Dolores O’Riordanová byla hlas i tvář irské kapely The Cranberries

Zpěvačka Dolores O’Riordanová, která zemřela 15. ledna 2018 ve věku šestačtyřiceti let, byla hlasem i tváří populární irské skupiny The Cranberries. O’Riordanová dodala kapele, která do jejího přijetí nebyla nijak zvlášť výrazná, nový náboj nejen »andělským« vokálem, ale i tvrdou autorskou prací. Jedním z prvních hitů se staly písně Linger a Dreams, dodnes se hraje také hit Zombie.

Narodila se 6. září 1971 v malé irské vesničce Ballybricken nedaleko Limericku do farmářské rodiny jako sedmé dítě. Od pěti let vystupovala v církevním sboru a hrála na klavír. V 18 letech se rozhodla, že se stane zpěvačkou, našla si práci v butiku a po večerech zpívala v barech. Osudovým zlomem v jejím životě byl konkurz do nevýrazné kapely, která hrála po klubech v okolí Limericku – The Cranberry Saw Us.

»Zahráli mi pár písní, pak jsem jich pár zahrála já. V té době jsem chodila děsně oblékaná, růžové kalhoty, přezdobenou halenku. Rozhodně jsem nevypadala jako jedna z nich, ale když jsem zazpívala, udělalo to na ně dojem,« vzpomínala pozdější frontmanka kapely na přijetí ve skupině, kterou v roce 1989 založili bratři Noel a Mike Hoganové. Záhy po příchodu do skupiny nahrála O’Riordanová jeden z prvních hitů Linger, už na něm se podílela i autorsky.

V roce 1991 kapela, která si zkrátila název na The Cranberries, podepsala smlouvu s firmou Island Records. Debutová deska Everybody Is Doing It, So Why Can’t We jim vyšla v roce 1993, v ostrovních hitparádách sice tolik neuspěla, ale za oceánem se postarala o senzaci. Písně Dreams a Linger vzaly útokem americká rádia a kapelu znal brzy každý i v Evropě. Druhé album No Need To Argue (1994) s hitem Zombie úspěch jen potvrdilo.

Skupina stanula na vrcholu popularity a život Dolores O’Riordanové se totálně změnil. Stala se součástí kolotoče, ze kterého nedokázala vyskočit. Protože se ostatní členové drželi stranou, sama se věnovala propagaci a stala se nejen hlasem, ale i tváří The Cranberries. Rostlo i její sebevědomí, začala z pódia »řešit« problémy světa, což ovšem publikum příliš nezajímalo, a po vydání chmurnějšího titulu To The Faithful Departed (1996) začala křivka popularity klesat.

Dostavila se krize, O’Riordanová se téměř zhroutila vyčerpáním a uvažovala o konci kariéry. »Byla ze mě fyzická i psychická troska a dospěla jsem k názoru, že mi zpívání vlastně zničilo život… Vážila jsem dvaačtyřicet kilo, nemohla jsem spát, kvůli každé maličkosti jsem se rozplakala a hrozně jsem pila,« vzpomínala. Kapela zvolnila tempo. O’Riordanové, která se v roce 1994 vdala za Dona Burtona, exmanažera kapely Duran Duran, měli spolu syna a dvě dcery.

Na přelomu století vydali The Cranberries ještě alba Bury the Hatchet (1999) a Wake Up And Smell The Coffee (2001), pak se ale cesty jejích členů rozešly, O’Riordanová poté vydala dvě sólové desky Are You Listening? (2007) a No Baggage (2009). V roce 2009 se nakonec The Cranberries dali opět dohromady, mimo jiné zavítali i do České republiky. V roce 2010 byla skupina jednou z hlavních hvězd festivalu Colours of Ostrava, o dva roky později vystoupila v Praze.

Hlavní hvězda kapely ale trpěla bipolární poruchou a v posledních letech života ji provázely potíže. Kvůli údajným bolestem zad byla nucena pár měsíců před smrtí zrušit několik koncertů. Krátce před Vánocemi 2017 ale na facebookovém účtu skupiny vzkázala, že už se cítí dobře a že má za sebou první koncert po mnoha měsících. O necelý měsíc později ji našli utopenou ve vaně v londýnském hotelu, podle koronera v důsledku těžké opilosti.

(mac, čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy