci našim čínským kolegům při řešení kritických problémů při ochraně přírody. To je velmi důležité,« řekl agentuře Xinhua.

»Především však Palácové muzeum a tamní konzervátorské oddělení může mít prospěch ze zavádění, dovozu a uplatňování nových technologií,« dodal.

Obě strany během pandemie covid-19 intenzivně spolupracovaly a pracovaly prostřednictvím telekonferencí, které organizovaly téměř každý týden či patnáct dní.

»Měli jsme tedy možnost s kolegy diskutovat a snažit se komunikovat a udržet celou tuto spolupráci při životě,« řekl Pouli.

Podle Palácového muzea obě strany společně vyvinuly čtyři nové technologie a tři soupravy nových zařízení, včetně technologie a zařízení pro automatické hyperspektrální skenování kulturních památek.

V září 2023 se v Palácovém muzeu konala vědecká výměnná akce s tématem »Věda o kulturním dědictví, globální hnací síla udržitelnosti«, která přilákala více než 2000 účastníků na místě i online.

»Měli jsme velkou radost, protože jsme mohli vidět v Palácovém muzeu živou interakci se studenty a kolegy, a to byl velmi příjemný pocit a zážitek,« dodal Pouli.

Oba řečtí odborníci jsou velmi optimističtí ohledně vyhlídek obou laboratoří.

Dne 20. prosince 2023 předložili spolu se svými čínskými kolegy z Palácového muzea čínské vládě návrh na mezinárodní spolupráci v oblasti technologických inovací v rámci »Národního klíčového programu výzkumu a vývoje«, který se zaměřuje na využití technologie laserového čištění při ochraně kulturního dědictví mezi Čínou a Řeckem.

»V následujících měsících předložíme stejný návrh také řecké vládě. Věříme si a s nadšením hledíme do budoucnosti,« řekl Pouli.

»Díky této interakci se nám daří vzájemně se pochopit, posílit, jak říkáme, vzájemné porozumění, vzájemnou spolupráci a také si uvědomit význam civilizační rozmanitosti,« což je velmi přínosné pro obě strany i celý svět, dodal Anglos.

(Xinhua)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy